Uw portefeuille Mexicaanse griep-resistent

Dit jaar is de Mexicaanse griep uitgebroken. Momenteel wordt er in Nederland weer wat minder media-aandacht besteed aan dit dodelijke virus. Dit betekent echter niet dat het virus is bedaard. Integendeel, want de swine flu, zoals dit virus ook wel wordt genoemd, maakt iedere dag meer slachtoffers. In Argentinië is vanwege het virus zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Wat kunt u doen om uw portefeuille meer ‘Mexicaanse griep-resistent’ te maken?

100.000 slachtoffers

In april 2009 viel het eerste slachtoffer van het varkensgriepvirus in Mexico. Vervolgens verspreidde het levensgevaarlijke virus zich razendsnel over de hele wereld. De varkensgriep is een subtype van het influenza A-virus H1N1 en is, in tegenstelling tot de meeste soorten varkensgriep, overdraagbaar van mens op mens door hoesten of niezen. Aangezien deze variant aanvankelijk niet bij varkens werd teruggevonden en de term ‘varkensgriep’ een negatieve impact zou hebben op de vleesindustrie, wordt de naam Mexicaanse griep gehanteerd.

Inmiddels heeft de Mexicaanse griep wereldwijd minstens 100.000 slachtoffers geëist, waarbij tot dusver 696 mensen zijn overleden. In Nederland is op 30 april 2009 de eerste besmetting geconstateerd bij een driejarig kind dat was teruggekeerd uit Mexico. Inmiddels is het aantal besmette mensen in Nederland gestegen tot 164.

Noodtoestand Argentinië

Landen met een hoge bevolkingsconcentratie, een gebrekkig gezondheidszorgstelsel en een kwetsbare bevolking worden natuurlijk het zwaarst getroffen. In Argentinië, waar het momenteel winter is, is in de hoofdstad zelfs de noodtoestand uitgeroepen om de pandemie te bedwingen. Scholen in Buenos Aires werden gesloten en de burgemeester riep iedereen op om zoveel mogelijk binnen te blijven. In Argentinië zijn inmiddels 164 mensen aan de Mexicaanse griep bezweken en zijn meer dan 3300 mensen met het virus besmet geraakt. De meesten wonen in dichtbevolkte buitenwijken en krottenwijken. Zorgwekkend is dat de winterperiode op het noordelijk halfrond nog voor ons ligt. In de VS staat de teller overigens al op 35.000 slachtoffers en zijn 243 mensen aan het virus bezweken.

Dat het virus dodelijk is, mag duidelijk zijn. De eerste ziekteverschijnselen voelen als een gewone verkoudheid. Er is geen vaccin dat de ziekte voorkomt. Wel zijn er medicijnen die de griep iets verminderen, mits de medicijnen op tijd worden ingenomen. Indien iedereen de medicijnen massaal gebruikt, wordt het virus echter snel resistent. Daarom wil de Nederlandse overheid niet dat iedereen medicijnen naar eigen inzicht gaat gebruiken.

In Denemarken is een influenzavirus A (H1N1) gevonden dat resistent is. Het virus werd aangetroffen bij een patiënt die ondanks preventieve behandeling na vijf dagen toch griepklachten kreeg.

In Nederland duizenden doden

De Mexicaanse griep kan dit najaar vijf tot tien keer meer dodelijke slachtoffers eisen dan een gewone griepgolf. Daaraan overlijden per jaar zo’n 800 Nederlanders. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan het dodental stijgen naar 4000 à 8000. Eén op de drie Nederlanders kan de griep krijgen. De sociale en economische gevolgen kunnen in dat geval enorm zijn.

Het is opmerkelijk hoe weinig ruchtbaarheid de Nederlandse regering geeft aan de Mexicaanse griep. Zeker wanneer men bedenkt dat bijvoorbeeld in het verkeer ‘slechts’ 750 doden per jaar vallen. Als we kijken naar het aantal verkeerscontroles en dergelijke, kent de overheid hier kennelijk meer prioriteit aan toe. Of valt hieraan meer te verdienen? Desalniettemin heeft de regering 34 miljoen vaccins gekocht, die naar verwachting vanaf oktober gefaseerd beschikbaar komen.

