Waarom gedraagt de koers van Bitcoin zich zo volatiel?

Crypto’s stegen in koers nadat JP Morgan Chase duidelijke signalen ziet van toename institutionele vraag. Bitcoin en andere cryptocurrencies zitten zelden stil, hun koersen zijn meestal flink in beweging. Dat werd onlangs nogmaals duidelijk, toen de koers van de belangrijkste crypto weer boven het niveau van $ 40.000 kwam postvatten.

De vraag is waarom die volatiliteit zo hoog is. We spitten de vraag even uit en vonden 4 van de belangrijkste redenen waarom het koersgedrag van de crypto’s zo volatiel is. Het leven als bitcoin (BTC) belegger kan een hobbelige rit zijn, we hoeven het u waarschijnlijk niet te vertellen. ‘

‘s Werelds beroemdste cryptocurrency heeft de analisten sinds de oprichting in 2009 bijna voortdurend in verwarring gebracht door naar verbijsterend hoge koersen te klimmen, maar de bitcoin prijzen worden nog steeds gekenmerkt door een hoge mate van volatiliteit. Eigenlijk is er in de afgelopen jaren dus niets veranderd.

De wilde prijsschommelingen in BTC en de wijdere wereld van cryptocurrencies hebben ertoe geleid dat, ondanks het feit dat de koers van bitcoin het afgelopen jaar nieuwe all-time highs heeft bereikt, veel beleggers het vertrouwen in deze crypto hebben verloren als gevolg van een forse koersval en wild fluctuerende koersen.

Bitcoin heeft in zijn nog korte geschiedenis regelmatig last gehad van 30% tot 40% bearmarkten en dat schrikt natuurlijk sommige kandidaat-kopers af. En hoewel deze cryptocurrency de afgelopen maanden en jaren aanzienlijk populairder is geworden – met aanzienlijke investeringen van institutionele beleggers en beursgenoteerde bedrijven zoals Tesla (TSLA) en MicroStrategy (MSTR) – kunnen we nog steeds heel wat volatiliteit vaststellen. In mei 2021 verloor de koers van bitcoin bijvoorbeeld meer dan de helft van zijn maand; de afgelopen maand is die koers echter met meer dan 40% gestegen.

Maar hoe volatiel is bitcoin eigenlijk?

Zoals vastgelegd door de Bitcoin Volatility Index (https://www.tradingview.com/symbols/BVOL24H/) – een barometer die berekent hoe ver bitcoin afwijkt van zijn gemiddelde prijs – is sinds het begin een zekere mate van volatiliteit aanwezig. Dit wordt berekend met behulp van de standaarddeviatie, die wordt berekend als de vierkantswortel van de variantie door de afwijking van elk gegevenspunt ten opzichte van het gemiddelde te bepalen.

BITCOIN HISTORICAL VOLATILITY INDEX

Het is begrijpelijk dat de beginjaren van de crypto’s werden gekenmerkt door grote prijsschommelingen die regelmatig met meer dan 10% afwijken van de gemiddelde prijs. We kunnen op basis van de Bitcoin Volatility Index minder volatiliteit in BTC vaststellen na de rally van eind 2017 en de daaropvolgende terugval, waarbij de munt sindsdien slechts één keer deze afwijking van 10% t.o.v. het gemiddelde overschreed.

Deze geleidelijke kalmerende invloed wordt grotendeels toegeschreven aan de komst van meer institutionele beleggers in het cryptocurrency ecosysteem. Naarmate er meer geld wordt geïnvesteerd in bitcoin zal de BTC koers stabieler worden, zo wordt ons vaak verteld.

