Vervroegd pensioen mogelijk maken met beleggen in aandelen? Ja, het kan

Vervroegd pensioen

Vervroegd pensioen is een droom die mogelijk kan worden gemaakt met beleggen. De jaren zijn voorbijgevlogen, je bent al een dagje ouder geworden en in de verte wenkt het pensioen. Er is echter één probleem: je moet nog een aantal jaartjes en daar heb je eigenlijk geen zin meer in. De droom van een vervroegd pensioen laat je niet meer los. Maar is het realistisch om te dromen van een vervroegd pensioen, eventueel in combinatie met de opbrengst van je beleggingen in aandelen?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Hoe je jouw vervroegd pensioen kunt realiseren

Het eerste advies dat je van ons krijgt, is kort en krachtig: maak een paar berekeningen over je huidige en toekomstige situatie en bereid je voor om hard te werken. Vraagt ​​u zich inderdaad af hoe u vervroegd met pensioen kunt gaan? Veel mensen willen zo snel mogelijk uit de ratrace stappen, ze koesteren heel andere plannen voor hun oude dag. Dat kan gaan om reizen, om zich voor 100% op een hobby te storten, om vrijwilligerswerk te doen of gewoon om te stoppen met werken. Geloof het of geloof het niet, er zijn er zelfs bij die er nog aan denken om na hun pensionering een eigen bedrijf op te starten. Zoveel mensen, zoveel dromen. Maar één zaak hebben die mensen gemeen, zij kijken uit naar hun pensioen.

Allemaal goed en wel, maar…

Een goede pensioenplanning is echter al lastig genoeg als je van plan bent om te werken tot je pensioenleeftijd is bereikt. Dit geldt des te meer als je jaren – of zelfs enkele decennia – eerder wilt stoppen met werken. Is dit een verre droom, of is die droom realiseerbaar? Kan het worden gedaan? Absoluut. Maar tenzij je het geluk hebt bij rijke ouders te zijn geboren, zijn er toch een paar factoren waar je rekening mee moet houden alvorens dat vervroegd pensioen een feit is. De stap er naar toe vergt veel werk en discipline.

Maak een schatting van jouw pensioenkosten

De eerste uitdaging is het schatten van jouw maandelijkse uitgaven, bereken met andere woorden hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt om met pensioen te (kunnen) gaan.[1] Al snel zal je merken dat je toch wat geld te kort komt. Daarom dringt zich een eerste ingreep op: verlaag de uitgaven van je huidig budget, zodat je meer geld overhoudt om te sparen en te investeren. Dat geld kan aangewend worden om de droom van een vervroegd pensioen te helpen realiseren.

Lukt het niet alleen om jouw budget onder controle te houden? Dan is externe hulp niet overbodig. Werk samen met een adviseur die je kan helpen bij het beheren van de financiën voor en tijdens de pensionering. Bijna elke bank stelt zo’n adviseur beschikbaar en die kan u de nodige tips geven.

Als je eerder met pensioen wilt gaan, is de eerste belangrijke stap om in te schatten hoeveel geld je elke maand zult uitgeven als je met pensioen bent. Begin bij het begin, meer bepaald bij het optellen van uitgaven voor zaken die u niet kunt missen. De meeste van die zaken liggen voor de hand: zoals huisvesting, eten, kleding, nutsvoorzieningen, vervoer, verzekeringen en gezondheidszorg. Bereken die uitgaven ruim genoeg, zodat je later niets te kort komt.

Zet je schrap: de waterstofgolf is op komst. Met deze aandelen ben je als belegger van de partij

Download nu het gratis rapport. Alternatieve brandstoffen trekken uiteraard ook de aandacht van de beleggers, wat blijkt uit het feit dat de koersen van heel wat aandelen die van ver of van dichtbij met waterstof zijn gelinkt een forse stijging te zien gaven Klik op de link om te downloaden: https://www.30aandelen.nl/water

Ga liefst schuldenvrij met vervroegd pensioen

Er is nog een belangrijke factor waar rekening mee moet worden gehouden bij een vervroegd pensioen en dat zijn de uitstaande schulden. In het juiste scenario ga je schuldenvrij met pensioen. Dat betekent geen hypotheek (meer), geen negatief saldo op de creditcard, geen openstaande medische rekeningen en geen studieleningen (de kinderen zijn al het huis uit) of andere schulden. Wie echter wel nog steeds schulden aflost, moet er voor zorgen dat de betaling daarvan in je budget is  opgenomen. Wees ook hier niet te zuinig en neem een ruime marge.

Vergeet uw hobby’s niet in te calculeren wanneer u vervroegd met pensioen gaat

Na je actieve loopbaan wil je uiteraard nog altijd iets om handen hebben. Er is nu eindelijk tijd voor vrije tijd en daar wil je met volle teugen van profiteren. Maar vrije tijd is een industrie apart, het vullen van die vrije tijd kost dus (heel wat) geld. Voeg daarom de bijkomende uitgaven toe die je verwacht te zullen hebben, inclusief die voor entertainment, reizen en hobby’s. Tel alles vervolgens bij elkaar op om na te gaan hoeveel je elke maand nodig hebt om na je pensioen de levensstijl te behouden die je voor ogen heeft. Want dat is uiteraard belangrijk: je hebt niet gekozen voor vervroegd pensioen om de buikruim met één of meer gaatjes aan te trekken.

