Verlies op Royal Dutch Shell snel repareren

Verlies op Royal Dutch Shell snel reparerenWist u dat er een methode is om verlies op aandelen snel te repareren? Dat kan en bovendien is het niet eens zo ingewikkeld. Met opties kunt u veel meer dan u denkt. Hoe dit werkt, leg ik u hieronder uit. Het is bedoeld voor aandelen die u in bezit heeft en waarvan u denkt dat ze weer gaan stijgen. Overigens heb ik er een heel rapport over geschreven dat u kunt vinden op https://beleggen.com/cpr

Current Portfolio Repair

CPR is ook de afkorting die wordt gebruikt bij reanimeren en staat ook voor Cardiopulmonary resuscitation (CPR). Bij beleggen staat het voor Current Portfolio Repair, wat vrij vertaald inhoudt dat u uw huidige portefeuille kunt repareren. Deze methode is met name geschikt voor aandelen die minimaal in waarde gelijk blijven.

Vallende messen

Het is dus geen wondermiddel tegen aandelen die maar blijven dalen. Een aandeel dat een vallende beweging maakt, hoort overigens naar mijn mening ook niet thuis in een portefeuille. Hoopt (of wanhoopt) u dat het aandeel weer gaat stijgen, dan is verlies nemen naar mijn mening veel verstandiger. Een vallend mes proberen te vangen is immers erg gevaarlijk.

Calloptie

We maken gebruik van callopties. Een calloptie is overigens het recht om aandelen te kopen. U kunt het vergelijken met een koopoptie op een huis. Het is een recht om gedurende een bepaalde periode iets te kopen voor een bepaalde prijs. Als het huis (of iets anders, zoals in dat geval een aandeel) in waarde stijgt, dan stijgt dit recht ook in waarde.

Royal Dutch Shell

Stel we hebben Royal Dutch Shell in portefeuille genomen voor € 26 en het aandeel is gedaald tot € 25,295 maar we willen het aandeel niet verkopen omdat we nog steeds vertrouwen hebben in dit aandeel, bijvoorbeeld omdat het aandeel een betrouwbare uitkeerder is van dividend. Het is 1 van de weinige Dividend Aristocraten (zie https://beleggen.com/royal-dutch-shell-de-koninklijke-dividendbetaler/)

Eerste hogere bodem

De aandelen Royal Dutch Shell lijken nu een eerste hogere bodem te vormen, zodat opnieuw een stijgende trend kan zijn ingezet. Als u eerder al Royal Dutch Shell had gekocht, dan wordt het dus aanzienlijk moeilijker om te reanimeren. De lagere toppen en lagere bodems laten duidelijk een dalende trend zien, dus is het de vraag of je hier al niet veel eerder uit had moeten stappen natuurlijk.

Teleurstellende tweede kwartaalcijfers

Maar goed, stel we hadden verwacht dat er rond € 24 steun lag en we stapten, vanwege het mooie dividendrendement, in rond € 26. En toen kwam Royal Dutch Shell met teleurstellende tweede kwartaalcijfers en opende Royal Dutch Shell procenten 4% lager. Tja en dan? Verkopen? “Never sell Shell” wordt vaak gezegd en dan loop je het dividend mis.

Opties

Dan kunnen we met opties leuke dingen gaan doen! Koop ‘at the money’ calls, dus rond de actuele koers van het aandeel, en schrijf direct tweemaal zoveel callopties met een hogere uitoefenprijs om de aankoop van de calls te financieren. Stel dat we dat tegen de actuele prijzen zouden doen, vanwege de eerste hogere bodem.

At the money calls

We kopen net zoveel opties als aandelen die u in bezit heeft. 1 optiecontract vertegenwoordigt overigens 100 aandelen.  We kopen at the money calls, bijvoorbeeld de januari 25,50 en schrijven tweemaal zoveel out of the money januari 26. Slaagt de poging, dan is het verlies weggewerkt. Slaagt de poging niet, dan heeft u toch nog iets verdiend.

RDS_CPR

Gefinancierd met de ontvangen premie

In de bovenstaande grafiek is goed te zien dat de aanschaf van 1 call tegen 0,44 kan worden gefinancierd met de ontvangen premie, in dit voorbeeld 2 x 0,25 = 0,50 euro. De versnelling van de winst is ook duidelijk zichtbaar bij de knik.

Geen extra risico

Boven de uitoefenprijs van 26 ligt het omslagpunt. De winst van de aandelen en de gekochte call stopt door de 2 geschreven hogere calls. Het nadeel is dus dat als het aandeel hard zou stijgen, u dan niet volledig profiteert van die stijging. Onder de huidige koers maakt u verlies op de aandelen, maar dat zou met de aandelen sec uiteraard ook zo zijn. U loopt geen extra risico en kunt het zo vaak herhalen als u wilt.

Geen margin

U ontvangt direct 6 cent (afgezien van transactiekosten) en hoeft u geen margin aan te houden. Omdat u namelijk zowel de aandelen in bezit heeft en een extra call heeft gekocht, zijn de geschreven opties afgedekt. U loopt geen extra risico en hoeft daarom ook geen margin aan te houden voor de geschreven callopties.

Het aandeel Royal Dutch Shell stijgt naar 26 euro

De ontvangen premie van de geschreven call opties (2 maal 0,25 euro = 0,50 euro maal 100 aandelen) is 50 euro verdiend. Bij een koers van Royal Dutch Shell van 26 euro is een call 26 niets waard.

Gekochte call

De gekochte call tegen 0,44 euro maal 100 aandelen is op expiratie 50 euro waard (het verschil tussen de koers van 26 euro en 25,50, iets meer dan we ervoor hebben betaald. De winst is dan 6 cent maal 100 is 6 euro.

Geschreven calls

De ontvangen premie van de geschreven calls (50 euro) is dus verdiend en de winst op de gekochte call is 6 euro plus we verdienen ook nog circa 0,70 euro op de aandelen: (26 – 25,295) * 100 = 70,50 euro. Totaal verdienen we 126,50 euro.

Verlies is ruimschoots weggepoetst

Anders berekend: per saldo verdient u aan het begin dan 6 euro (u ontvangt direct 6 cent maal 100) plus aan het einde nog eens 192 euro ( 100 maal 0,5 euro plus 100 maal 0,705 euro) is 120,50 euro. Het verlies van € 70,50 (de koersdaling van € 26 naar € 25,295 maal 100 aandelen) is daarmee ruimschoots weggepoetst.

Rapport over de CPR-methode

Hoe ver het aandeel ook stijgt, u verdient op deze manier altijd 126,50 euro. Als het aandeel stijgt, verdient u. U verdient zelfs iets als het aandeel gelijk blijft en verliest geld als het aandeel daalt. Daalt het aandeel (sterk) dan kunnen we het niet meer reanimeren (CPR). Maar dalende aandelen moeten we uit onze portefeuilles weren, zo hadden we al geconstateerd. Kijk voor het rapport over de CPR-methode op https://beleggen.com/cpr/

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.