Ware koersexplosie in China bijna voorbij
U kent het wel: iedereen wil op een bepaald ogenblik in aandelen zitten en hoe hoger de beurzen klimmen des te meer nieuwe beleggers er bijkomen. Ook in China is dat zo: men is nu aan het overdrijven. De Shanghai-index zit in de laatste fase van een opgaande beweging. Ook daar is het er een zoals we die kennen van de AEX en de Nasdaq van eind 1999, begin 2000. Ook Japan kende begin jaren ‘90 eenzelfde verloop.
De setup van de Shanghai-index in China ziet er zeer beangstigend uit. We kennen dit soort bewegingen maar al te goed. Tussen 1999 en 2000 hebben veel beleggers dit van dichtbij ook mee kunnen maken. Diezelfde taferelen liggen op de loer in China, waar men leningen neemt om aandelen te kunnen kopen en de ongerealiseerde winsten al volop aan het uitgeven is. De rijke Chinees die deze status amper enkele maanden geleden bereikte, schaft een nieuwe Ferrari of Spyker aan op de pandwaarde van zijn dure aandelen, die hij al duur kocht midden vorig jaar. Het is zoals altijd. Men vraagt aan de nieuwe eigenaar hoe hij aan zo`n mooi huis of aan een mooie auto komt. “De beurs”, is het antwoord, waardoor de ander meteen wil weten hoe hij dat doet. Nog een week later zit die persoon ook in aandelen en vertelt dezelfde verhalen aan iemand anders. Zo stroomt de laatste groep zeer onervaren beleggers de markt binnen en deze koopt alles wat los en vast zit: de beurs gaat toch omhoog.
Het is een vast patroon en het geeft meteen aan dat de top er bijna staat. De laatste groep zal uiteindelijk in zijn hemd staan en niets meer overhouden en meteen ook genoeg hebben van de beurs en al zijn grillen. Ook al lijkt zo`n stijging mooi en aantrekkelijk, feitelijk moet u daar niets mee doen. Als de beurs zich omdraait, heeft u denk ik maar enkele weken de tijd om in actie te komen. Meestal staat u dan toch net zover als voordat u instapt. Dus waarom dat risico overwegen.
Daarnaast zijn de waarderingen daar ook belachelijk hoog. Neem nu de introductie (IPO) van een bank. Men haalde zoveel geld op dat het bedrijf in één klap groter in waarde is dan Citibank in de VS. Citibank moest tientallen jaren bouwen aan deze waarde, terwijl deze bank in China meteen na zijn eerste notering al meer waard blijkt te zijn. Aan u de keuze om dit normaal te vinden of zich af te vragen hoe lang dit nog goed kan gaan.
De index zelf kon verdubbelen binnen enkele maanden, van 1.500 punten in juni tot 3.000 punten in januari. Nu moet er wat vanaf, zoals u kunt zien. De index staat nu rond 2.780 punten na een daling van 5% woensdag. De uitslagen in beide richtingen worden groter en dat betekent dat de top zeer dichtbij wacht. Ik ga ervan uit dat de index nu eerst tot 2.650 punten terug moet, daarna een kort herstel vertoont tot 2.750 punten, gevolgd door een grote daling tot de target 2.400 punten. Later zal de index nog de zone tussen 2.000 en 2.100 punten gaan opzoeken, als we de beweging vergelijken met wat er normaal plaatsvindt na een waanzinnige rally als deze. Het gebeurt bijna altijd. Als voorbeeld ziet u onderaan deze column de Saudi-Arabië-Index. Deze index staat nu 70% onder zijn top die vorig jaar is gemaakt.
Ook de Hang Seng weet zich op te trekken aan de Chinese gekte
De Hang Seng profiteert ook van de Chinese gekte, maar in mindere mate dan de Sjanghai-index in China. Hier zien we vanaf juni een bodem rond 15.000 punten, dat is een stijging van 6.000 punten, ofwel 40%. Ook een duidelijke outperformance maar gedurende dezelfde periode stijgt de Shanghai-index met 100%. Een verdubbeling dus. Toch ziet het ernaar uit dat de Hang Seng zal moeten inbinden. Het is teveel van het goede. Elke beurs op zich toont dat soort bewegingen, omdat de particuliere belegger nu eenmaal pas op de rijdende trein springt als hij er al enkele heeft gemist. Die groep beleggers is dan ook meestal te laat en moet dat keer op keer bekopen met een enorme afstraffing.
In Japan gebeurde dit begin jaren ’90 en in onze regio eind 1999, begin 2000. Laten we de beurs in bijvoorbeeld Saudi-Arabië niet vergeten. Deze zette vorig jaar eenzelfde soort top neer, die werd afgestraft met een daling van 70%. En hoe lang duurde het voor dat de index die 70% verloor? U ziet het zelf, nog geen jaar. Zie de grafiek onder deze column.
Om u nogmaals duidelijk te maken dat sprookjes nooit lang kunnen duren, zeg ik: als men overdrijft -en dat doet men momenteel op elke beurs volop- zal men de man met de hamer ontmoeten. Daardoor gaan heel veel mensen slachtoffer worden van de hebzucht waardoor ze nu nog worden beïnvloed. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: neem uw maatregelen op tijd of zoek naar posities die de andere kant van de medaille bereiken.
Guy Boscart, US Markets
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!