De ontwikkeling van kennis van beginnende particuliere belegger tot ervaren particuliere belegger is in te delen in 5 niveaus. Op basis van de kenmerken van deze niveaus, kan worden gekeken waar jouw focus op moet liggen. We noemen dit just-in-time-learning (precies op tijd leren).

 

Focus op de eerste stappen bij het vergoten van je kennis

Vergelijk het met een reis waarbij de focus ligt op het zetten van de eerstvolgende stappen. Er is geen noodzaak om je zorgen te maken over de laatste stappen van je reis. Vergelijk het met een navigatiesysteem.

 

Het is belangrijk waar je de eerstvolgende keer naar links en rechts moet. Als beginnende belegger hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over opties en futures. Of je op het laatste kruispunt links of rechts moet, is op dit moment nog niet relevant. Wat wel belangrijk is, is dat je weet waar je nu staat en waar je einddoel is qua kennis. 

 

Waar sta je en waar wil je naartoe?

Aan de hand van de onderstaande beschrijving kun je zien op welk niveau je zit en waar de focus ligt om naar jouw volgende niveau te gaan. Ook kan je dus zien waar je uiteindelijk naar toe zou kunnen gaan. Bij beleggen ben je overigens nooit uitgeleerd. Dat maakt het ook zo interessant.

 

Het eerste niveau: de basis

Op dit niveau hebben beleggers nog geen plan en starten zij met het kopen van het eerste aandeel. Er wordt nog geen gebruik maakt van opties en de resultaten zijn wisselend. De belegger op dit niveau maakt doorgaans verlies.

 

Er wordt nog geen gebruik gemaakt van hefboomproducten. Met een hefboomproduct kun je met een relatief geringe investering inspelen op een koersstijging of koersdaling. Voorbeelden van hefboomproducten zijn: Turbo’s, contracts for difference (cfd’s) of opties (zie ook stap 6).

 

Beleggers op dit niveau voelen zich doorgaans overweldigd door alle informatie. Beleggers op dit niveau vinden beleggen over het algemeen zeer complex. De focus ligt op het opdoen van basiskennis.

 

Het tweede niveau: gedekt schrijven

Op dit niveau hebben beleggers een handelsplan en hebben een gespreide aandelenportefeuille. Opties worden alleen gebruikt om te schrijven (verkopen) op de aandelen (gedekt schrijven). Je geeft iemand dus een recht om bijvoorbeeld de aandelen te kopen, die je zelf in bezit hebt.

 

De belegger verdient een beperkt rendement. Er wordt nog geen gebruik gemaakt van hefboomproducten. Beleggers op dit niveau voelen zich doorgaans hoopvol dat het gaat lukken. Beleggers krijgen meer zelfvertrouwen dat ze kunnen beleggen. De focus ligt op het combineren van aandelen met opties.

 

Het derde niveau: hefboom

Op dit niveau houden beleggers een basisjournaal bij. Er wordt gebruik gemaakt van spreiding over verschillende sectoren en markten. Opties worden alleen gebruikt met een gelimiteerd risico. De belegger verdient een gemiddeld rendement van circa 10% per jaar. Er wordt gebruik gemaakt van hefboomproducten met een hefboom van maximaal 2. Beleggers zijn tevreden met het resultaat. Beleggers op dit niveau zijn van mening dat iedereen dit zou moeten doen. De focus ligt op risicomanagement.

 

Het vierde niveau: de gevorderde belegger

Op dit niveau houden beleggers een uitgebreid journaal bij. Er wordt gebruik gemaakt van spreiding over meer verschillende sectoren en markten. Opties worden ook ongedekt geschreven waarbij gebruik wordt gemaakt van het actief managen van posities. De belegger verdient een gemiddeld rendement van circa 15% per jaar. Er wordt gebruik gemaakt van hefboomproducten met een hefboom van maximaal 4. Beleggers zijn trots op hun resultaat en zijn enthousiast over beleggen. De focus ligt op het managen van posities.

 

Het vijfde niveau: de pro belegger

Op dit niveau gebruiken beleggers een journaal als inspiratiebron. Er wordt gebruik gemaakt van spreiding over meerdere aandelen- en optiestrategieën. De belegger behaalt een consistent resultaat van circa 20% per jaar. Er wordt gebruik gemaakt van hefboomproducten met een hefboom van 10 (zoals futures). Beleggers voelen zich vrij. Beleggers op dit niveau zijn gefascineerd over beleggen. De focus op dit niveau ligt op het verder professionaliseren.