Hou er natuurlijk rekening mee dat jouw budget verandert naarmate je in de verschillende fasen van de pensionering komt. Maar deze voorlopige begroting zal een goed uitgangspunt zijn om een overzicht te krijgen van de stand van zaken. Het is de moeite waard om er voldoende tijd voor te nemen om ze zo nauwkeurig en realistisch mogelijk te maken. Doe je dit niet, dan zal dit je later mogelijk opbreken als je met vervroegd pensioen bent.

Bereken hoeveel je nodig hebt als je met vervroegd pensioen gaat

De schatting voor de maandelijkse uitgaven is hierboven gemaakt. De volgende stap is het berekenen van de hoeveelheid geld die je nu moet besparen om de droom van een vervroegd pensioen mogelijk te maken. Er zijn verschillende manieren om dit in te schatten en experts hebben de berekening al vaak en op veel manieren gedaan. Een schatting gaat van uit dat je tussen  25 en 30 keer de verwachte jaarlijkse uitgaven achter de hand moet hebben om het vervroegd pensioen mogelijk te maken zonder dat je verplicht bent je broeksriem wat vaster aan te trekken. In feite is de rekensom snel gemaakt, zoals het voorbeeld hieronder bewijst.

Welk doel streef je na?

Heb je een zakcomputertje of je smartphone bij de hand? Begin dan bij maandelijkse uitgaven en vermenigvuldig deze met 12 om een ​​jaarlijkse schatting te krijgen. Vervolgens is het zaak om vast te stellen wat je wil bereiken. Een voorbeeld zal daaromtrent veel verduidelijken. Stel dat uw maandelijkse uitgaven 5.000 euro (wij hebben het bedrag met opzet erg ruim genomen) bedragen, dat is 60.000 euro per jaar. Op basis van deze beide getallen heb je tussen 1,5 miljoen euro en 1,8 miljoen euro nodig om vervroegd met pensioen te gaan. Dit in een scenario dat je ruim voor je pensioendatum het werk neerlegt. Ben je onder de indruk van deze bedragen? Je kan de berekening ook op een andere manier maken.

Een andere benadering is om jouw geschatte jaarlijkse uitgaven te nemen en deze te delen door 4% om te zien hoe groot jouw spaarpot zou moeten zijn. Als je 60.000 euro per jaar uitgeeft, heb je 1,5 miljoen euro (60.000 euro gedeeld door 0,04) nodig. Wie meer bewegingsruimte wil na zijn of haar pensionering, mag die 60.000 euro delen door 3% (of met een percentage ergens gelen tussen 3% en 4%). Op basis van hetzelfde geraamde budget van 60.000 euro per jaar heb je 2 miljoen euro (60.000 euro gedeeld door 0,03) nodig. Het is in verband het vervroegd pensioen altijd handig om voldoende speelruimte te hebben.

Ligt de datum van mijn vervroegd pensioen dichtbij of is die nog ver weg?

Vervolgens is het een koud kunstje om te kijken of het gedroomde vervroegd pensioen binnen handbereik ligt, dan wel nog ver in de toekomst verwijderd is. Om te zien hoe dicht je bij jouw pensioendoel bent, trek je het huidige gespaard bedrag af van het streefcijfer. Als je bijvoorbeeld 1,5 miljoen euro nodig hebt en je hebt 500.000 achter de hand, heb je nog 1 miljoen extra nodig voordat je met vervroegd pensioen kunt gaan. Opgelet, deze berekening houdt geen rekening met het pensioen dat je zult ontvangen op basis van je actieve loopbaan. Je stopt vroeger met werken (of dat is toch de bedoeling) en dus zal je je volledig pensioen niet ontvangen. Informeer op voorhand goed over jouw daadwerkelijk maandelijks pensioen en verreken dit met het beschikbare spaargeld.

Ga zuiniger leven als je vervroegd pensioen te veraf ligt

Het kan zijn dat je na alle cijfer- en rekenwerk tot de conclusie komt dat vervroegd pensioen nog even een verre droom is en dat het nog heel wat jaartjes kan duren alvorens die realiteit wordt. Zaak is dan om zuiniger te gaan leven, pas jouw huidige budget aan zodat het pensioen een (paar) stapjes dichterbij komt te liggen. Hier komt dan discipline om de hoek kijken. Je zult hard moeten werken om een tekort van bijvoorbeeld 1 miljoen euro in te halen, vooral als je dit snel wilt doen. Veel mensen die dromen van een vervroegd pensioen willen gaan, leven van 50% (of minder) van hun inkomen. De rest wordt gebruikt om eerst de schulden af ​​te betalen en vervolgens het spaargeld te laten aanzwellen. Ten einde de droom van het vervroegd pensioen te kunnen waarmaken.

De vraag van 1 miljoen: hoe financier ik mijn vervroegd pensioen?

