Vietnam: 90 miljoen consumenten
Vietnam: 90 miljoen consumenten
Vietnam is in de afgelopen kwart eeuw uitgegroeid tot een van de grootste economische succesverhalen in Azië. Het land, ooit geteisterd door oorlog, laat sinds 1986 een economische groei per hoofd van de bevolking zien van gemiddeld 5,3% per jaar.
Op China na is dit sneller dan alle andere Aziatische economieën. Vietnam heeft geprofiteerd van een programma van interne herstructurering. Een overgang van een agrarische sector naar een industrie- en dienstensector en een demografisch dividend dat wordt aangedreven door een jonge bevolking.
Het land heeft goed gedijd door de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie in 2007. Maar ook door het normaliseren van de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten. Ook heeft de Vietnamese overheid ervoor gezorgd dat het land steeds hoog scoort als een van de meest aantrekkelijke economische bestemmingen voor buitenlandse investeerders in Azië.
Als gevolg van de economische groei is het inkomen per hoofd van de bevolking fors gestegen. Vietnam is sinds 2010 officieel een middeninkomen land geworden. Het gemiddelde loon in Vietnam ligt momenteel rond de 3,2 miljoen VND per maand (160 USD per maand), een 100% stijging sinds 2008. Nog belangrijker is dat er een consumentenpopulatie is ontstaan die niet bang is om te consumeren.
De opkomst van de middenklasse
De middenklasse in de Socialistische Republiek van Vietnam heeft het kapitalisme en de daarmee gemoeide consumptie omarmd. Uit onderzoek van TNS – een Brits marktonderzoeksbureau met een vestiging in Ho Chi Minh City (HCMC) – blijkt dat een gemiddeld huishouden in HCMC 2,5 tot 7 keer meer uitgeeft dan het aangeeft te verdienen.
Volgens de autoriteiten is het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in HCMC in 2011 USD 3.130 en zal het oplopen naar USD4.800 in2015, komend van iets meer dan USD2.800 in2010. Het meten van de inkomensgroei van de middenklasse is echter moeilijk omdat Vietnam grotendeels een cash-economie is en het innen van de persoonlijke inkomstenbelasting nog in de kinderschoenen staat.
De daadwerkelijke hoogte van het inkomen van een persoon of bedrijf is daardoor ook lastiger te bepalen. De mensen in deze ondernemende maatschappij hebben meer dan een manier waarop ze geld verdienen of inkomen ontvangen.
Geldverzending
Geldverzending vanuit het buitenland naar Vietnam, meestal door familieleden die in het buitenland wonen en werken, is een andere belangrijke bron van inkomsten. Volgens officiële bronnen is deze jaarlijkse stroom goed voor USD 8 miljard. Volgens de lokale banken komt er waarschijnlijk een vergelijkbaar bedrag via onofficiële kanalen binnen. Dit bedrag is te vergelijken met de jaarlijkse instroom van grotere landen zoals Pakistan of de Filippijnen.
Consumptie zit duidelijk in de lift in Vietnam. De detailhandelsverkopen alleen al stegen in de afgelopen jaren gemiddeld 20% op jaarbasis (GSO), gesteund door de stijging van de minimum lonen. De demografische factoren spelen een belangrijke rol – meer dan de helft van de bevolking van 90 miljoen mensen is onder de 25 jaar – waarmee het een van de jongste populaties is in Azië. Volgens Cimigo, een internationaal marketingbureau met kantoor in HCMC, “veroorzaken veranderende attitudes grote generatiekloven waarbij de kinderen veel meer op consumptie gericht zijn dan hun ouders.”
Deze jonge volwassenen spelen ook een grote rol bij het vormgeven van de bankenmarkt en kredietverlening in Vietnam. Volgens een onderzoek van McKinsey zijn jonge consumenten minder op hun hoede bij het lenen van geld, zijn meer geneigd om meerdere kanalen te gebruiken, en staan meer open voor buitenlandse banken dan hun ouders.
Hoewel deze sector nog klein is, suggereert de analyse van McKinsey een jaarlijkse Retail banking inkomstengroei van meer dan 25% in de komende vijf tot tien jaar, een van de hoogste groeicijfers in Azië, welke die van India en China benadert.
De groeiende groep superrijken
Naast de middenklasse groeit de groep superrijken in Vietnam ook snel. Een van de rijkste lokale gemeenschappen van Vietnam woont in HCMC. De auto’s op straat spreken boekdelen. Porsche, Mercedes, BMW, Ferrari, Rolls Royce, Lamborghini en zelfs Maybach zijn allemaal ten tonele verschenen in de afgelopen jaren.
In HCMC concentreert zich ook het grootste deel van de locaties voor grote internationale luxe retailmerken in Vietnam. Dong Khoi is de meest luxueuze winkelstraat met merken als Gucci, Dior, Yves Saint Laurent, Prada en Louis Vuitton, die daar mono-brand stores gevestigd hebben.
Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (GSO) heeft Vietnam in 2010 voor USD10 miljard aan luxe producten geïmporteerd, waarbij het hoofdzakelijk om wijn, tabak, sieraden en mobiele telefoons ging.
Welke bedrijven profiteren van de groeiende consumptie?
Het landschap voor de consumentendienstverlening in Vietnam is duidelijk aan het veranderen en de toenemende koopkracht leidt tot een toename in detailhandelsverkopen.
