De groei van de wereldeconomie zal vertragen in 2008 en Japan is daar extra gevoelig voor, vanwege de sterke afhankelijkheid van de export. Een lagere groei in de VS, Europa en eventueel China zal tot minder export leiden en zodoende tot een lagere economische groei in Japan. In tegenstelling tot veel andere landen is de binnenlandse economie van Japan zwak en kan het geen compensatie bieden voor een afzwakking van de buitenlandse vraag.

akemashite omedetô gozaimasu  (gelukkig nieuwjaar)

Voorschot op lagere groei

Gezien het bovenstaande ligt het voor de hand om een negatief vooruitzicht te schetsen voor Japanse aandelen. Toch is deze stelling ons inziens te kort door de bocht. Een oude beurswijsheid luidt immers dat koersen op de economie vooruit lopen. En in feite is dat al voor een deel gebeurd. De Japanse Topix index heeft in februari 2007 een top gezet en is toen in de rest van het jaar met meer dan 20% teruggevallen, gemeten in euro’s. In 2007 was Japan de slechtst presterende beurs ter wereld en daarmee hebben Japanse aandelen volgens ons al een voorschot genomen op de afzwakking van de wereldeconomie. Als later in het jaar blijkt dat de subprime crisis over zijn hoogtepunt raakt en de wereldeconomie niet verder afzwakt dan verwacht, kunnen Japanse aandelen een rebound laten zien. In dat geval kan de beurs vooruitlopen op het weer aantrekken van de economische groei. Daarnaast zijn Japanse aandelen goedkoop op basis van meerdere waardering-maatstaven ten opzichte van hun eigen historisch gemiddelde en/of andere regio’s (zie tabel).

Waardering
De koerswinstverhouding (P/E) staat met een waarde van 15,8 op een 33-jarig dieptepunt en volgens Goldman Sachs noteert 48% van de genoteerde bedrijven in Japan onder de boekwaarde. Een opvallend fenomeen is dat het dividendrendement (1,6%) van Japanse aandelen de 10-jaars obligatierente (1,5%) overstijgt. Dit is sinds 1990 maar drie keer voorgekomen en achteraf bleek dit telkens een goed instapmoment voor de Japanse beurs:

  • eind 1998, de Topix liet in 1999 een rally zien van 57%
  • begin 2003, de Topix steeg de laatste drie kwartalen van 2003 met 30%
  • halverwege 2005, de Topix steeg 40% in de tweede helft van 2005

Valuta
Wij verwachten dat in de eerste helft van 2008 de yen sterker zal worden ten opzichte van de dollar, vanwege toenemende risicoaversie ten aanzien van yen-carry trades. Daardoor kunnen exportgerelateerde aandelen onder druk komen te staan en zal de voorkeur bij beleggers aanvankelijk uitgaan naar binnenlandsgerelateerde aandelen en aandelen van bedrijven met een hoge exposure naar emerging markets en/of grondstoffen. Als later in het jaar blijkt dat de subprime crisis over zijn hoogtepunt raakt en de wereldeconomie niet verder afzwakt dan verwacht, zal de yen stabiliseren en kunnen exportgerelateerde aandelen weer aantrekken. Daarnaast zal met het verdwijnen van de onrust in de financiële markten de aandacht voor small- en midcaps opleven als beleggers minder risico-avers worden.

Inflatie & rente

De economische groei zal in 2008 dalen van 1,8% naar ongeveer 1,1%. Ook de bedrijfswinsten zullen minder hard groeien. Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld de geschatte operationele winstgroei voor 2008 neerwaarts aangepast van 10% naar 4,5%. De consumentenprijzen zijn het afgelopen jaar met 0,4% gestegen. Dit lijkt weinig, maar voor Japan is het de sterkste stijging in 10 jaar. Het probleem is dat de stijging vooral te danken is aan hogere energieprijzen. Exclusief vers voedsel en energie zijn de consumentenprijzen met 0,1% gedaald en is er nog steeds sprake van deflatie. In dit klimaat heeft de Bank of Japan weinig argumenten om de rente te verhogen. De loonontwikkeling zal in 2008 ook geen aanleiding geven tot hogere bestedingen en een hoger prijspeil. Grote bedrijven bedingen kortingen bij kleinere toeleveranciers vanwege gestegen grondstofkosten. Daardoor staan de lonen in het midden- en kleinbedrijf, waar de meeste Japanners werken, onder druk.

Politiek
Gezien de matige ontwikkelingen in de economie is actie vanuit de overheid gewenst. Sinds het aftreden van Koizumi in 2006 zijn de hervormingen helaas een halt toegeroepen. Zijn opvolger Shinzo Abe moest aftreden, vanwege ziekte, gebrek aan leiderschap en een reeks van schandalen. De nieuwe premier Fukuda is vleugellam, aangezien de zittende regeringspartij (LDP) voor het eerst sinds 1955 de meerderheid in het Hogerhuis heeft verloren, waardoor de oppositie wetsvoorstellen kan afwijzen. Tenzij deze patstelling wordt doorbroken, is er weinig hulp van de overheid te verwachten ten aanzien van de economische vooruitgang. Sinds 1955 heeft Japan inmiddels 38 premiers versleten. Dat komt neer op een gemiddelde ambtstermijn van 1,4 jaar. Wij verwachten dat in 2008 de kans op een politieke crisis en vervroegde verkiezingen reëel is. Tot slot vindt er in maart een machtwisseling plaats bij de Bank of Japan. Bankgouverneur Toshihiko Fukui zal zijn functie neerleggen en waarschijnlijk worden opgevolgd door Toshiro Mutu.

Internationale waarderingsvergelijking

Internationale waarderingsvergelijking (bron: Goldman Sachs)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.