Wat doe je met informatie? Fundamenteel versus technisch II

Het internet herbergt een schat aan informatie. Naast koersgegevens vindt men er ook fundamentele data. Wat nog belangrijker is, het nieuws bereikt ons sneller dan ooit. Ook de berichten omtrent insider transactions.

Insider transactions mag niet verward worden met inside-trading. Net als in Nederland is in de Verenigde Staten inside-trading (handel met voorkennis) bij wet verboden. Misbruik van koersgevoelige informatie is strafbaar en wordt vaak foutief als insidertrading betiteld.

Superieure informatie

Na de talrijke boekhoudkundige malversaties is de wetgeving in de Verenigde Staten op het punt van insidertrading aanzienlijk verbeterd. Dit heeft te maken met het Sorbanes-Oxley Pact. Hadden bestuurders, commissarissen, grootaandeelhouders en de ondernemingsraad, inclusief hun familieleden, voorheen nog 40 dagen de tijd om hun transacties te melden, nu verstrijkt de meldingstermijn door dit pact na 48 uur. Dit stelt u in staat om nog sneller te reageren.

Insidertransacties zijn helaas geen vrijbrief voor gegarandeerde beurswinst. Niettemin wijzen studies uit dat insidertrading een vingerwijzing is naar de toekomstige koersontwikkeling. Aandelen stijgen wanneer er aankopen plaatsvinden. Als insiders hun stukken verkopen, is een koersdaling waarschijnlijk. Het overrendement na de aankoop bedraagt in de zes maanden na de aankoop 43 basispunten per maand. Wanneer het verkopen betreft, is het onderrendement 88 basispunten groot. Een jaar na de feiten bedraagt het rendementsverschil tussen insider selling en insider buying zo’n acht procentpunt. Het insidereffect is het grootst bij small-caps en bij acties van topbestuurders. En hoewel er tig redenen bestaan om aandelen te verkopen, is en blijft het beste signaal insider buying. Waarom zou je anders de aandelen van je eigen bedrijf kopen?

Er bestaan drie strategieën die van insiders gebruikmaken. De eerste beoordeelt insider-trading op uitzonderlijke omzetten. Wanneer van een bepaalde onderneming meer stukken worden verkocht, kan dit wijzen op nakend onheil. Een voorbode van een gunstige koersontwikkeling is als de directie grootschalig eigen aandelen inslaat. Directieleden hebben een beter zicht op de interne situatie dan analisten.

De tweede werkwijze bestudeert het hoogste en laagste koersniveau van het afgelopen jaar. Als insiders aandelen kopen wanneer de koers op het 12-maands dieptepunt dobbert, bewijst dit dat zij het aandeel als een koopje beschouwen. Omgekeerd: als insiders hun stukken van de hand doen wanneer de koers een nieuw hoogtepunt bereikt, rijzen er mogelijk twijfels over het koerspotentieel.

De derde strategie leunt op de factor tijd. Worden insiders na verloop van tijd opnieuw actief, dan geeft dit vaak aan dat er iets staat te gebeuren. Als zij kopen, sleept het bedrijf wellicht een lucratieve order in de wacht. Andersom is de verkoop door insiders een teken aan de wand dat de orderboeken niet meer worden gevuld of dat het bedrijf op verlies afstevent.

Ivan Snurer MBA, Quantalytica

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.