Veilig beleggen in 2022: de wereld ziet er helemaal anders uit

Veilig beleggen in goud

Veilig beleggen in deze wereld is enorm veranderd. De klassieke cursus beleggen moet in feite helemaal herschreven worden. Alles wat wij in het verleden geleerd hebben, mag tegen de achtergrond van de huidige marktomstandigheden worden herbezien. Dat klinkt vreemd, maar het is de volle realiteit.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Wakker worden in een heel andere wereld

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn wij in een heel andere wereld wakker geworden. Die crisis werd bestreden door de centrale banken door ten eerste de rente op nul te zetten en ten tweede door grote hoeveelheden geld voor een habbekrats beschikbaar te stellen. De gevolgen van deze politiek waren ingrijpend en dat is nog zacht uitgedrukt. Dat zouden we graag lezen in een nieuwe cursus beleggen. Wie voelt zich geroepen om hem te schrijven?

Het belangrijkste slachtoffer van de crisis waren de obligaties en alle andere waardepapieren die een vaste rente opleveren. Van die rente kwam niets meer in huis, bezitters van dit soort waardepapieren staan met lege handen. Veilig beleggen ziet er sinds ruim 10 jaar helemaal anders uit.

Veilig beleggen moet vooral om de beurs draaien

Wat willen wij in de nieuwe cursus beleggen dan wel lezen? Op de eerste plaats dat alle aandacht momenteel uitgaat naar de beurzen. Obligaties en aanverwanten kregen dan een tik met de hamer, de beurzen werden anderzijds opgetild tot duizelingwekkende hoogten. Het lijkt er op dat de beurskoersen vleugels hebben gekregen en op geen enkel moment last van hoogtevrees krijgen. Veilig beleggen moet daarom vooral om de beurs draaien.

In een cursus beleggen nieuwe stijl moet uitgelegd waarom aandelen zo sterk op de voorgrond zijn getreden. Omdat obligaties niets meer opleveren, zoeken beleggers hun rendement waar dat nog te vinden is. Alleen de beurs komt dan nog in aanmerking. Want we hoeven onszelf niets wijsmaken: de rente zal waarschijnlijk nog jarenlang laag blijven. En daar is ook corona debet aan. Veilig beleggen is daardoor een ander begrip geworden.

Veilig beleggen moet ook coronacrisis verrekenen

Een goede cursus beleggen mag ook de coronacrisis niet over het hoofd zien. De komst van het coronavirus heeft de zaken nog in een stroomversnelling gebracht. Het gratis geld is nog meer ‘gratis’ geworden en de centrale banken hebben nog meer waardepapieren ingekocht. Het gaat om duizelingwekkende bedragen, bedragen waar wij ons maar moeilijk iets bij kunnen voorstellen.

Wat betekent dit voor iemand die kiets voor veilig beleggen? Het begrip moet grondig geherformuleerd worden, aangepast aan de nieuwe realiteit. De wereld van vandaag is helemaal anders dan die van gisteren. Obligaties opnemen in een portfolio heeft eigenlijk weinig zin, ze leveren toch niets meer op. Voorbehoud gemaakt voor de meer risicovolle obligaties. Beginnende beleggers mogen echter niet meteen in diep water gegooid worden om te leren beleggen. Ze moeten in de nieuwe versie van veilig beleggen maw die risicovolle obligaties mijden. Laat ons even kijken hoe die nieuwe wereld er uitziet.

Veilig beleggen les 1: meer obligaties met negatieve rente

Enige tijd geleden leek er sprake te zijn van een ontspanning op de obligatiemarkten, waarbij de omvang van het aantal uitstaande obligaties met een negatieve rente langzaam maar zeker afnam. De Duitse 10-jarige rente (de rente op de Bunds met deze looptijd wordt als richtinggevend beschouwd) leek opnieuw op weg naar het nulpunt. Inmiddels is deze trend opnieuw gekeerd, het rendement op de 10-jarige Bund is weer verder onder nul gedaald. Wie veilig wil beleggen, moet hieraan de nodige aandacht worden besteden, want het betreft een evolutie die relatief nieuw is.