Hoe dan ook, bitcoin en de andere cryptocurrencies zijn nog steeds in staat om enorme prijsschommelingen te laten optekenen. Maar wat veroorzaakt deze volatiliteit? En zal die na verloop van tijd verdwijnen? Laten we eens dieper ingaan op waarom cryptocurrencies zelden stilzitten:

1. Een markt die sterk gebaseerd is op sentiment

De eerste en misschien wel belangrijkste reden om in overweging te nemen over bitcoin is dat het geen intrinsieke waarde heeft. Dit betekent dat het niet kan worden gekwantificeerd met traditionele waarderingsmethoden zoals verdisconteerde kasstromen.

En hoewel bitcoin soms wordt vergeleken met goud omdat het wordt beschouwd als een ‘waardeopslag’, is het niet fysiek aanwezig. Hoewel er een aantal groeiende use-cases is voor bitcoin, valt er nog steeds geen duidelijke waarde aan bitcoin prijzen te hechten.

De bewegingen in deze valuta zijn dus gevoeliger voor sentiment en voor externe prikkels. We hebben al gezien dat de kracht van dat sentiment in 2021 voor veel volatiliteit zorgde op de traditionele aandelenmarkten.

De GameStop (GME) short squeeze in januari werd veroorzaakt door een groep particuliere beleggers die zich via sociale media coördineerden om gezamenlijk een specifiek aandeel te ‘bewerken’.

De vrijheid voor de beleggers om voluit te communiceren over bitcoin en vervolgens te investeren in overeenstemming met hun overtuigingen – wat al lang een facet is van cryptocurrency-markten – laat zien dat het sentiment de wereld van de crypto’s grondig door elkaar kan schudden.

Hoewel het universum van de crypto’s grotendeels wordt bevolkt door particuliere beleggers, begint institutioneel geld deze wereld binnen te dringen, wat het sentiment uiteraard beïnvloedt.

Het is zelfs gemeengoed geworden om gevestigde media te zien speculeren over wat de volgende beweging bij de crypto’s zal zijn. Maar het sentiment kan de koersen twee kanten opduwen. Hoewel bitcoin prijzen in een vlaag van optimisme kunnen exploderen, kunnen ze ook zwaar onderuit gaan zonder schijnbaar weinig of geen reden.

Zonder gekoppeld te zijn aan een tastbare waarde zoals in het geval van goud of een bedrijf, kunnen deze veranderingen in sentiment bitcoin op een extremere manier beïnvloeden dan zijn traditionele tegenhangers op de financiële markt.

2. Slecht nieuws veroorzaakt meestal paniek, met forse koersbewegingen tot gevolg

Het acroniem FUD – fear, uncertanity, doubt oftewel angst, onzekerheid en twijfel – is een bekend gegeven in de financiële sector en laat zodoende ook de wereld van de crypto’s niet onberoerd.

In sommige gevallen wordt die FUD veroorzaakt door de opzettelijke verspreiding van verkeerde informatie. Of het nu gaat om FUD of om echt slecht nieuws, berichten die direct of zelfs indirect betrekking hebben op bitcoin kunnen de beleggers in de cryptocurrency bang maken en zodoende paniekverkopen veroorzaken op een schaal die een periode van aanzienlijke volatiliteit kan veroorzaken.

Er is geen tekort aan mediakoppen die de wilde schommelingen in de bitcoin prijzen veroorzaken. Gebeurtenissen zoals de faillissementen van cryptobeurzen Mount Gox in 2014 en Yapian Youbit in 2017 schokten investeerders. Het goed gedocumenteerde gebruik van bitcoin bij drugstransacties via Silk Road resulteerde in oktober 2013 zelfs in een sluiting van de markt door de FBI.

Nogmaals, ook al waren sommige van deze gebeurtenissen niet direct gekoppeld aan bitcoin, de paniek die er onmiddellijk volgde, had een grote invloed op de waarde van BTC. Met forse duiken in de prijs van deze crypto tot gevolg. Desondanks geloven doorgewinterde cryptocurrency investeerders dat dergelijke verhalen het bewijs vormen dat de markt volwassener werd ten opzichte van de chaotische beginjaren.

