In de kranten en de tijdschriften wordt Vedior wel het aandeel van het jaar genoemd. Of in ieder geval één van de grote kanshebbers. Nu schenk ik doorgaans niet zo heel veel aandacht aan wat de kranten allemaal schrijven. Want het valt natuurlijk niet mee om iedere dag of iedere week weer wat nieuws over de beursontwikkelingen te schrijven. En dan liefst nog zo actueel mogelijk ook. Vandaar dat ik me sinds jaar en dag bij mijn beleggingsbeslissingen vooral laat leiden door de koersgrafieken en wat daar zoal uit af te leiden valt. Dan heb ik in ieder geval feitelijke informatie. En als ik daarnaar kijk, dan zie ik wel een kanshebber. Maar bij het aandeel van het jaar, stel ik me toch iets anders voor.

De grafiek laat immers zien dat Vedior dit jaar hoofdzakelijk in een neergaand trendkanaal gekoerst heeft. Het aandeel is daar een week geleden echter met een sprong uitgebroken. Waarna er een enthousiaste verdere stijging heeft plaatsgevonden. Maar daarmee is het goede nieuws wel zo ongeveer verteld. Of het moet zijn dat de betreffende kranten het eigenlijk nog steeds over het jaar daarvoor hebben. Want in 2003 is deze uitzender wel op een overtuigende wijze van € 3 naar € 12,50 gestegen. En het kan natuurlijk ook zijn, dat er van Vedior nog het één en ander wordt verwacht, omdat branchegenoot Randstad de opgaande beweging van 2003 na enige aarzeling dit jaar wel heeft voortgezet.

Vedior 1

Relatieve Sterkte Index

In de koersgrafiek valt verder op, dat de RSI(14) door de recente stijging in het overbought gebied boven de 70% terecht is gekomen. En dat betekent dat de RSI nu ieder moment een verkoopsignaal kan gaan geven. Bovendien zien we dat de RSI dit jaar drie maal eerder een signaal heeft gegeven. En dat het in alle drie de gevallen een goede indicatie gaf van de koersbeweging die daarop volgde. Dus de RSI doet het goed bij dit aandeel.

Vedior 2

Kijken we vervolgens naar de grafiek van de laatste zes maanden, dan zien we dat er deze zomer twee bodems zijn gevormd in een zogenaamde W-formatie. De basislijn daarvan bevindt zich op € 12,25. Nu de koers daar gisteren met geweld doorheen geschoten is, ontstaat er door het omklappen van deze W-formatie een koersdoel van € 13,25. Dit is het niveau van een oude top uit begin april. Maar daartussen ligt dan nog de weerstand op € 12,80. Daar is de koers vandaag in eerste instantie nu op afgeketst.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) grafiek geeft aan of een fonds overbought of oversold is, d.w.z. te snel gestegen of gedaald is. De RSI wordt hierdoor ook wel de ‘koopkracht indicator’ genoemd.De RSI beweegt tussen 0 en 100. Deze wordt berekend door het verschil van de slotkoersen te bepalen met de vorige slotkoersen. Als de RSI door de 70 daalt, is dat een signaal dat verkocht moet worden. Als de RSI door de 30 stijgt, is dat een signaal om te kopen.

Nog een verkoopsignaal?

Door dit alles is intussen ook de EMA(7) van de MACD(12,26,9) weer flink toegenomen. Dus ook daar zal eerdaags wel een verkoopsignaal volgen. En de signalen van de EMA(7) blijken zo mogelijk nog accurater te zijn dan die van de RSI(14). Dus het is raadzaam om ook daar rekening mee te houden.

Voorwaardelijke koopopdrachten

Kortom, door de uitbraak uit het trendkanaal is er bij Vedior wel sprake van een trendwijziging. Maar op de korte termijn zijn hierbij nog wel de nodige hobbels te nemen. Ik heb dan ook zojuist twee voorwaardelijke koopopdrachten ingevoerd. De eerste is een Limit-buy op € 12,25. Dat betekent kopen, zodra de koers weer teruggezakt is op de steun van de basislijn op € 12,25.

De tweede koopopdracht is een Stop-buy op € 12,85. En dat betekent wachten tot de koers door de weerstand op € 12,80 gebroken is, en pas boven de € 12,85 kopen. In principe wordt zo’n koopopdracht op dat moment dan bestens. Dus dan kan het ook nog gebeuren dat je bijvoorbeeld € 13,50 betaalt, als de koers plotseling heel sterk zou stijgen. Maar dat is dan weer te ondervangen door ook bij de Stop-buy een limiet mee te geven van bijvoorbeeld € 12,90. En dan heet de order een Stop-limit order.

Vedior kopen, maar nu

 

Tot nader order beschouw ik mezelf daarmee alvast de trotse eigenaar van een pakketje aandelen Vedior. Alleen moet ik nu nog even afwachten of me dat € 12,25 of € 12,85-12,90 per aandeel gaat kosten. En theoretisch zou het natuurlijk ook nog kunnen dat deze transactie uiteindelijk niet doorgevoerd wordt. Namelijk als Vedior voorlopig tussen € 12,25 en € 12,85 blijft koersen. Of wanneer Vedior met één geweldige koerssprong door de € 12,85 en voorbij de € 12,90 schiet, zonder dat mijn order is uitgevoerd. Maar in die beide gevallen wil ik dit aandeel ook helemaal niet in mijn portefeuille hebben. Dus zodra het daarop begint te lijken, trek ik beide koopopdrachten uiteraard weer in.

Rustig afwachten

Ik kan mij echter voorstellen dat u gewoon duidelijkheid wilt en deze technologische foefjes veel te ver vindt gaan. Dan kunt u natuurlijk ook rustig even afwachten wat de koers van Vedior nu gaat doen.

Stop-loss

En het laatste scenario mogen we ook nooit uit het oog verliezen. Stel je voor, je koopt Vedior (via een limiet order of via een stop-limiet order) en dan zakt de koers toch weer tot onder de steun. Omdat er slechts 2 dingen zeker zijn in het leven, heb ik de stop-loss alvast maar in de grafiek erbij geschreven.

Want beleggen moet vooral leuk blijven.

Bert van Arkel

 

resultatenoverzicht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.