Vega Vix

Vega

Vega geeft de waardeverandering van de optie weer, als de volatility met 1 procentpunt verandert. Is de vega van een optie bijvoorbeeld 0,20 dan stijgt de optieprijs met 20 cent als de ‘vola’ met 1 procentpunt toeneemt. Wikipedia legt de Vega heel goed in het Engels uit…

Belangrijke ‘Griek’

De vega is een niet te onderschatten ‘Griek’ bij de optiewaardering. De benamingen kappa, omega, zeta en sigma komen ook wel voor. Desalniettemin wordt vega toch wel als de gangbare benaming gehanteerd.

Opties reageren onder dezelfde omstandigheden verschillend op veranderingen van de volatility. Deze variabele is bedoeld om een indicatie van deze verandering te krijgen en geeft dus aan met welk bedrag de waarde van de premie wijzigt afhankelijk van de veranderingen in de onderliggende waarde, als de waarde van de volatility met een vaste eenheid (doorgaans 1%) verandert.

We borduren voort op bovenstaand voorbeeld dat deze variabele 0,2 bedraagt. Stel dat de (implied) volatility 15% is en dat een optie €10 noteert. In geval van een stijging van de ‘vola’ van 15% naar 20% (ceteris paribus), dan zal de optie dus met 0,2*5= €1 toenemen van €10 naar €11.

Dit geldt zowel voor call als put opties. Een put optie kan dus goedkoper worden bij een dalende koers van de onderliggende waarde en een call kan zelfs goedkoper worden bij een stijgende koers. Dat gebeurt als de volatility dermate hard afneemt dat de premie dan onder druk komt te staan.

Hoge gevoeligheid

Een hoge vega-waarde geeft aan dat optie aanzienlijk gevoelig is op wijzigingen van de volatility. Het kan verstandig zijn om in volatiele markten naar opties met een lage vega te zoeken, aangezien die het minst in waarde zullen verminderen als de volatility terug gaat zakken. Een (deep) in-the-money optie met een korte looptijd heeft doorgaans de laagste waarde.

In rustige tijden kan het interessant zijn om opties met een hoge vega te verkopen. In dat geval zal de onderliggende waarde flink moeten stijgen, dan wel dalen, om de geschreven opties in waarde te doen stijgen.

Waarde vega voor call en put is altijd positief

De waarde van vega is altijd positief, dus voor zowel calls als puts. Dit geldt natuurlijk voor gekochte opties, terwijl geschreven opties een negatieve waarde hebben. At-the-money opties hebben de hoogste waarde, terwijl out-of-the money en opties/deep-in-the-money-optie/” title=”in-the-money”>in-the-money opties een lagere waarde hebben. Daarnaast: hoe korter de looptijd, hoe lager de (relatieve) waarde.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/