Wat heeft de huidige pandemie betekend voor het aantal particuliere beleggers?

Wat heeft de huidige pandemie betekend voor het aantal particuliere beleggers

De pandemie heeft een grote impact op onze samenleving. Mensen zijn hun baan verloren, anderen werken nog altijd vanuit huis en bedrijven zien hun omzet teruglopen. Ook op de beurs is de corona crisis merkbaar. Aandelen verloren de afgelopen maanden aan waarde, zeker in de periode kort na het uitbreken van het corona virus en de sluiting van horecagelegenheden, sportscholen, enzovoorts. Toch valt de schade op de beurs mee! Van een echte correctie lijkt men nog niet te kunnen spreken. Zeker wanneer de huidige daling vergeleken wordt met die tijdens de vorige financiële crisis in 2008. Destijds halveerde de prijs van sommige aandelen.

Het percentage particuliere beleggers is de afgelopen tijd enorm gegroeid

Het feit dat de beurs door de pandemie iets aan waarde heeft moeten inleveren, heeft de interesse gewekt van een grote groep particuliere beleggers. Afgaande op berichten uit België is het percentage particuliere beleggers de afgelopen tijd enorm gegroeid! Er zijn verschillende brokers die met wachtlijsten werken, omdat ze het grote aantal nieuwe beleggers niet direct kunnen verwerken. Op welke aandelen richten deze beleggers zich? Waarom stappen ze juist op dit moment in?

Interesse in kleine en middelgrote bedrijven op de beurs

De meeste particulieren die beginnen met beleggen lijken te kiezen voor de kleine en middelgrote bedrijven op de beurs. Een verklaring hiervoor kan zijn, dat men de kans bij deze bedrijven het grootste acht op een stijging in de waarde van de aandelen. De bedrijven hebben immers nog voldoende potentie om de komende tijd verder te groeien. Daar komt bij dat verschillende grotere bedrijven hebben aangekondigd geen dividend uit te zullen keren dit jaar. Het maakt het voor particuliere beleggers minder interessant om in die bedrijven te investeren. Een bedrijf als Shell moet het immers vooral hebben van zijn dividend en in veel mindere mate van het rendement op de aandelenprijs zelf.

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties. Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap

Gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier www.10stappen.com/gratis

Inleg van nieuwe particuliere beleggers vaak klein

Onder de groep met nieuwe particuliere beleggers zitten een groot aantal jongeren. Deze groep beleggers start vaak met een relatief klein startkapitaal. Ook dit kan een reden zijn om te kiezen voor relatief goedkope aandelen van kleine en middelgrote bedrijven.

Angst voor een daling vanwege de pandemie lijkt te zijn doorbroken

Veel particuliere beleggers durfden in het eerste kwartaal van dit jaar door de pandemie nog niet in te stappen op de beurs. De verschillende aandelenmarkten binnen en buiten Europa bereikten het ene na het andere record, evenals dat de aandelenprijzen van veel bedrijven een niet eerder bereikte waarde behaalden. Hoewel deze stijging veel beleggers blij heeft gemaakt, was het voor nieuwe particuliere beleggers een goede reden om nog even te wachten. Zij beschouwden het risico op het instorten van de prijzen als te groot.

Wat heeft de huidige pandemie betekend voor het aantal particuliere beleggers

Die angst lijkt nu verdwenen te zijn, gezien het grote aantal nieuwe beleggers. Zij hopen de rit terug omhoog mee te mogen maken. Voor nieuwe beleggers is het belangrijk om goed te beseffen dat er risico’s zitten aan beleggingen. Ook na de recente daling van de aandelenprijzen.

Veel particuliere beleggers hebben de laatste jaren gespaard

Een andere reden die verklaart waarom steeds meer particuliere beleggers de stap naar de aandelenmarkten hebben gezet, is het spaargeld wat zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd. De economie draaide goed, wat resulteerde in een lage werkloosheid, stijgingen van de lonen, toenemende huizenprijzen, enzovoorts. Om goed bestand te zijn tegen een economisch mindere periode, hebben veel particulieren de spaarpot gevuld. Zodanig, dat een deel van het spaargeld nu tijdens de pandemie gebruikt kan worden om te beleggen.

LIVE online training

Meld u aan voor de gratis online training. Succesvol beleggen….in nog geen 10 minuten per week. Klik hier www.beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.