De aanleidingen daarvoor zijn divers. Uiteraard speelde het uitbreken van het coronavirus een rol in het verhaal, de beleggers zijn massaal weer veilige vluchthavens gaan opzoeken. Achterliggend idee is dat dit coronavirus hoe dan ook een impact op de wereldeconomie zal hebben. Maar hier dient meteen opgemerkt dat de rente alvorens de uitbraak van het virus weer dieper onder nul was gedoken. Het gaat dus niet op om alleen corona de schuld te geven.

Veilig beleggen les 2: veilige obligaties zijn gezocht

Ook de geopolitieke spanningen spelen een rol in het verhaal. De afgelopen maanden is de wereld zeker geen veiligere plek geworden en dan zien wij even het coronavirus (voor zover dat natuurlijk mogelijk is) over het hoofd. In november kiezen de Amerikanen een nieuwe president en in afwachting dat diens naam bekend is  mogen we ons aan nog heel wat gespierde uitspraken verwachten. Al deze factoren samen stimuleren de vraag naar veilige obligaties. In het kader van veilig beleggen, of wat had u gedacht?

Op het Tradeweb platform[1] is het bedrag aan Europese staatsobligaties met een negatieve rentevoet gestegen tot meer dan 5.000 miljard euro. Dat stemt overeen met ongeveer 65% van de totale markt voor die staatsobligaties, die op iets meer dan 8.000 miljard euro wordt geraamd. Op 31 december was het totale bedrag aan obligaties met een negatieve rente teruggevallen tot ongeveer 4.150 miljard euro. De trend is dus duidelijk gekeerd.

Les 3: het goedkope geld heeft de wereld op zijn kop gezet

Ray Dalio, de oprichter van het grote hedge fonds Bridgewater Associates, verdient een opname in elke curus beleggen. Deze Dalio vertrouwt de huidige gang van zaken op de financiële markten niet. Hij is van mening dat de stijging van de beurskoersen op Wall Street en op de andere wereldbeurzen tijdens de afgelopen 10 jaar op los zand is gebouwd. Volgens Dalio kopen de beleggers op de huidige koersniveaus vooral dromen. De hausse op de beurs niet gebaseerd op de bedrijfsresultaten, maar op luchtkastelen.

Aan geld is geen gebrek, aangezien de centrale banken de financiële markten met goedkoop geld hebben overspoeld. De beleggers kopen blindelings aandelen, zonder veel aandacht aan de fundamentele factoren onder de markt te besteden. Dalio wijt dit aan het gedrag van de centrale bankiers, die zonder nadenken over de eventueel gevolgen de wereld vol stoppen met geld dat gratis of bijna gratis is. Wie kiest voor veilig beleggen, moet hier rekening mee houden.

Veilig beleggen les 4: de beurskoersen staan hoog

Hij bundelde zijn inzichten in een essay met de titel “The World Has Gone Mad and the System Is Broken”[2]. De beleggers hebben veel geld om te beleggen en stoppen dat bij voorkeur in aandelen van bedrijven die een revolutionaire technologie in huis hebben. Het gevolg is dat de koersen van deze aandelen door het dak zijn gevlogen. Daardoor noteren het grootste aantal bedrijven sinds de dot com zeepbel op de beurs op astronomisch hoge niveaus. Ooit gelezen in een cursus beleggen?

Om nog even terug te komen op die ‘dure’ aandelen. Het betreft vaak bedrijven die geen winst maken en die zelfs geen plan op tafel hebben liggen om winst te maken. Volgens Dalio moet dit op een bepaald moment mislopen. Iedereen laat zich meespelen door een golf van euforie die de beursindices telkens opnieuw naar hogere regionen duwt. Vroeg of laat kan echter de klap komen in geval van een grote correctie. In elke cursus beleggen zou dit met vette stip vermeld moeten staan. Maar anderzijds is Dalio echter misschien te veel een zwartkijker. Hij heeft misschien deels gelijk, maar er zijn nog heel wat aandelen die relatief goedkoop genoteerd staan. Er zijn heus nog wel aandelen die veilig beleggen mogelijk maken.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Les 5: hoog is een relatief begrip

