Vermogensbeheer of zelf beleggen?

De markt voor vermogensbeheer is behoorlijk veranderd de laatste tijd. Nieuwe partijen bieden nieuwe manieren aan om uw vermogen te beheren. Bestaande partijen hebben het moeilijk door de nervositeit op de beurzen, de daling van de beurskoersen en natuurlijk door het veranderen van de regels voor vermogensbeheerders.

De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt toezicht op de financiële gezondheid van vermogensbeheerders. Uit het jaarverslag over 2010 blijkt dat tien tot twintig vermogensbeheerders onder verhoogd toezicht zijn geplaatst. Het vermogen van klanten staat natuurlijk los van het vermogen van de vermogensbeheerder, maar het beheer moet natuurlijk wel gecontinueerd kunnen worden door een financieel gezonde organisatie.

Crisis

Door een uitstroom van klanten en de koersdalingen van de afgelopen jaren sinds de start van de kredietcrisis, hebben vermogensbeheerders minder vermogen onder beheer en verdienen dus ook minder. Dit heeft al veel vermogensbeheerders in de problemen gebracht omdat zij moesten interen op hun reserves. Hoe langer deze situatie voortduurt, hoe meer partijen in de problemen komen natuurlijk. De AEX is sinds 2000 al de helft van de waarde verloren, waardoor het vet op de botten inmiddels is verdwenen.

Provisieverbod

Naast het onstuimige beursklimaat van het afgelopen decennium, dreigt een provisieverbod. Veel vermogensbeheerders halen tot wel de helft van hun inkomsten uit een vergoeding die zij ontvangen van fondsbeheerders en van het doen van transacties. Afschaffing hiervan dwingt een aantal vermogensbeheerders tot stoppen of fuseren.

Nieuwe partijen

De opkomst van een aantal nieuwe partijen, dat bijvoorbeeld alleen de index volgt of met standaardproducten de markt bedient tegen lagere tarieven, zet natuurlijk ook druk op de tarieven van vermogensbeheerders. Daarnaast speelt de opkomst van indextrackers een rol. Veel klanten besluiten om in plaats van het vermogensbeheer uit handen te geven, middels indexfondsen de markt te gaan volgen. Deze index trackers rekenen veelal lagere tarieven, wat het rendement natuurlijk ten goede komt.

Indexbeleggen halveert vermogen

In 2000 stond de AEX nog rond 700 punten. Inmiddels zijn de indexbeleggers de helft van hun vermogen kwijt.  

De vraag is natuurlijk of de lagere kosten voor iedereen leiden tot betere rendementen. Een blik op het koersverloop van de AEX over de afgelopen jaren stemt indexbeleggers natuurlijk niet vrolijk. In 2000 stond de AEX nog rond 700 punten. Inmiddels zijn de indexbeleggers de helft van hun vermogen kwijt. De beurs zal dus 100% moeten stijgen om weer op het oude niveau te komen. Als dit nog een keer 10 jaar duurt, dan moet na 20 jaar worden geconstateerd dat er niets is verdiend. Beleggers die in Japan hebben belegd, weten dat als je al 20 jaar de index volgt, je 75% van je geld bent verloren. De Japanse beurs zal dus 300% moeten stijgen om weer op het oude niveau te komen. Dat zou zo maar eens nog 20 of 30 jaar kunnen duren zodat je 40 of 50 jaar niets hebt verdiend.

Beleggers die in Japan hebben belegd, weten dat als je al 20 jaar de index volgt, je 75% van je geld bent verloren

Vermogen in stand houden

Een goede vermogensbeheerder heeft zijn klanten behoed voor een halvering van het vermogen. Het belangrijkste doel is natuurlijk om het vermogen in stand te houden. Pas in tweede instantie staat het rendement van het vermogen op de agenda. Immers wanneer het vermogen is gehalveerd of geheel weggevaagd, wordt het natuurlijk erg lastig om nog een rendement te behalen met het resterende kapitaal.

Zelf doen of niet?

Zelf doen heeft natuurlijk als voordeel dat de kosten lager zijn. De keerzijde is natuurlijk wel dat over voldoende tijd en kennis moet worden beschikt om het ook zelf te kunnen doen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat circa 90% van de particuliere beleggers geld verliest op de beurs. Je moet dus wel goed weten waar je mee bezig bent als je zelf gaat beleggen. Natuurlijk is het mogelijk om advies in te winnen, zodat je er niet alleen voor staat.

