Laatste update:

“Wonen aan de Amstel nu 150.000 euro goedkoper” kopte de site van RTLZ. De vraagprijs van de betreffende woning zakte van € 675.000 naar € 527.000, ruim 20% lager. De vierkante meter prijs is echter nog steeds € 4.500.

Op Funda staan momenteel 245.673 huizen te koop. Jaap.nl meldt zelfs 295.056 koophuizen. Het aantal verkopen op jaarbasis is sinds het begin van de kredietcrisis niet zo laag geweest, zo meldt de NVM. Slechts 93.068 bestaande koopwoningen wisselden in de afgelopen 12 maanden van eigenaar.

Op basis van 295.000 huizen die te koop staan, duurt het ruim 3 jaar voor de huidige voorraad wordt verkocht. In vergelijking tot de situatie in Detroit, is er in Amsterdam nog niet zoveel aan de hand. Detroit ziet er steeds meer uit als een spookstad. Bewoners proberen te overleven met het strippen van de leegstaande huizen.

Detroit is de derde meest gewelddadige stad in de VS, met een geschatte werkloosheid van 50%. De voorheen glamoureuze ‘motorstad’ heeft nu meer mensen die in armoede leven dan auto’s op straat. De Amerikaanse president Obama beloofde een verbetering nadat in 2009 voor $ 50 miljard steun werd gegeven aan General Motors en Chrysler.

De brede Amerikaanse S&P500 bereikte deze maand een laagste koers rond 1100 punten, waardoor de beren de stieren een zware klap hebben uitgedeeld. De S&P500 zou evenwel nog een dubbele of hogere bodem kunnen vormen ten opzichte van het dieptepunt van 2010. Dat kan van menig Europese index niet worden gesteld.

Het is evenwel niet fraai dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken wat een ‘death cross’ vormt. Hiermee is er ten aanzien van de S&P500 een verkoopsignaal afgegeven. De Dow Jones Index kan nog aanzienlijk stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken. De Nasdaq is nog steeds op zoek naar de bodem.

Goud scherpt recordniveau aan

Goud scherpt recordniveau aan
Terwijl de mondiale effectenbeurzen scherpe koersdalingen laten zien, zoekt goud het steeds hogerop. Beleggers blijven hun toevlucht zoeken tot het glimmende edelmetaal, waardoor goud zelfs de $ 1900-grens doorbrak. Hiermee werd het recordniveau verder aangescherpt. In maart werd Japan geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp. Tevens stonden Noord-Afrika en het Midden-Oosten ‘in brand’ en sloeg de brand over naar diverse Europese landen, met recent ‘de slag om Londen’. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door onder meer de acties van de Fed en de ECB. Deze centrale banken laten de ‘money printing presses’ op volle toeren draaien, wat goud in de kaart speelt. De Fed kondigde aan om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, net zoals de Japanners dat jaren hebben gedaan, waarvan goud kan profiteren. De verwachting stijgt dat Bernanke vrijdag nieuwe steunmaatregelen bekend zal maken. In Europa koopt de ECB voor miljarden euro’s rommelobligaties van zwakke landen zoals Spanje en Italië.

Euro in de hoek gedreven

Euro in de hoek gedreven  De staatsobligaties van Ierland, Griekenland en Portugal hebben officieel de status ‘rotzooi’ kregen. Frankrijk, Italië en Spanje lijken zich langs de kant warm te lopen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week voor € 14,3 miljard aan staatsobligaties opgekocht van Europese landen. In de voorgaande week verlengde de ECB de balans door circa € 22 miljard aan staatsleningen op te kopen, naar verluidt van Spanje en Italië. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waar de rente tot minimaal 2013 op nul werd gezet, kan de euro geen terrein winnen. De hoop is gevestigd op Bernanke dat hij vrijdag nieuwe steunmaatregelen bekend zal maken. In 2008 bereikte de euro rond $ 1,60 een ‘all time high’, waarna de Europese munteenheid tot onder $ 1,20 daalde. De euro/dollar beweegt nu in de punt van een consolidatiedriehoek.

Eurostoxx50 consolideert rond meerjarig dieptepunt

Eurostoxx50 consolideert rond meerjarig dieptepunt
De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar gleed vervolgens bergafwaarts. De brede Europese index stond aanzienlijk onder druk, mede vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het grootste probleemgeval is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard), is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast binnen het Europese kaartenhuis. De euforie na de Eurotop en het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond was van zeer korte duur. Sinds begin augustus, verloor de Eurostoxx50 circa 17% en bereikte daarmee een meerjarig dieptepunt. De index bereikte op 11 augustus een laagste niveau net boven 2000 punten, waarna de Eurostoxx50 is gaan consolideren. Erg overtuigend is het niet en de index zal aan de bovenkant van het consolidatiepatroon moeten uitbreken, wil het beeld minder negatief worden.

De CAC40 dook vorige week zelfs onder 2900 punten en bereikte daarmee het niveau wat voor het laatst in april 2009 werd opgetekend. De index veerde vervolgens op en consolideert nu binnen de dalende trend en lijkt op zoek gegaan naar de bodem. De tussenstand voor dit jaar bedraagt een verlies van ruim 20%. De Duitse DAX zit ook nog steeds in een dalende trend. De Italiaanse MIB, de Portugese index en de Spaanse IBEX staan nog steeds rond het laagste punt van 2011. De beurs van Griekenland is de bodem van 2009 al lang gepasseerd en verloor sinds 2007 al ruim 80%.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.