De hele wereld wordt eigenlijk met diezelfde vraag geconfronteerd. Het probleem is dat de rente zo laag staat dat vastrentende waarden zoals deposito’s en obligaties nauwelijks nog iets opbrengen. Meer zelfs: de bank knagen in toenemende mate aan jouw spaargeld. Op grote bedragen (en die bedragen zijn nodig voor een vervroegd pensioen) wordt zelfs een negatieve rentevoet aangerekend. Dat betekent dat jouw bank geld vraagt om je spaarcenten daar te mogen parkeren. Dat is geenszins de bedoeling, want zo komt de droom van een vervroegd pensioen niet dichterbij, maar ligt hij integendeel nog wat verder weg in de toekomst.

De jongste jaren zijn spaarders daarom gaan uitkeren naar andere manieren om hun geld te laten renderen. Soms hoor je wel eens zeggen dat beleggen het nieuwe sparen is geworden. Dat is misschien niet helemaal zo, de bewegingen van de beurskoersen zijn daarvoor iets te wisselvallig, maar het is wel een feit dat steeds meer spaarders naar de beurs kijken. Inderdaad, ook met het oog op een vervroegd pensioen. We spreken dan over bijvoorbeeld dividendaandelen, aandelen die een stevig dividend uitkeren zodat op het spaargeld wel nog een rendement kan gerealiseerd worden. Daarom is het alleszins interessant om in dit artikel aandacht aan dividendaandelen te besteden.

Hoe u dividendaandelen kan gebruiken

Mits het opbouwen van de juiste aandelenportefeuille en mits voldoende geduld kan een belegger in de loop van de tijd een aanzienlijke hoeveelheid rijkdom opbouwen.[2] Dividendaandelen komen dus in aanmerking voor de opbouw van een vervroegd pensioen, maar daar moeten wij toch een aantal opmerkingen bij maken. De eerste opmerking over beleggen voor een vervroegd pensioen, is dat elke belegger waarschijnlijk zijn eigen doelen en risicoprofiel heeft. Een portefeuille van iemand die 25 is en die net is begonnen met sparen voor zijn of haar pensionering, zal waarschijnlijk andere aandelen bevatten dan een portefeuille voor iemand die 55 is en die in een relatief dichtbije toekomst zijn pensioendatum ziet wenken. Daarom is het van cruciaal belang om te begrijpen wat jouw beleggingsdoelen zijn en hoeveel risico u bereid bent te nemen. Dit uiteraard steeds tegen de achtergrond van jouw leeftijd.

Beleggingsportefeuille moet groot genoeg zijn

Wanneer iemand stopt met werken en met pensioen gaat, dan komt zijn of haar salaris ook niet meer binnen, dus het is belangrijk voor hem of voor haar om een ​​andere bron van inkomsten te hebben om (althans gedeeltelijk) het salaris te vervangen. De pensioenuitkering kan er daar één van zijn, op voorwaarde natuurlijk dat de man of vrouw in kwestie daadwerkelijk recht heeft op een pensioen. Er zijn echter ook veel soorten beleggingen waarvan wij weten dat ze een inkomstenstroom genereren. Die inkomstenstroom kan groot of klein zijn.

Bovendien moet rekening gehouden worden met wijzigingen in de marktomstandigheden. In het verleden waren obligaties een belangrijke bron van rendement, maar die zijn dat vanwege de lage rente niet langer. Ook andere vastrentende waarden brengen nauwelijks nog een stuiver op. Daarom hebben we onze aandacht verplaatst naar aandelen die een aantrekkelijk rendement opleveren in de vorm van de dividenduitkering. Dividendrendementen van 5% of meer zijn makkelijk te vinden. Die dividenduitkering moet vervolgens gerelateerd worden aan de grootte van de beleggingsportefeuille van diegene die droomt van een vervroegd pensioen.

Om ervoor te zorgen dat aandelen die een aantrekkelijk dividend uitkeren voldoende inkomsten genereren om de maandelijkse uitgaven in geval van een vervroegd pensioen te dekken, moet de belegger een portefeuille hebben die groot genoeg is. De reden ligt voor de hand: zelfs met de beste dividendaandelen zal iemand met een portefeuille van 5.000 euro in de verste verte onvoldoende dividenden ontvangen om zijn of haar dagelijkse uitgaven te dekken. Hoe groot moet die portefeuille in de praktijk dan wel zijn? Dat hangt niet alleen af van de behoeften van diegene die met vervroegd pensioen is gegaan, maar ook van de aandelen die in de portefeuille werden opgenomen.

De Ultieme Beleggersgids Bundel van Beleggen.com

SPECIAAL VOOR STARTERS EN ZELFSTANDIGE BELEGGERS

meer in 7 handleidingen en gratis online training!

+ NIEUW e-book: “Expert kansen voor 2021”

Download nu gratis op https://www.30aandelen.nl/ubg

Harm van Wijk

[1] https://www.investopedia.com/articles/retirement/08/retiring-early-retirement.asp

[2] https://www.incomeinvestors.com/use-dividend-stocks-retire-early/20446/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.