Ze hopen dat terwijl de cryptocurrencies evolueren de onveilige uitwisselingen en achterbakse praktijken in de industrie uitgeroeid wordt. Dit, zo luidt het argument, heeft in feite bijgedragen aan het creëren van een sterker sentiment dat de prijs van bitcoin op langere termijn weer hoger heeft gedrukt. Het kan inderdaad geen kwaad om de zaken in de mate van het mogelijke langs de positieve kant te bekijken.

3. Gebrek aan regelgeving over bitcoin

Bitcoin is, net als vrijwel alle cryptocurrencies, gebouwd op de blockchain technologie. Hoewel de technologie complex is, is de fundamentele betekenis dat niet: blockchain technologie kan activa zoals bitcoin en andere munten decentraliseren.

Omdat blockchains over veel verschillende machines over de hele wereld zijn verspreid, betekent dit dat cryptocurrencies niet één centrale locatie hebben. Het is dus erg moeilijk, zo niet onmogelijk, voor gevestigde regelgevende kaders om ze te controleren.

Dit wil niet zeggen dat overheidsinspanningen om de groei van cryptocurrencies zoals bitcoin tegen te gaan, geen effect hebben op het sentiment dat de waarde van munten bepaalt. Zij doen dat wel degelijk, laat daar geen misverstanden over bestaan.

Er zijn veel gevallen waarin de groei van een cryptocurrency wordt teruggedrongen door een overheid die haar beleid op cryptovaluta aanscherpt. Recente beperkingen opgelegd door China hebben bijgedragen aan een periode van ernstige volatiliteit in bitcoin-prijzen.

Maar cryptocurrencies zijn van nature freewheelende activa die niet direct worden bestuurd door internationale grenzen of door bepaalde centrale instanties binnen een overheid. Dit vormt een probleem voor beleidsmakers die gewend zijn om met duidelijke definities voor activa om te gaan.

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), vertelde onlangs aan een House-commissie dat er inderdaad hiaten in het systeem zitten. Hij wees erop dat er wetgeving nodig is om te specificeren welke regelgever toezicht moet houden op crypto-uitwisselingen.

Gensler zei dat de SEC in die richting al stappen heeft ondernomen. Dit betekent dat populaire cryptocurrency-uitwisselingen zoals Coinbase (COIN) en Binance miljoenen extra dollars zullen moeten uitgeven om ervoor te zorgen dat ze compliant zijn.

Ondertussen zijn al controversiële bepalingen met betrekking tot cryptocurrency belastingen en rapportagevereisten opgenomen in de Bipartisan Infrastructure Investment and Jobs Act – een Amerikaanse programma om te investeren in infrastructuur met een totale waarde van ongeveer $ 1 biljoen.

Voorstanders van cryptovaluta waren bezorgd dat de definitie van een enkel woord (“broker“) in het wetsvoorstel de “miners” van digitale munten en andere onderdelen van de cryptocurrency keten onder druk zou kunnen zetten.

4. De ervaring van de beleggers of het gebrek daaraan

Een andere belangrijke factor achter de volatiliteit in bitcoin prijzen en de rest van de cryptomarkt is het profiel van investeerders die zijn ondergedompeld in de sector. Of die met andere woorden crypto’s kopen.

In tegenstelling tot sommige meer traditionele markten (denk aan onroerend goed), zijn de toetredingsdrempels voor crypto aanzienlijk laag. Er zijn geen advocaten, handelsvergunningen of een minimumkapitaal nodig om te investeren. In dit opzicht kan iedereen met toegang tot internet erin duiken en beginnen met handelen.

Bovendien is er in het post-COVID beleggingslandschap een enorme stijging te zien van het aantal particuliere beleggers dat op zoek is naar snel opwaarderende activa om hun nieuwe spaargeld in te steken.