Goede raad is duur

Goed advies is niet gratis. Wanneer echter je portefeuille halveert, omdat je te weinig kennis, ervaring of tijd had, is nog veel kostbaarder. Het is echter heel Nederlands om niet te veel uit te geven. Maar geen advies of slecht advies kan wel eens veel duurder uitpakken. Uiteindelijk betaal je voor beide een prijs. De vraag is dan wat je liever hebt.

Slecht advies is duurder

Neem nu als voorbeeld de woekerpolissen. Ik zou persoonlijk veel geld over hebben gehad voor een goed advies destijds toen ik verschillende woekerpolissen aangesmeerd kreeg bij mijn hypotheek en pensioenopbouw. Het grootste deel van mijn inleg is inmiddels verdwenen vanwege slechte beleggingen maar ook door enorme kosten die zijn berekend waardoor het voorgespiegelde einddoel volledig uit zicht is verdwenen.

Wat past bij mij?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat de beste oplossing is, hangt natuurlijk van de persoonlijke wensen en de situatie af. De een kiest voor het volledig uit handen geven aan iemand die bewezen heeft goed vermogens te beheren terwijl een ander er voor kiest om verschillende beleggercursussen, boeken, tijdschriften en seminars te gebruiken om goed beslagen ten ijs te komen. Het enige dat je eigenlijk wel kunt stellen, is dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Om de weg te vinden die het beste bij je past, moet je natuurlijk wel de nodige tijd investeren.

Meer tijd voor het uitzoeken van een vakantie

Voor de meeste mensen geldt helaas dat financiële zaken nou niet het leukste onderwerp is waarmee je de tijd wilt vullen. Het is bekend dat mensen in de regel meer tijd uittrekken voor het uitzoeken van een vakantie dan voor een hypotheek. Toch raar als je weet dat je er 30 jaar aan vast zit en de financiële consequenties veel groter zijn.

Jarenlang studeren

Ook blijft het opmerkelijk dat de meeste mensen jarenlang naar school gaan om een goede baan te krijgen en een goed inkomen te verwerven. Als er geld overblijft, dan wordt echter zonder veel nadenken gekozen om op gevoel of advies van de buurman het geld te beleggen of, soms nog erger, besloten om het maar op een spaarrekening te laten staan.

Jaar na jaar

Wie zijn geld op een spaarrekening zet, ziet door de inflatie en belasting de koopkracht jaar in jaar uit achteruit lopen. Het beste voorbeeld is nog het gouden tientje. Wanneer het gouden tientje in 1931 in een oude sok zou zijn gestopt, dan was deze nu circa € 220 waard. Wanneer dat tientje (€ 4,52) op een spaarrekening zou zijn gezet, dan was dat uitgegroeid tot € 96,75. Met een spaarrekening zou dus de koopkracht over een periode van 78 jaar ruimschoots zijn gehalveerd. En dan hebben we het dus nog niet eens gehad over de belasting. Een belegging in aandelen zou daarentegen gemiddeld € 865 hebben opgeleverd. En dat door simpelweg de index te volgen.

Wie zijn geld op een spaarrekening zet, ziet door de inflatie en belasting de koopkracht jaar in jaar uit achteruit lopen.

Wat is wijsheid?

Of u nu kiest voor zelf beleggen, beleggen met advies of via vermogensbeheer, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en wensen. Het is echter wel van het grootste belang dat het een bewuste keuze is. We hebben het immers wel over uw toekomst. Indien u interesse heeft in een second opinion, neem dan vrijblijvend contact op. Albert Einstein zei niet voor niets dat de definitie van waanzin is: “hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten”.

Bent u niet tevreden met de huidige uitkomst, onderneem dan actie. Er zijn nu eenmaal bewezen succesvolle strategieën die jaar in jaar uit de markt verslaan. Aan u de keus.

RatioPortefeuille verslaat jaar in jaar uit de index

Drs. Harm van Wijk

2 antwoorden
 1. A de Roever
  A de Roever zegt:

  U draat het wel heel erg ‘in favour’ van uzelf.
  Je zou nl. ook kunnen zeggen:

  Index-beleggen verdubbelt (bijna) je vermogen

  want het hangt er maar vanaf wanneer je in- of uitstapt.
  In maart 2009 stond de index/aex ca. 215 en een maand geleden op 370 – dat is + ca 75% plus elk jaar ca. 4 % dividend!

  Zoals u het voorstelt doen de Robeco’s van deze wereld het ook nl. de grafiek net zo lang oprekken of decimeren tot het beleggingsresultaat er gunstig uitziet.

  Niettemin succes!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.