Voordelen van beleggen in ETF’s tijdens de corona crisis

Voordelen van beleggen in ETF's tijdens de corona crisis

Mede door de huidige pandemie kozen veel consumenten voor het oppotten van hun vakantiegeld in de zomer van 2020. Een vakantie in het buitenland kon soms niet doorgaan door code oranje. Anderen besloten thuis te blijven, omdat een vakantie in het buitenland veel minder leuk zou zijn door de gesloten restaurantjes, uitgaansgelegenheden en musea. Door de lage spaarrente bij banken, kan het de overweging waard zijn om geld te beleggen op de beurs. Denk aan een investering in handelsindices, in losse aandelen of bijvoorbeeld in valuta. Buitenlandse valuta geven je wellicht alsnog het gevoel van een vakantie! In dit artikel lees je meer over de voordelen van een investering in ETF‘s. Wat zijn deze ETF’s en waarom zou je juist hiervoor kiezen?

Definitie van een ETF op de beurs

Onder een ETF, wat staat voor Exchange Traded Fund, verstaat men ook wel een index tracker. Zoals deze naam wellicht doet vermoeden, volgt de ETF de bewegingen van de index die deze volgt. Een voorbeeld van een populaire ETF in Nederland is bijvoorbeeld de ETF die de AEX of AMX volgt. Ook kun je investeren in een bredere ETF, die gericht is op de wereldeconomie en meebeweegt met aandelen vanuit verschillende landen.

Een ETF hoeft niet altijd gericht te zijn op een index. Zo zijn er bijvoorbeeld ook ETF’s die een specifiek deel van de markt volgen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich richten op de productie van duurzame brandstoffen, bedrijven die zich richten op duurzame energie, enzovoorts. Zo kun je een ETF zoeken bij hetgeen jouw interesse heeft! De kans is groot dat je hier al veel over weet en verwacht dat er steeds meer vraag zal komen naar dit deel van de markt.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Spreid de risico’s met een ETF

Een belangrijk voordeel van een ETF is het feit dat je risico’s kunt spreiden. Je investeert immers niet in een enkel bedrijf, maar direct in meerdere bedrijven verspreid over diverse branches. Op deze manier is het risico op een groot verlies kleiner! Andersom zal de kans op een hoog rendement ook iets kleiner zijn. Een middenweg is een ETF die bedrijven volgt die zich in een specifiek deel van de markt bevinden. Zoals reeds beschreven zijn bedrijven met een focus op duurzaamheid hier een goed voorbeeld van.

Besteed minder tijd aan het zoeken naar aandelen

Aansluitend op het feit dat je het risico op een groot verlies verkleint, biedt een ETF het voordeel dat je minder tijd kwijt bent aan het onderzoeken van bedrijven. Bij een investering in aandelen kijk je niet alleen naar het bedrijf zelf, maar bijvoorbeeld ook naar de markt waarin deze opereert. Hoe doen concurrenten het? Wat is de marktpositie van het bedrijf? Enzovoorts. Bij een ETF kijk je voornamelijk naar de markt als geheel. Verwacht je de komende tijd een daling, of zal de markt stijgen?

Veel landen hebben bijvoorbeeld wel een beurs waarin je kan investeren. Ook Covid-19 heeft hier effect op. Zo kan je zien dat de SET de Stock Exchange of Thailand een stuk volatieler is geworden[1].

En dit is niet alleen in Thailand aan de hand. Ander onderzoek laat zien dat er besmettingseffecten zijn die meetbaar zijn op de beurzen. De DMCA- en DCCA-technieken werden gebruikt om de fractale besmettingshypothese te testen. De auteurs stelden significante fractale besmettingseffecten vast op het rendement en de volatiliteit van de aandelenmarkten. De COVID-19 fractale besmettingseffecten op de beurskoersen strekten zich niet alleen uit over de korte termijn, maar ook over de middellange en lange tijdshorizon. De resultaten bevestigen een fractaal besmettingseffect van de COVID-19 pandemie. Dit effect verdwijnt in de loop van de tijd (op de middellange en lange termijn) zowel wat betreft het rendement op aandelen als op de volatiliteit[2].

Een ander interessant effect van Covid-19 was dat veel beleggers meer keken naar milieu, maatschappij en bestuur van ondernemingen (ESG-beleggingen) dan alleen een AFEA portefeuille, dat is een portefeuille met aandelen uit Europa, Australië en het Midden-Oosten. Beleggers zochten hun toevlucht tot de ESG-aanpak, aangezien deze zich richt op de duurzaamheid op lange termijn van bedrijven. Dit verklaart gedeeltelijk waarom de ESG-benadering het beter doet in een onzekere omgeving, zoals in vroegere studies al werd vermeld[3].

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Lage kosten ten opzichte van fondsen

Een voordeel van beleggen in een ETF ten opzichte van de investering in beleggingsfondsen is het feit, dat de ETF’s relatief lage kosten hebben. Bij fondsen betaal je periodiek voor de service die deze fondsen je bieden. Zo kan de samenstelling van een fonds veranderen, wat in zo’n geval onderdeel is van de service.

Zelf beleggen in een ETF

Beleggen in een ETF is relatief eenvoudig! Er zijn op internet verschillende partijen te vinden, die deze mogelijkheid aanbieden. Maak een account aan, verifieer je identiteit en stort vervolgens een deel van je vermogen naar je account op de beurs. Houd er rekening mee dat beleggen in ETF’s niet zonder risico is. Je kunt een deel van inleg verliezen! Beleg om deze reden enkel met vermogen wat je kunt missen.

Harm van Wijk

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

beleggen in ETF's tijdens corona

Bronnen:

[1] https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO202026061031206.page

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612320305638

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612320307583

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.