Laatste update:

Oscar Hammerstein claimt geen enkele aanwijzing te hebben dat Palm Invest niet bonafide zou zijn. ‘Daar kunt u mij aan houden’, verzekert de advocaat van dit vastgoedfonds aan het einde van zijn interview in het RTLZ nieuws. Maar is Palm Invest het zoveelste debacle na Bordeaux Advisory, Golden Sun, Royal Dubai en ga zo maar door?

De Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) blijft participanten in het fonds, waarin naar schatting zo’n € 50 miljoen is geïnvesteerd, waarschuwen. Het gegeven dat Palm Invest blijft weigeren enige vorm van transparantie te verschaffen inzake de beleggingen versterkt het vermoeden dat hier opnieuw sprake is van beleggingsfraude.

Ook in de advertentie van Palm Invest in de Financiële Telegraaf van 17 november jongstleden, waarmee het fonds duidelijkheid voor haar cliënten wenst te scheppen, wordt wederom niet meer dan de belofte gedaan dat verplichtingen nagekomen zullen worden. De VVP heeft inmiddels geïnformeerd bij het advocatenkantoor Bartels Advocaten naar de mogelijkheden om Palm Invest te dagvaarden tot het afleggen van rekening en verantwoording van de investering.

Bartels Advocaten heeft op 14 november 2007 namens haar cliënten aangifte gedaan tegen Palm Invest wegens beleggingsfraude. Ondanks herhaalde verzoeken aan Palm Invest om participanten schriftelijk te informeren over de stand van zaken betreffende hun belegging, ontbreekt bij hen nog steeds elke financiële verantwoording van de investeringen. Ook elke andere informatie omtrent de voorgespiegelde beleggingen en de daarmee te bouwen of gebouwde projecten wordt nog steeds niet verstrekt.

Door het ontbreken van dergelijke gegevens is door participanten in het vastgoedfonds (vooralsnog) geen enkele betrouwbare indicatie gevonden dat méér dan een fractie van het aangetrokken geld daadwerkelijk is belegd. In navolging van de zwendel rondom de vastgoedfondsen Golden Sun Resorts en Royal Dubai concluderen de cliënten van Bartels Advocaten dat hier sprake is van vergelijkbare signalen van beleggingsfraude, waarna het Openbaar Ministerie is verzocht in verband met de aangifte een strafrechtelijk vooronderzoek in te stellen.

Palm Invest garandeert 9% rente per jaar en de volledige teruggaaf van het ingelegde kapitaal. Ervaren beleggers weten echter dat een gegarandeerd rendement boven de marktrente van momenteel rond 4% altijd een hoger risico met zich meebrengt. Waarom vergoedt anders het bedrijf een hogere rente dan de markt?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt bij investeringen vanaf € 50.000, zoals bij Palm Invest, geen toezicht. Daar maken malafide vastgoedfondsen handig gebruik van. Aandelenbeleggers lopen in dit opzicht minder risico. Beursgenoteerde ondernemingen staan onder streng toezicht van beurswaakhonden zoals de Autoriteit Financiële Markten (Nederland) en de SEC (Verenigde Staten). En mocht zich onverhoopt toch een beursschandaal voordoen, dan blijft bij voldoende spreiding de schade relatief beperkt. Bovendien kan met een gedegen systeem tijdig in en uit worden gestapt en kunnen op een verantwoorde wijze prachtige rendementen worden behaald.

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.