“Veilige” obligatie laat belegger in de steek

De veronderstelling dat obligaties per definitie bij een defensieve beleggingsstrategie horen heb ik altijd een vreemde gevonden. Hoe risicovol of risicoloos een obligaties is, is van vele factoren afhankelijk. Maar als we ons toespitsen op een door de Nederlandse staat uitgegeven obligatie is met name de tijdsduur tot de aflossing van invloed op het koersrisico. Hoe langer de looptijd, des te hoger is het koersrisico. Dit is eenvoudig te begrijpen.

Als een obligatie bijvoorbeeld over een paar maanden wordt afgelost, dan zal de huidige koers nabij het aflossingsniveau tot stand komen. Renteschommelingen hebben dan nog maar weinig tijd om impact te hebben op het koersverloop, het aflossingsniveau van de obligatie over een paar maanden is immers bekend en nabij. Hoe anders is dit bij langjarige obligaties, waarbij de factor tijd in combinatie met de renteontwikkeling voor forse op- en neerwaartse koersbewegingen kunnen zorgen. De afgelopen jaren hebben beleggers in langlopende obligaties hier volop van geprofiteerd. De langjarige looptijd in combinatie met een dalende rente zorgde voor forse absolute koersstijgingen. Dit feestje is nu echter voorbij. Vanaf het begin van dit jaar steeg de rente, en beleggers met een hoge duration (rentegevoeligheid) in hun portefeuille hebben dit gemerkt.

In onderstaande grafiek is een obligatietracker (LYXOR 10-15Y) met een hoge duration afgebeeld. Goed zichtbaar is dat de stijgende trend van medio 2004 tot medio 2005 ten einde is gekomen. Gedurende deze 12 maanden werd er echter wel een winst geboekt van 20 procent! Een van de ijzeren wetten van beleggen is dat als het omhoog kan in één jaar met 20 procent, het ook omlaag kan met 20 procent in één jaar. De afgelopen maanden gaven wat dit betreft al een zetje in de goede richting met een daling van meer dan 6 procent. In de grafiek is bovendien een zeer breed kop-schouder toppatroon waarneembaar, hetgeen suggereert dat de daling van het afgelopen kwartaal slechts het begin is.

tmte

Grafiek 1. Bron: ChartNet; Vlug, Davids & van Mourik research

De obligatietracker (LYXOR 3-5Y) met een lage duration laat een overeenkomstig beeld zien, maar met het grote verschil dat de rendementen in 2004 en 2005 lager waren (8%) en dus ook de daling vanaf de top in 2005.

tmtb

Grafiek 2. Bron: ChartNet; Vlug, Davids & van Mourik research

De periode waarin obligatiebeleggers zich én veilig konden voelen én forse koerswinsten konden opstrijken, lijkt voorlopig voorbij. Dat veilige gevoel was overigens alleen terecht bij een obligatieportefeuille met een korte looptijd, maar daar is dan ook geen forse koerswinst mee behaald. De moraal van het verhaal is dat risico en rendement altijd hand in hand gaan. 20 procent rendement in een jaar komt tegen een prijs, en er zijn veel ‘defensieve’ beleggers die de prijs momenteel betalen.

René van Mourik – Vlug, Davids & van Mourik

René van Mourik CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van van Mourik geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Van Mourik belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.