Vietnam: vertrouwen blijft, ondanks turbulent 2008

Gedurende de laatste jaren is Vietnam bij buitenlandse beleggers steeds populairder geworden. Vietnam was in 2008 in de Zuidoost-Aziatische regio de eerste bestemming voor directe investeringen en durfkapitaal, waaruit blijkt dat investeerders veel vertrouwen in het land hebben. De aandelenmarkten hebben momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer € 9 miljard. Vietnam heeft ook een grote binnenlandse markt, met een populatie van 84 miljoen mensen.

Het land profiteert van vakkundige, lage lonen arbeid, deelneming aan het economische samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) en de toelating in 2007 tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Eén van de voorbeelden van economische ontwikkelingen is de reductie van het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, van 58% in 1990 naar 26% in 2006.

De financiële sector is flink onder handen genomen, staatsbanken zijn geprivatiseerd, de bankensector is meer toegankelijk voor buitenlandse investeerders en de centrale bank in Vietnam is steeds meer onafhankelijk geworden. Daarbij heeft Vietnam over de afgelopen jaren een goede economische groei laten zien, en de verwachting is dat die groei tijdens de mondiale economische neergang hoger zal liggen dan die in de eurozone, Japan of de Verenigde Staten.

Economische groei
In de jaren 2002 tot 2007 steeg het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Vietnam met meer dan 7% per jaar. In 2007 kwam de stijging uit op 8,48%. De economische groei nam in 2008 af en het voorlopige BBP groeicijfer kwam uit op 6,23%. Dit groeicijfer lag boven dat van de wereld en de Aziatisch Australische groei (zie grafiek). De landbouw- en visserijsector groeide in 2008 3,79%, de industrie- en constructiesector 6,33% en de dienstensector 7,2%. De inflatie bereikte in augustus 2008 een piek van 28,3%, maar daalde in december gelukkig weer naar 19,89%, door een daling van voedsel- en brandstofprijzen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht tegen het einde van 2009 een daling van de inflatie naar 11%.

BBP

In 2008 stegen in Vietnam de mondiale exporten 13,7%, terwijl dat in 2007 nog 6,2% was. In 2007 ging 23% van alle exporten naar de VS en 21,5% naar de EU, waardoor sommige economische voorspellers zich zorgen maken omdat de mondiale vraag afneemt. De uitkomst van 2008 tot en met november kwam voor velen  als een aangename verrassing, omdat de exporten naar de VS een flinke stijging lieten zien naar € 8,85 miljard, tegenover € 7,21 miljard over het gehele jaar 2007 (2008 cijfer van de EU is nog niet gepubliceerd).

De grootste concurrent van Vietnam in de regio, betreffende exporten naar de VS, is China, dat ongeveer 16,43% van het totale volume naar de VS voor zijn rekening neemt, vergeleken met 0,54% voor Vietnam. De handel van Vietnam met de VS neemt sneller toe dan die van China met de VS. Tussen 2004 en november 2008 stegen de Amerikaanse importen van Vietnam met 157% tegenover 105% voor China. Als er een groei-index gemaakt wordt tussen de import vanuit Vietnam en China door de VS, dan is goed te zien dat de Vietnamese exporten naar de VS veel harder zijn gegroeid (zie grafiek). Dit komt vooral door goedkopere arbeid, waarvan met name de exporten van kleding, schoeisel en meubels profiteerden.

importvolume

Geïndiceerde groei van het aandeel in het importvolume van de VS. Bron: Intereffekt / U.S. Bureau of the Census (100 = jaar 2005)

Investeren en beleggen in Vietnam
Gedurende de laatste vijf jaren mag Vietnam zich verheugen in een groeiende stroom investeerders. Ter illustratie: de directe buitenlandse investeringen (DBI) in Vietnam stegen in 2008 maar liefst met 42,3% ten opzichte van vorig jaar. Dit resulteerde in een geregistreerd DBI bedrag van € 41 miljard. Volgens Deloitte was Vietnam in 2007 en in de eerste helft van 2008 in de Zuidoost-Aziatische regio de populairste bestemming voor durfkapitaaltransacties. Gedurende deze periode nam Vietnam in de regio hier een derde van voor zijn rekening. De groei in directe investering- en durfkapitaaltransacties is een teken van vertrouwen van de investeerders in de lange termijn vooruitzichten voor Vietnam.

buitenlandse investeringen

Buitenlandse directe investeringen, geregistreerd kapitaal Periode: 2000 tot november 2008. Bron: General Statistics Office, Vietnam

In tegenstelling tot de directe investeringen en durfkapitaaltransacties kregen de Vietnamese aandelenbeurzen het in 2008 zwaar voor de kiezen, omdat Amerikaanse en Europese beleggers tijdens de mondiale financiële crisis geld terughaalden uit emerging en frontier markets. Hierdoor daalde in 2008 de VN Index ongeveer 67%. Vietnamese aandelen zijn op dit moment goedkoop en beleggingsfondsen kunnen met een flinke discount worden aangeschaft.

Bovendien blijft de overheid staatsbedrijven privatiseren (de teller staat op 3100) en krijgen ondernemingen een notering aan de Hanoi en Ho Chi Minh City aandelenbeurzen (339 genoteerd op dit moment). De rust -die in de laatste twee maanden is teruggekeerd op de Vietnamese markten- geeft buitenlandse beleggers de kans te profiteren van de discount in de prijzen, verdere privatiseringen, het lange termijn vertrouwen van de beleggers en een groeitempo dat hoger zal zijn dan die van andere economieën tijdens de neergang.

Marc Rhatigan & Roy Rus, Intereffektfunds – Joure

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.