Wereldwijde economische gevolgen

Indien de besmettingen en sterfgevallen verder escaleren, heeft dit uiteraard verstrekkende gevolgen voor de mondiale economie in het algemeen en onze economie in het bijzonder. De detailhandel, de horecasector, de entertainmentindustrie en het toerisme zouden in dat geval bij de zwaarste verliezers behoren, aangezien mensen meer thuisblijven om het risico op besmetting te minimaliseren. Volgens een intern rapport van de Wereldbank uit 2008 zijn gedragswijzigingen verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de economische schade. Toegenomen ziekteverzuim en gestegen ziektekosten nemen 30% van de kosten voor hun rekening. Bij het becijferen van de economische schade wordt rekening gehouden met een aantal scenario’s:

Uitbraak vergelijkbaar met SARS (2003)

Zes jaar geleden zijn er meer dan 800 mensen gestorven aan SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), oftewel de vogelgriep. De epidemie bleef voornamelijk beperkt tot Zuidoost-Azië en had een verwaarloosbare impact op de economische groei in de rest van de wereld. Rossi en Walker (Oxford Economic Forecasting Group, 2005) schatten dat SARS een economische terugval inhield van 0,6% van het BBP van Zuidoost-Azië. ING wees erop dat het SARS-virus een negatieve invloed van 2,6 procentpunt had op de economie van Hong Kong.

Uitbraak vergelijkbaar met de Hong Kong griep (1968-1969)

Deze epidemie eiste in totaal 1 miljoen dodelijke slachtoffers. Indien de Mexicaanse griep vergelijkbare proporties zou aannemen, heeft dit een negatieve impact op de wereldeconomie van ongeveer 0,7%, aldus de Wereldbank. Deze cijfers komen overeen met de prognose van Moody’s van 28 april. De kredietbeoordelaar schat bij een dodental van 1,4 miljoen een economische terugval van 0,8%.

Uitbraak vergelijkbaar met de Aziatische griep (1957)

Het dodental van de Aziatische griep in 1957 bedroeg in totaal 2 miljoen. De economische groei zou bij een vergelijkbare uitbraak afnemen met 2%.

Uitbraak vergelijkbaar met de Spaanse griep (1918)

De Spaanse griep, vlak na de Eerste Wereldoorlog, maakte 50 miljoen dodelijke slachtoffers. Een vergelijkbare impact impliceert dat ruim een kwart van de wereldbevolking ziek wordt en het aantal sterfgevallen oploopt tot meer dan 150 miljoen. In dit scenario zou het mondiale groeicijfer afnemen met bijna 5%.

Preventie

Tijdens een griepepidemie is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat men eveneens ziek wordt. Toch zijn er preventieve maatregelen te treffen om de kans op besmetting met het griepvirus te verkleinen: bijvoorbeeld de griepprik halen, vaak wassen van handen, het hebben een goede conditie en gezonde lucht opzoeken. Op financieel gebied is het verstandig om goede ziektekosten-, annulerings- en levensverzekering af te sluiten en aandelen van bedrijven die te lijden hebben van de uitbraak te mijden. Maar waar bedreigingen zijn, ontstaan eveneens beleggingskansen.

Beleggingskansen

Ondernemingen die mogelijk profiteren van de Mexicaanse griep en de gevolgen hiervan, hebben we beschreven in een rapport. Wilt u weten hoe u uw portefeuille meer ‘Mexicaanse griep-resistent’ kunt maken? Bestel dan nu het rapport voor slechts € 49 door op deze link te klikken. De oplage van dit rapport is beperkt tot 500 exemplaren, dus op=op. Het rapport wordt verzonden zodra wij de betaling hebben ontvangen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.