In een goede cursus beleggen worden aan de lezer vragen gesteld. De vraag van 1 miljoen is wat de beurskoersen in de komende maanden en jaren zullen doen. Zoals steeds verschillen de analisten van mening over het antwoord op deze vraag. Volgens sommige analisten zijn aandelen op de huidige koersniveaus nog steeds redelijk gewaardeerd, dit tegen de achtergrond van de lage rentetarieven. Andere collega’s zijn echter van mening dat de waarderingen te hoog zijn, zodat een correctie onvermijdelijk wordt.

Laten wij het zo samen vatten: een deel van de beurs is waarschijnlijk te hoog gewaardeerd, maar tegen de achtergrond van de lage rente valt het met die overwaarderingen nog wel mee. Sommige aandelen zijn misschien te hoog gewaardeerd, maar er zijn op de beurs nog heel wat koopjes te doen. Veilig beleggen is dus nog steeds mogelijk.

Veilig beleggen les 6: waarderingen vallen eigenlijk nog mee

Ook deze man verdient een vermelding wanneer we over veilig beleggen parten: Chris Rupkey, chief financial economist bij MUFG Union Bank, is het met de opmerking van Dalio over de hoge waarderingen helemaal niet eens[3]. Hij is van mening dat het uiteindelijk wel meevalt met die hoge waarderingen. Ze moeten namelijk bekeken worden tegen de gunstige marktomstandigheden die we momenteel kennen. Volgens Rupkey is het in die omstandigheden volledig verantwoord om in aandelen belegd te blijven. De factor corona wordt daarbij even opzij geschoven.

Hij ziet namelijk een aantal factoren die koers ondersteunend kunnen werken. Op de eerste plaats is er natuurlijk het feit dat de onzekerheid rond de Brexit is verdwenen. Die Brexit heeft jarenlang als een zwaard van Damocles boven de financiële markten gehangen. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit Europa heeft economische gevolgen, maar die onzekerheid kan nu verdwijnen. Daarnaast is er ook toenadering tussen de Verenigde Staten en China in de handelsoorlogen mogelijk. Een definitieve oplossing is er nog niet, die kan nog jaren op zich laten wachten. De kansen dat het handelsconflict uit de hand loopt zijn wel een stuk kleiner geworden. Volgens Rupkey staat niets momenteel een verdere stijging van de beurskoersen in de weg. Zijn voorkeur gaat nog steeds uit naar de beurs van Wall Street, maar ook op de andere beurzen liggen nog kansen weggelegd.

Les 7: coronavirus is een wild card van ongekend formaat

Wie wil veilig beleggen, corona niet over het hoofd zien. De reacties van de analisten op de uitbraak van het coronavirus gaven blijk van grote onzekerheid. De gevolgen van de uitbraak van het virus zijn inderdaad onvoorspelbaar. Dat er economische gevolgen zijn, staat als een paal boven water. Vraag is alleen hoe groot die gevolgen zullen zijn. Op basis van de huidige stand van zaken valt daar weinig zinnigs over te zeggen. Alles draait om de vraag hoe het gevreesde virus zich zal ontwikkelingen in de komende weken en maanden.

Ook over de gevolgen van corona op de financiële markten tasten we in het duister. Eigenlijk weten we alleen dat een correctie op zowel de beurzen als de obligatiemarkten niet onwelkom was. De beurskoersen hebben zich krachtig hersteld van die dip, de prestaties van de obligaties zijn wisselvalliger. Sommige obligaties hebben een tweede adem gevonden, anderen zijn blijven zitten in het hoekje waar de slagen vallen.

Veilig beleggen les 8: houd de centrale banken in de gaten

Wie wil veilig beleggen moet ook kritisch durven zijn. Bij Citigroup zijn global macro strategist Jeremy Hale en zijn team van mening dat grote vraagtekens geplaatst moeten worden bij de toekomstige evolutie van de beurskoersen. Want de zichtbaarheid op de beurs is zo goed als nihil, er hangt een dikke mist boven. Het Coronavirus is een wild card van ongekend formaat. Niemand durft voorspellen wat volgend jaar te gebeuren staat. Om maar te zwijgen van het jaar nadien.