 

Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5
Naam Basis Gedekt schrijven Hefboom Gevorderd Pro
Focus Basis Combineren Risicomanagement Managen Professionaliseren
Doen Geen plan Trading plan Basis journaal Uitgebreid journaal Journaal is inspiratiebron
Eerste aandeel TrendPort. AEX 2 TrendPortefeuilles Meerdere TrendPortefeuilles Meerdere aandelen strategieën
Geen opties Gedekt schrijven Beperkt risico Schrijven en doorrollen Meerdere optie strategieën
Wisselende resultaten Plus Gemiddeld resultaat Bovengemiddeld resultaat Consistent resultaat
Verlies Geen verlies 10% per jaar 15% per jaar 20%+ per jaar
Geen hefboom Geen hefboom Hefboom 2 Hefboom 4 Futures (hefboom 10)
Gevoel Overweldigd Hoopvol Tevreden Trots Vrijheid
Denken Complex Ik kan het Dit zou iedereen moeten doen Dit is gaaf Gefascineerd

 

Alle informatie is beschikbaar…

Maar hoe kom je nu aan kennis over beleggen? Alle kennis is al beschikbaar. In de bibliotheek vind je meters boeken over beleggen. Via Google kun je honderdduizenden zoekresultaten vinden op het woord beleggen. Op YouTube staan uren en uren aan videomateriaal op je te wachten. En dat is nu gelijk het grootste probleem…

 

Zorg voor een plan hoe je de kennis opdoet

Het is belangrijk om een plan te hebben hoe je aan de slag gaat om deze kennis op te doen. Je kunt op zoek gaan naar een mentor en of een coach die je helpt om je weg te vinden in de grote hoeveelheid aan informatie. Op www.beleggen.com/10 stappen vind je een overzicht van de cursussen en trainingen die ik interessant vind. Veel hiervan kan je overigens gewoon gratis volgen.

 

Ga naar trainingen toe

Naast de informatie, biedt het veel meerwaarde om naar een training toe te gaan. Informatie alleen is niet voldoende, als je sneller en makkelijker je doel wilt bereiken. Anders zou je met wat Googelen ook wel kunnen leren beleggen toch? Het gaat dus niet alleen om informatie. Het gaat ook om coaching en bijvoorbeeld verantwoording. Zie bijvoorbeeld https://slim.beleggen.com/eendaagse-training

 

Een enorme stok achter de deur

Het helpt enorm als je weet dat je volgende week weer een gesprek hebt met je coach. Je kan dan gelijk vragen stellen over waar je tegenaan loopt. Je kunt je successen delen en kijken waar je nu eerst mee aan de slag moet. Je laat het dan wel uit je hoofd om uitstelgedrag te vertonen. Je voortgang wordt bewaakt.

taal leren onderdompelen

Makkelijker en sneller leren

Dit is bijvoorbeeld een onderzoek naar hoe lang het duurt om een taal te leren. Coaching en het onderdompelen in de materie zorgt voor een veel sneller resultaat dan bijvoorbeeld apps, boeken en YouTube. Wil je makkelijker en sneller leren, kies dan voor coaching of jezelf onderdompelen.

 

Niet harder rennen, maar de juiste kant op gaan

Ja maar, ik heb geen tijd. Veel mensen rennen als een kip zonder kop door het leven. Als je hard rent, zie je niet wat er om je heen gebeurt. Als je wandelt, kan je meer van de omgeving opnemen. Dit zorgt voor succes, rust en vrijheid. Om de race te winnen, moet je niet harder rennen, maar je moet de goede kant op gaan. Als je dan toch de ladder oprent, zorg dan dat de ladder in ieder geval tegen de goede muur staat.

 

Er is geen hoeveelheid actie, die het gebrek aan uitlijning kan compenseren.

Abraham Hicks

 

Ga naar live events

Ja maar, tijd is geld. Nee. Tijd is tijd en geld is geld. Geld is er in overvloed (de centrale banken printen iedere dag meer geld bij). Maar tijd is ons meest kostbare bezit. Neem de tijd om tot rust te komen. Daarom ben ik een groot voorstander van live events. Ik ga zeer regelmatig naar trainingen en bied deze zelf ook aan. Bij een live event neem je de tijd. Focus op één ding. Zo haal je sneller en makkelijker jouw doel.

 

Eerst de basis, daarna bouwen

Maar wanneer beginnen we nu met beleggen? Nu! De eerste 3 stappen zijn een opstapje naar de volgende 7 stappen. Nu jij de basis hebt gelegd, kan je beginnen met bouwen. Zonder fundering is het immers niet verstandig om een huis te bouwen.

 

Stap 4 tot en met 10

In de volgende 7 stappen ga je dus echt aan de slag om te beleggen. Het huis dat je bouwt op deze fundering bestaat uit 3 onderdelen (analyse, kopen en verkopen), die we onderverdelen in 7 substappen (sector, screen, instrument, strategie, money management, sluit en evalueer). Deze 7 substappen vind je in mijn boek uitgewerkt als stap 4 tot en met 10.

frame work succesvol beleggen WorkFlow-Arrow stap stappen methode

 

Blijf deze stappen herhalen

Deze stappen vormen een continu proces en hebben als doel dat je resultaten steeds verder verbeteren. Laten we snel starten met de volgende stap.

 

Bepaal op welk kennisniveau (1 tot en met 5) jij je op dit moment bevindt.

Ga naar www.beleggen.com/10stappen om de bijbehorende trainingen van stap 3 op het gebied van het vergoten van je kennis te bekijken.

Harm van Wijk

Zie ook https://beleggen.com/zorg-voor-een-succesvolle-mindset/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.