Pensioen opbouwen? Lees onze tips!

Tips over pensioen opbouwen

Met een goed pensioeninkomen kunt u blijven genieten van het leven zoals u dat nu ook al doet. Vaak wordt een goed pensioen berekend met de zogenoemde 70%-regel, waarbij 70% van uw laatst verdiende loon het uitgangspunt vormt voor uw inkomen na pensionering. Bent u benieuwd hoe u een goed pensioen opbouwt? Lees dan onderstaande tips over pensioen opbouwen:

  1. Begin op tijd met pensioen opbouwen
  2. Controleer uw pensioen zelf
  3. Bekijk de zaken die uw pensioen beïnvloeden
  4. Zelf uw pensioen aanvullen

Tip 1: Begin op tijd

Gemiddeld kost het 40 jaar om die 70% op te bouwen. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met pensioen opbouwen. Hoe eerder u begint, hoe langer u de tijd heeft om te sparen. Vanwege het rente-op-rente effect is hoeft u minder in te leggen om bij uw pensionering hetzelfde bedrag te behalen.

Bent u op dit moment in dienst bij een werkgever die een pensioenregeling aanbiedt? Dan bouwt u automatisch pensioen op. Het ligt aan de pensioenuitvoerder en -regeling of u hiermee volledig pensioen opbouwt. Bent u niet in loondienst of biedt uw werkgever geen (volledige) pensioenregeling aan, dan moet u zelf uw pensioen regelen.

Tip 2: Controleer uw pensioen zelf

Bovendien raden we u aan om ook zelf uw pensioen te controleren. Zo achterhaalt u op hoeveel inkomen u later kunt rekenen en of dit genoeg is. Gaat u binnenkort met pensioen? Dan ontvangt u ook AOW. Dit bedrag is in principe voor iedereen gelijk, mits u de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd in Nederland heeft gewerkt en gewoond. Wilt u controleren hoe hoog uw AOW is? Dit kunt u online gemakkelijk terugvinden.

Tip 3: Bekijk de zaken die uw pensioen beïnvloeden

Heeft u vaak gewisseld van baan, een tijd in het buitenland gewerkt of een nieuwe baan met minder gunstige pensioenregeling? Dat zou ervoor kunnen zorgen dat u tijdelijk minder of zelfs geen pensioen opbouwt. Houd rekening met wat zulke situaties in de toekomst voor u betekenen.

Tip 4: Zelf uw pensioen aanvullen

Het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd uit de AOW, het werkgeverspensioen, het pensioen dat zelf wordt opgebouwd, zelf gespaard of belegd geld en het eventueel fulltime of parttime door blijven werken. Dit worden ook wel de 5 pijlers van het pensioenstelsel genoemd.

Zelf extra pensioen opbouwen kan op een aantal manieren; met fiscaal voordeel in de derde pijler door banksparen of lijfrente. Of zonder fiscaal voordeel maar met meer vrijheid door gewoon te sparen of te beleggen. Of beide! Door zelf pensioen aan te vullen heeft u later meer geld om van uw oude dag te kunnen genieten.

Meer weten over pensioenregeling

Bent u op zoek naar meer tips voor pensioen? Dan adviseren we u om contact met uw bank of financieel adviseur op te nemen! Zij kunnen zich verdiepen in uw persoonlijke situatie en u desgewenst een passend advies geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.