Waarom goud en zilver zo zijn gedaald

De prijzen van zilver en goud hebben in januari een flink pak slaag gekregen. Zijn beleggers niet meer geïnteresseerd in edelmetalen of is er meer aan de hand? Er zijn verschillende verklaringen te vinden.

Een er van is, dat de herweging van de commodity indices jaarlijks plaats vindt in januari. Er zijn uitzonderingen, de Thompson Reuters CRB index is al sinds 2005 niet gewijzigd, maar andere indices worden periodiek aangepast.

Weten de grote banken dit ook? Jazeker! Deze banken, zoals Goldman Sachs, Deutsche Bank, Merrill Lynch en UBS stellen namelijk zelf deze index samen en kunnen hier dus optimaal gebruik van maken. En dat hebben ze waarschijnlijk dan ook gedaan, de bankiers kennende. Het aantal openstaande futurecontracten is na de daling fors teruggelopen. De buit is binnen en de positie wordt gesloten.

We hebben zojuist een record terugval gezien in het aantal openstaande contracten. Op 25 januari 2011 viel de COMEX gold open interest met 81.752 contracten naar 498.998. Zilver viel met 5368 contracten terug tot 128.228, eveneens aanzienlijk, maar niets in vergelijking met goud.

De januariserie is geëxpireerd en dat zou dan ook moeten betekenen dat de daling van goud en zilver ten einde zou moeten zijn. Waarom is goud, maar zeker zilver, de afgelopen tijd zo afgestraft? Omdat deze edelmetalen vorig jaar zo hard zijn opgelopen, luidt de gegeven verklaring.

Zilver is vorig jaar harder opgelopen dan goud, dus om een gelijke weging te krijgen, moesten de klanten van de grootbanken grote belangen in zilver afbouwen om de index weer 1 op 1 te volgen. Goldman Sachs Commodity-index wordt jaarlijks herzien en dus kan een stijging in de prijs van bijvoorbeeld zilver (van $ 16,92 naar $ 30,91, dus bijna 100% stijging) een buitensporige invloed hebben. De banken wisten dat en zij hebben hier ongetwijfeld op ingespeeld

zilver vs goud

Een andere verklaring die de ronde doet, is dat er 1 partij is geweest die al zeer lang long zat in goud en hier dus erg veel winst had opgebouwd, maar al deze winst zat vast in goud. Een deel van de enorme goudpositie moest worden verkocht, zo werd gefluisterd, met de prijsdruk die dat tot gevolg had.

Een andere reden die wordt gegeven is de technische situatie van goud. Aangezien goud en zilver vorig jaar fors zijn opgelopen, zijn er winstnemingen die er voor zorgen dat de prijzen een (gezonde) correctie doormaken. De correctie van goud stopte aan de onderkant van het stijgende trendkanaal.

Bovenstaande drie verklaringen zouden juist kunnen zijn. Als dat het geval is, dan zou de daling ten einde moeten zijn en zou de stijging van 2010 weer een vervolg moeten krijgen.

goud vs aex

Of denkt u dat er een einde is gekomen aan de jarenlange stijging van de edelmetalen en wordt het weer tijd voor aandelen? Ik heb voor de zekerheid een deel van de goudpositie afgebouwd en dit in aandelen belegd. Er resteert echter nog een mooie positie in goud, voor het geval de stijging inderdaad weer wordt vervolgd.

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.