In onze beoordeling van de Vietnamese economie identificeren we toonaangevende macro-economische trends en selecteren we de sectoren waarvan wij verwachten dat die het meest van die trends profiteren en zullen outperformen.
De lokale consumptiemarkt is een sector waar we sterk in geloven. Hieronder lichten we kort 3 bedrijven toe waarvan wij denken dat die zullen profiteren van de sterke groei in consumptie. Deze bedrijven maken deel uit van de portefeuille van Intereffekt Frontier Vietnam.
1. Vinamilk
Vinamilk (VNM) is de grootste beursgenoteerde zuivelproducent van Vietnam, met een sterke marktpositie (45 – 50% marktaandeel van de zuivelmarkt) en beschikt over de capaciteit voor verdere uitbreiding.
In combinatie met de robuuste vraag naar zuivelproducten in Vietnam maakt dit VNM tot een top bedrijf. Vorig jaar bereikte de omzet van VNM de USD 1 miljard (37% stijging t.o.v. 2010). De producten werden naar 15 landen geëxporteerd met een recordomzet van USD130 miljoen.
VNM heeft nu meer dan 170.000 verkooppunten over het hele land. Het marktaandeel in de melkpoedermarkt is alleen al 30%. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2009. Voor 2012 streeft het bedrijf naar een omzetgroei van 30% op jaarbasis en het zal de productlijnen blijven diversifiëren om aan de toenemende vraag van de consument te kunnen blijven voldoen.
Op de lange termijn wil VNM uitgroeien tot een van de 50 grootste zuivelbedrijven ter wereld met als doel USD 3 miljard aan omzet in 2017. De CEO en bestuursvoorzitter van VNM, mevrouwMai Kieu Lien, 58 jaar, is de enige Vietnamese vrouw die onlangs door Forbes Magazine uitgeroepen is tot een van de 50 machtigste zakenvrouwen in Azië.
Dit heeft ze te danken aan de pragmatische manier waarop ze het bedrijf bestuurt en de sterke performance van Vinamilk. Het belang van Intereffekt Frontier Vietnam in VNM bedraagt 6,6%.
2. FPT Corporation
FPT is het toonaangevende bedrijf in de Informatie Technologie en Telecommunicatie-industrie in Vietnam. Eind vorig jaar waren de distributie- activiteiten (distributie van IT-producten en mobiele telefoons) goed voor 63% van de omzet. Systeem integratie-activiteiten 16%, telecommunicatie 14%, outsourcing 5% en FPT universiteit 1,5%.
Omzet- en winstgroei kwamen in 2011 uit op respectievelijk 26,5% en 23,5%. Voor 2012 verwacht FPT een groei van ongeveer 20% in zowel omzet als winst. Op basis van deze cijfers noteert het aandeel tegen een koers winstverhouding van 5,9. Niet overdreven voor de marktleider in IT en telecommunicatie in Vietnam. Het fonds heeft 4,5% van haar vermogen belegd in FPT.
3. Dabaco Vietnam Corporation
Dabaco (DBC) is toeleverancier en producent van agrarische producten, vooral gericht op vee- en pluimveehouderijen. Het bedrijf produceert diervoeders, levert fokdieren, heeft vee- en pluimveehouderijen en slachterijen. Het bedrijf is ook betrokken bij de verkoop en distributie van diergeneeskundige medicijnen en chemicaliën in de landbouw. Ongeveer 75% van de omzet komt van de diervoeders.
Meer welvaart betekent ook meer vleesconsumptie. Het ministerie van agrarische zaken en plattelandsontwikkeling verwacht de komende jaren op jaarbasis een stijging van de vleesconsumptie van 2,9%. Momenteel is 70% van de bevolking voor haar inkomsten afhankelijk van de landbouw en veeteelt.
DBC had in 2011 een omzet van VND 3.917 miljard (USD 180 mln.), een stijging van 55,6% t.o.v. 2010. De winst was VND 220 miljard (USD 10 mln.), +24% op jaarbasis. Omzet- en winstgroei waren gemiddeld respectievelijk 23% en 39% per jaar vanaf 2008 en de koers-winstverhouding van DBC staat op 3,45. Het belang van Intereffekt Frontier Vietnam in DBC bedraagt 4,7%.
Conclusie
Historische economische gegevens wijzen op een sterke correlatie. Correlatie tussen het niveau van het inkomen per hoofd van de bevolking en het consumptiegedrag. Het gecombineerde effect van stijgende inkomens, stabiele groei en de terugkeer van het consumentenvertrouwen in 2012 moet de brandstof zijn voor de verdere groei van discretionaire uitgaven in Vietnam.
Als het land op dit niveau blijft groeien, zullen we de komende jaren grote veranderingen zien in het gedrag van consumenten. Intereffekt Frontier Vietnam anticipeert hierop door posities in nemen in bedrijven die van deze stijgende en veranderende consumptie profiteren.
Beleggen in Vietnam vanuit Nederland
De Vietnamese markt is moeilijk toegankelijk voor particuliere beleggers. Een beleggingsfonds is dan ook een goed alternatief voor beleggen in individuele Vietnamese aandelen. Intereffekt Frontier Vietnam is het eerste beursgenoteerde open-end beleggingsfonds in Nederland dat gericht is op deze markt. Het is dagelijks verhandelbaar via elke bank en broker.
Tau van Ngo
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!