Wat is de AEX waard?
Onze nationale index maakt grote bewegingen. In het kielzog van de toonaangevende markten is de AEX-index de afgelopen maand met meer dan een derde in waarde gestegen. Maar wat is de index nu eigenlijk waard? De AEX is, net als andere beursindices, samengesteld uit verschillende aandelen. De hoogte van de index hangt derhalve af van de waarde van de opgenomen fondsen. Maar wat is eigenlijk deze waarde? Verwachte winsten
De waarde van een aandeel kan op verschillende manieren worden bepaald. Over de juiste waardebepaling kan lang gediscussieerd worden. Een veelgebruikte methode is het kijken naar de koers-winstverhouding. Winst is immers erg bepalend voor de waarde van een bedrijf en daarmee voor de koers van een aandeel. Voor de AEX-fondsen hebben verschillende analisten schattingen gemaakt van te verwachten winsten. Zo is er een consensusverwachting voor de winst van dit jaar, 2009.
Koers-winstverhouding
Een koers-winstverhouding van tussen 10 en 15 is redelijk voor volwassen bedrijven. Als de winst naar verwachting zal afnemen, dan is een lagere verhouding gerechtvaardigd. In onderstaand model is uitgegaan van het betalen van 11 keer de jaarwinst voor een aandeel. Op basis van de verwachte winst en de koers-winstverhouding kan zo een ‘advieskoers’ worden bepaald.
Waarde AEX
Op basis van de ‘advieskoers’ en de weging van het fonds in de AEX kan worden bepaald wat, vanuit die visie, de hoogte van de index zou moeten zijn. In dit geval is dat een hoogte boven 300 punten, hetgeen zou inhouden dat de stijging die we momenteel meemaken nog even kan aanhouden.
Kanttekeningen en mogelijkheden
ASML zal volgens de analisten verlies maken dit jaar en heeft in dit model dus geen koers boven de 0 euro. Dit is niet reëel, daar dit bedrijf wel degelijk een waarde vertegenwoordigt. Winstverwachtingen van analisten lopen daarnaast vaak erg uiteen en zijn niet altijd even betrouwbaar. Wel is dit een indicatie. Zo is te zien dat voor Air France-KLM, Philips en Unilever veel vaker de verwachte jaarwinst wordt neergelegd dan voor Arcelor Mittal, TPG en de financiële waarden. Dit is een goede indicatie om te bepalen of koersen te ver doorgeschoten zijn, zowel naar boven als naar beneden. Op basis van deze berekeningen zou men denken dat de beurs nog wel wat hoger kan, zeker als men van mening is dat een hogere koers-winstverhouding dan 11 gerechtvaardigd is.
Niet alle winst wordt natuurlijk uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daarom rekenen veel partijen met enkel het uigekeerde deel van de winst, oftewel het dividendrendement. Over deze en andere fundamentele indicatoren komen we in latere columns van mij te spreken.
Simon Haas
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!