Wat doen de beurzen als Bush vermoord wordt?

Wellicht in deze tijd, waarin een kredietcrisis de krantenkoppen beheerst, een niet zo voor de hand liggende vraag, maar stel nu dat president Bush vandaag wordt vermoord door iemand met radicaal andere ideeën: wat doen de beurzen dan?Wat er op de beurs gebeurt als een president wordt vermoord, is wellicht als vraag niet zo voor de hand liggend, maar de ernst van dergelijk nieuws kan wel heel veel duidelijk maken. Met een zekere regelmaat lees ik namelijk commentaren van analisten en journalisten die stellen dat bepaald nieuws ‘iets’ met de beurzen gedaan heeft. Voor de korte termijn heb ik daar niet zoveel moeite mee, nieuws kan namelijk wellicht enig effect op het sentiment hebben. Kijk bijvoorbeeld wat er gebeurt als de Fed de rente verlaagt. In het uur na het bekend worden van het nieuws (als het dat nog is) zien we vaak grote volatiliteit. Op 18 maart nog werd de rente door de Fed met 75 basispunten verlaagd. In een reactie zien we de Dow Jones eerst een flink stuk terugzakken alvorens daarna verder door te stijgen:

bush

De Dow Jones stond de hele dag al flink in de plus (zie de openingsgap na het slot op dinsdag), na het nieuws en de aanvankelijke dip werd die winst uitgebreid. De voorpagina van het Financieele Dagblad kopte op woensdagochtend: “Lagere rente Fed zorgt voor herstel op beurzen”.

Was de beweging van de Dow Jones ook daadwerkelijk het gevolg van deze renteverlaging? Op de korte termijn kan ik me er iets bij voorstellen. Overigens is een beurs achteraf altijd uitstekend te verklaren. Vraag een journalist of analist eens om vóóraf aan te geven wat bepaald nieuws voor effect zal hebben op de beurzen. In het gros van de gevallen zullen ze ernaast zitten.

Belangrijker dan het kortetermijneffect is de vraag of nieuws een trendmatig effect op de richting van de beurs heeft. In mijn beleving niet. Afgezien van het feit dat in het voorgaande voorbeeld de Dow Jones op de woensdag erna weer een snoekduik naar beneden nam, zijn externe factoren en omstandigheden niet bepalend voor de richting van de beurzen. In mijn trainingen en presentaties laat ik vaak de volgende afbeelding zien:

bush
De conventionele benadering, zoals we deze vaak lezen, is exogeen, ofwel externe factoren zoals nieuws en gebeurtenissen in de wereld bepalen de trend van de beurs. Die benadering veronderstelt ook onvoorspelbaarheid en willekeur, immers, nieuws kan op ieder moment naar buiten komen en dan de beurzen in vuur en vlam zetten. In deze benadering zijn beleggers niettemin erg zeker van hun zaak: ze weten wat ze doen, wanneer ze moeten kopen en wanneer ze moeten verkopen.

Het endogene leerstuk van Socionomics, daarentegen, laat zien dat nieuws trendmatig helemaal geen invloed heeft. Integendeel, de beurs beweegt in patronen en patronen geven juist een zekere mate van voorspelbaarheid. In deze benadering hebben beleggers geen flauw idee wat ze doen. Ze denken dat ze laag kopen en hoog verkopen, kortom dat de ratio (zie het deel van de hersenen bovenin de tekening) hun aan- en verkoopgedrag bepaalt. In werkelijkheid maken beleggers deel uit van de kudde en is hun emotie en het onbewuste, impulsieve deel van de hersenen bepalend voor het gedrag op de beurzen. Het beste bewijs daarvan vind ik nog altijd in de onderstaande grafiek, waarin zichtbaar is dat Amerikaanse huishoudens amper aandelen en dergelijke bezaten in 1982. Op 9 augustus 1982 bodemde de Dow Jones op 777. Een prima koopmoment, echter, niemand kocht. Sterker nog, de laatsten verkochten hun posities. Rondom het jaar 2000, met een Dow Jones op bijna 12.000, waren aandelen in Amerikaanse huishoudens als bezitting gemeengoed: iedereen kocht terwijl je een beter verkoopmoment niet kon vinden.

bush
Terug naar de titel van dit artikel: Wat doen de beurzen als Bush vermoord wordt? Het ‘aardige’ is dat we in de geschiedenis daar een voorbeeld van hebben, immers, bijna 45 jaar geleden werd er een president, John F. Kennedy, neergeschoten. Kunt u aangeven bij welke letter in de volgende grafiek dat nieuws over JFK naar buiten kwam?

bush

In mijn presentaties en trainingen beginnen de meesten te roepen: bij letter A of vlak daaronder. Welnu, ik zal u niet langer in spanning houden. Het juiste antwoord is dat het nieuws bij letter F naar buiten kwam. Kijk eens naar de patronen van de trend omhoog. Wat je ziet is dat, net als bij de vorige golfjes omlaag, de beurs ook nu met een kleine correctie bezig was. Na het nieuws zakte de beurs iets verder door, de dag erop sloot de beurs echter al weer hoger dan het punt waarop het nieuws de dag ervoor naar buiten kwam. Op korte termijn zien we wellicht een wat versterkend effect. Maar trendmatig heeft dit nieuws geen enkele invloed gehad. Wordt George W. Bush vandaag doodgeschoten, dan zal dit nieuws eenzelfde effect hebben op de Dow Jones en op de AEX.

Zoals gezegd, patronen geven wel degelijk een zekere mate van voorspelbaarheid. Wanneer we een voorspelling willen doen met betrekking tot de AEX, kunnen we dat doen aan de hand van de patronen zoals die in onderstaande grafiek, met dank aan Matrix Asset Management, staan weergegeven:

bush

Bij patroonherkenning is het gebruikelijk om na te gaan wat het meest waarschijnlijke scenario is. Ten aanzien van de AEX geldt dat het meest waarschijnlijke scenario is dat we nog altijd in een downtrend zitten. Golf IV topte op 466 punten en we zijn onderweg om in golf V een bodem onder 401 punten te zetten. Binnen golf V hebben we golf 1 en 2 al gehad alsmede de kleinere subgolf i en wellicht ook subgolf ii. Mogelijk dat golf ii nog verder te gaan heeft richting 431 of wellicht zelfs 441 punten. Na afronding van golf ii zijn we klaar voor golf iii van golf 3. Dit is doorgaans de krachtigste golf. Koersdoel van de totale vijfde golf is de 350-310-puntenzone. Mocht tijdens deze daling Bush ’toevallig’ vermoord worden, dan weet u in elk geval dat dat niet de oorzaak van de daling is. Door de patronen te bestuderen had u namelijk al kunnen weten dat die daling kwam, los van een eventuele aanslag op het leven van een president.

Elmer Hogervorst, [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.