Volle maan rules

Vorig week gaf ik aan dat het op 2 december weer volle maan zou zijn en de beurzen ergens deze week een bodem zouden laten zien. In de grafiek liet ik zien dat de hoogste waterstanden maandenlang gepaard gingen met nieuwe maan. Sinds het kruispunt op 16 november gaan de hoogste waterstanden gepaard met volle maan.Aan het slot van het artikel merkte ik het volgende op:

Zoals hierboven aangegeven geeft de Tidal Sum een bodem aan op 4 december. Volle maan valt zoals gezegd op 2 december. De ITS laat zien dat vóór 4 december een inversie optreedt. De bodem komt derhalve eerder, hetgeen weer in lijn is met volle maan van 2 december (met een marge van 1 of 2 dagen).

De precieze datum van de verwachte inversie vermeldde ik niet, uit respect naar mijn betalende abonnees. De datum van de absolute low kwam al op vrijdag 27 november (op AEX 300) hetgeen 1 handelsdag is ten opzichte van de berekende 30 november. Het feitelijke uitbodemen vond plaats op 30 november, van waaruit de AEX aan een nieuwe stijging begon.

aex

low tides

Als nu een stijging volgt, waar ligt dan de top? Daarvoor kijk ik naar de waterstanden dicht in de buurt van Wall Street. In het bijzonder kijk ik naar doodtij, aangezien de lage waterstanden met de hoogste waarde (low tides with the greatest value) een prima eerste indicator zijn voor de vraag waar de top ligt. In de waterstanden zien we om te beginnen hele lage waterstanden (-12 cm) op 3, 4 en 5 december. Zoals aangegeven: de bodem kwam eerder dan op één van deze dagen als gevolg van een inversie zoals blijkt uit mijn ITS-indicator. De hoogste waterstanden nadien zien we op 8, 9 en 10 december, in alle gevallen gaat het hier om 9 cm. De Tidal Sum laat zien dat 10 december de laagste waarde heeft en daarmee in beginsel de datum is voor een top.

inversie

Ook nu is het uiteraard zinvol om te kijken naar de ITS-indicator. In de grafiek zien we dat ITS 1 en ITS 2 elkaar kruisen op 18 november en 30 november. Na 30 november zien we dat de ITS-lijnen weer naar elkaar draaien. Soms is dat een schijnbeweging en draaien de lijnen even later weer van elkaar af. In dit geval geldt dat de ITS laat zien dat vóór 10 december opnieuw een inversie optreedt, waarmee de top beduidend eerder gemaakt wordt dan 10 december. De precieze datum van de verwachte inversie is wederom na te lezen in de meest recente versie van mijn nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 9 november jl. hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.