Verliest goud zijn glans?

Goud moet momenteel zijn eerste plaats afstaan aan zilver. Ook al staat de prijs van goud op recordniveau, de prijs van zilver is de afgelopen periode nog harder gestegen. Wanneer we de prijs van goud uitdrukken in zilver, dan stellen we vast dat de prijs van goud onder 40 maal zilver is beland. Een historische gebeurtenis.

In de afgelopen 20 jaar is het slechts eenmaal eerder voorgekomen dat de goud/zilver ratio onder 40 dook. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 1998. De prijs van goud uitgedrukt in zilver steeg toen echter razendsnel. Van 38 in februari 1998 wist de goud/zilver ratio in december 1998 tot boven 60 te klimmen. Na een dip in 1999 werd rond 47 een hogere bodem gevormd waarna een stijging begon die de goud/zilver ratio tot boven 80 in 2003 bracht.

Goud

Bezien over de afgelopen 20 jaar, zou de prijs van goud, uitgedrukt in zilver, wel eens een forse stijging kunnen laten zien. Zeker als de problemen in de wereld verder toenemen. Goud is immers wat handzamer om in te beleggen. Je hebt er maar een 1/40 van nodig om het zelfde kapitaal in te beleggen. Dat scheelt een heel stuk graven in je tuin.

Bovendien heeft goud als voordeel voor particuliere beleggers dat er geen BTW over hoeft te worden betaald. Zilver is sinds 1 januari belast met het hoge tarief van 19%. De betaalde BTW krijg je, als deze eenmaal is betaald, nooit meer terug, tenzij je als bedrijf het zilver aankoopt.

Hoewel het lijkt dat Sven Kramer dus eigenlijk nog niet zo onfortuinlijk was, toen hij zilver won in plaats van goud, lijkt dat in de toekomst wel eens te kunnen veranderen.

Goud

Goud

Helemaal uitzonderlijk is de goud/zilver ratio onder 40 overigens niet. Tussen 1975 en 1985 noteerde de goud/zilver ratio namelijk meer onder 40 dan erboven. Een belangrijke oorzaak hiervan is natuurlijk de enorme speculatie van de fameuze gebroeders Hunt die de zilvermarkt in 1979 in de hoek dreef tot een recordstand van $ 50 per ounce in januari 1980, die nog steeds niet is geëvenaard.

Veel zal afhangen van de speculatie op de zilvermarkt op dit moment. We schreven op 24 februari 2011 (klik hier) over het “einde papieren handel in goud en zilver” vanwege het enorme aantal zilvercontracten dat momenteel wordt verhandeld.

Goud

Op dit moment staan er niet minder dan 132.909 contracten van 5000 ounce open. 132.909 x 5000 ounce = circa 665 miljoen ounce. De vier Comex erkende opslagplaatsen hebben overigens slechts 100 miljoen ounce zilver. Zijn de gebroeders Hunt weer actief?

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.