BeleggersBarometerDe particuliere belegger houdt vertrouwen in de beurs en lijkt de ontwikkelingen voor het vierde kwartaal van 2012 af te wachten. De forse stijging van het vertrouwen die in juni werd geboekt, wordt voor de derde maand op rij vastgehouden. De BeleggersBarometer stijgt deze maand weer met een punt naar 94 punten.

Beleggers verwachten dat de AEX de komende maanden niet gaat stijgen. 54% verwacht nog een ‘triple dip’ (was 60%). Als het aan de belegger ligt, wint Barack Obama overtuigend van Mitt Romney. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer, een maandelijkse peiling van het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers.

Langzaam richting het evenwicht van 100 punten

De BeleggersBarometer stijgt voor de derde maand op rij gestaag met een punt, in september naar 94 punten. Daarmee kruipt het vertrouwen langzaam omhoog naar de honderd punten, de grens waarop er evenveel positieve als negatieve beleggers zijn.

Het percentage beleggers dat een verbetering ziet van de algemene situatie blijft nagenoeg gelijk op 21%(was 26%). Over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille zijn beleggers iets minder negatief geworden. De groep die een daling zag, is kleiner geworden en komt uit op 29% (was 35%).

Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Je zou hier meer positivisme verwachten, bijna alle beleggingscategorieën beleven een goed jaar met flink positieve rendementen. Zelfs de AEX index, internationaal gezien dit jaar zeker niet de sterkste beurs, heeft inclusief dividend zo’n 8% gemaakt.”

Verwachting over stand AEX laat blijvend vertrouwen zien

De verwachting die de particuliere belegger in september uitspreekt over de stand van de AEX over drie maanden is 330. In juni voorspelde men dat de AEX eind september op 293 punten zou staan. De AEX sloot op 28 september echter op een stand van 323 punten.

Homan: “Beleggers hebben duidelijk niet voorzien dat de AEX de afgelopen maanden een opgaande lijn zou gaan vertonen. Dit verklaart ook waarom de sprong in het vertrouwen, die in juni is gemaakt, de afgelopen drie maanden is vastgehouden.”

Een andere aanwijzing voor het vastgehouden vertrouwen is dat de groep die de kans op een volgende economische teruggang – de ‘triple dip’- (zeer) waarschijnlijk acht, in september wederom kleiner is geworden (van 60% naar 54%).

Particuliere belegger kiest voor Barack Obama

De strijd om het Amerikaanse presidentschap gaat in oktober de beslissende fase in. Als het aan de Nederlandse particuliere belegger ligt, wint Barack Obama de verkiezingen op 6 november overtuigend van zijn tegenstrever Mitt Romney. Zes op de tien denkt dat Obama een betere invloed zal hebben op zowel de Amerikaanse economie (61%) als de wereldeconomie (58%). Uiteraard zijn de eigen beleggingen ook belangrijk.

Bijna de helft van de beleggers denkt dat hun beleggingsportefeuille het beter doet onder Obama terwijl 36% denkt dat het niet uitmaakt of Romney of Obama wordt gekozen. Homan: “Waarschijnlijk wordt dit ingegeven door het feit dat Romney de belastingen wil verlagen. Met het toch al grote overheidstekort in de VS zien Nederlandse beleggers dit niet zitten.”

De algemene politieke voorkeur van de particuliere belegger sluit hierbij aan: 68% spreekt zich uit voor de Democraten van Barack Obama, slechts 8% kiest voor Romney.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.