Een factor die nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, is het gedrag van de centrale bankiers. Algemeen wordt verwacht dat die verder in actie zullen komen wanneer de macro-economische indicatoren verder verzwakken. Probleem is echter dat de meeste centrale bankiers weinig bewegingsruimte meer hebben. De fed kan haar basisrente nog onder nul laten zakken, maar in andere regio’s staan de rentevoeten al op nul of zelfs daaronder. De kans bestaat dat de rentevoeten onder andere in Europa en Japan nog verder onder nul worden geduwd.

De rol van de centrale bankiers op de beurzen is van levensbelang geworden, knoop dat goed in de oren. Zij leggen een vangnet onder de beurzen door het geld dat zij royaal beschikbaar stellen. In een cursus beleggen nieuwe stijl moet de rol van de centrale bankiers duidelijk onder de aandacht brengen. Zo lang zij actief zijn, zijn grote correcties op de beurzen onwaarschijnlijk. Wat veilig beleggen is een stuk makkelijker maakt.

Les 9: goud blijkt een goede investering te zijn op lange termijn

Wie kiest voor veilig beleggen, moet goud een meer vooraanstaande plaats geven. Het goud was de veilige haven van de corona era en verdient daarom eerherstel. Dat hebben de centrale bankiers goed begrepen. China blijft in snel tempo goud kopen. In december 2018 is de People’s Bank of China opnieuw begonnen met het aanvullen van haar goudvoorraden. Sindsdien werd al honderden tonnen goud, waarbij het tempo van de aankopen in de voorbije maanden nog leek te versnellen. Howie Lee, econoom in Singapore bij Oversea-Chinese Banking Corp., is van mening dat de Chinese centrale bank weet wat ze doet[4]. Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat in het kader van veilig beleggen daar rekening mee moet gehouden worden.

Veilig beleggen in goud

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Veilig beleggen les 10: de dollar in de gaten houden

De People’s Bank of China dekt zich in tegen de risico’s verbonden aan de dollar tegen de achtergrond van de handelsoorlogen met de Verenigde Staten. Lee verwacht dat China in de komende maanden goud zal blijven kopen aan een hoog tempo. Het is op dit moment niet helemaal duidelijk hoeveel ton goud er in de kluizen van de Chinese centrale bank opgeslagen ligt. De Chinezen willen echter vermijden dat ze te veel geld verliezen op hun posities in dollar.

De vraag is of goud al dan niet een goede belegging op lange termijn mag genoemd worden. Volgens Lee moet een voldoende lange tijdshorizon gebruikt worden om goud als een goede belegging te bestempelen. Over een periode van 45 jaar deed goud het beter dan aandelen en obligaties, over een periode van 30 jaar dan weer minder goed. Maar over een periode van 15 jaar was goud dan weer de nummer één. Op de langere termijn overtreffen aandelen alle andere beleggingen.

Maar bij het vergelijken van de prestaties van goud met aandelen en obligaties moet rekening gehouden worden met speculatiegolven op de financiële markten die de koersen van aandelen en obligaties door het plafond joegen. Goud is veel minder gevoelig voor speculatieve prijsbewegingen. Tegen die achtergrond moet begrepen worden waarom de Chinese centrale bank zo vlijtig goud koopt. Veilig beleggen kan niet zonder het edele metaal. Goud is terug van weg geweest en er is een kans dat dit zo zal blijven.

Harm van Wijk

[1]https://www.tradeweb.com/

[2] https://www.cnbc.com/2019/11/08/bridgewaters-ray-dalio-on-economy-worlds-gone-mad-system-is-broken.html

[3] https://cdn.ymaws.com/www.fwa.org/resource/resmgr/pdf/1920/rupkey_chris_mufg.pdf

[4] https://english.mubasher.info/news/3540402/China-raises-gold-reserves-for-10th-straight-month/%7B%7Bstock.url%7D%7D

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.