Hoe meer particuliere beleggers zich echter in de strijd om de crypto’s mengen, hoe minder ervaren de gemiddelde belegger op de markt wordt. Dit is een deel van de reden waarom cryptocurrency-markten bijzonder volatiel kunnen zijn tijdens perioden van hype of FUD – terwijl ervaren handelaren hun kalmte kunnen bewaren, zullen nieuwkomers in paniek raken tijdens prijsvolatiliteit en willen verkopen.

Het betekent ook dat cryptomarkten vatbaarder kunnen zijn voor manipulatie door verkeerde informatie. Zeg maar fake news. Ondanks de komst van grote institutionele beleggers in de afgelopen maanden en jaren, is bitcoin nog steeds erg gevoelig voor volatiliteit.

Met een beetje meer begrip van de oorzaak van dergelijke wilde schommelingen, zou je echter beter voorbereid moeten zijn om het hoofd koel te houden en om op een intelligente manier door het chaotische cryptolandschap te navigeren.

Crypto’s stijgen in koers nadat JP Morgan Chase duidelijke signalen ziet van toename institutionele vraag

Zowel bitcoin als ethereum zijn in slechts een paar weken met meer dan 50% gestegen ten opzichte van hun recente dieptepunten. De interne cryptoquant van JP Morgan Chase Nick Panigirtzoglou – auteur van de populaire Flows and Liquidity-studie – wees er op dat na enkele maanden van lagere activiteit de institutionele beleggers opnieuw in de markt zijn.

Ze kunnen de koersen van de crypto’s een aanzienlijke impuls geven. Met nieuwe recordhoogtes voor zowel bitcoin als ethereum tot gevolg. De signalen blijven zonder meer posities, want niet alleen is het verval in momentumsignalen gestopt maar de trend is nu omgekeerd waardoor positionering wordt veroorzaakt die is opgebouwd door de momentumhandelaren. Wat in de richting van nog hogere koersen wijst.

Panigirtzoglou had eerder gesteld dat het falen van bitcoin om boven de 60k dollar drempel uit te breken, ervoor zou zorgen dat momentumsignalen meer bearish zouden worden en verdere positieafwikkelingen zouden veroorzaken. Dit was waarschijnlijk een belangrijke factor geweest tijdens de correctie van de voorgaande maanden, met uiteindelijk tot gevolg dat vooral op momentum gebaseerde investeerders opnieuw posities ingenomen hebben.

Panigirtzoglou heeft uiteindelijk zijn bearish standpunt laten vallen, want er zijn volgens hem duidelijke signalen van een verbetering van de vraag op de futures-markten die wijzen op een opnieuw stijgende institutionele vraag naar crypto’s.  Deze evolutie kan niet anders dan de prijs van bitcoin ondersteunen.

Momentumhandelaren hebben waarschijnlijk de recente bewegingen versterkt naarmate de momentumsignalen op korte periode verschoven van negatief naar positief gebied. Meestal is dit het moment waarop de impact van momentumhandelaren het meest voelbaar is, omdat ze gedwongen worden shortposities te verlaten en longposities op te bouwen.

Dit had een forse opstoot van de koers van de crypto’s tot gevolg, waarbij het een kwestie van tijd lijkt te worden alvorens de kaap van 50.000 dollar in zicht komt. Maar nogmaals: de hierboven gesignaleerde volatiliteit kan er toe leiden dat het sentiment in een mum van tijd weer omslaat.

Het is dus nog wat vroeg om wat de crypto’s betreft victorie te kraaien. Sneller dan verwacht zou de koers van Bitcoin weer kunnen dalen. De beleggers mogen zich echter niet laten ontmoedigen: op korte en zelfs middellange termijn bevinden we ons opnieuw in een stijgende trend.

Bitcoin Volatiel

Ik maak daarom zelf altijd gebruik van een objectieve indicator om vast te stellen wanneer ik in- en wanneer ik weer uitstap. Ik gebruik hiervoor de Trading Navigator en dat legt mij geen windeieren. Bovendien geeft het enorm veel rust bij deze volatiele belegging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.