Wat is een ETF?
Wat is een ETF? De spaarrekening levert niets op, dus wat moet je doen om toch je geld dat je niet uitgeeft voor jou te laten werken? Wat helpt om toch vermogen op te bouwen anders dan sparen?
Laat geld voor je werken
Beleggen kan een goede manier zijn om je geld voor jou te laten werken, maar dan is het de vraag in welk bedrijf je moet beleggen om ervoor te zorgen dat je een leuke winstmarge uitgekeerd krijgt.
Papier is geduldig
Om een goed beeld te krijgen van welke bedrijven winstgevend zijn is het belangrijk om de jaarverslagen te lezen en dan bedoel ik niet de samenvatting waarin alles uiteraard zo rooskleurig mogelijk wordt weergegeven, dat is immers ook hun marketing zodat hun aandelen verkocht worden. Dit noem men ook wel window dressing, net als de etalage van een winkel.
Het verschil zit in de details
Nee, ik bedoel écht het hele jaarverslag lezen en dan is het essentieel dat je begrijpt wat daar staat. Want daar kan toch belangrijke informatie in staan die in de samenvatting even heel handig is verfraaid.
Slimme particuliere beleggers
Dit is veel werk en het idee van zelf een portefeuille aandelen samenstellen is dat jij het beter weet dan de markt. Mind you, er zijn inderdaad een paar slimme particuliere beleggers die winnen van de markt. Maar dit is een heel klein percentage. Consistent winnen van de markt met je eigen portefeuille, als particuliere belegger, gebeurt niet vaak.
Beleggen op de automatische piloot?
Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools
Dus wat nu? Kun je ook de markt volgen? Of iets anders? Ja, dat kan.
Je kan beleggen in ETF, Exchange Traded Funds, ook wel trackers (volgers) genoemd. Of je kunt beleggen in een beleggingsfonds. Het zijn beide pakketjes met aandelen die voor jou zijn voorgeselecteerd.
Ja, de financiële wereld houdt van pakketjes en dit kan met meer dan alleen hypotheken, het kan uiteraard ook met aandelen ;).
Wat is ETF beleggen?
Een ETF is opgesteld uit aandelen die in een trust, een soort pakketje, worden gestopt om een bepaalde koers, zoals de AEX, te volgen. Dit pakketje wordt dan een creation unit genoemd, een nieuw soort aandeel, een soort overkoepelend aandeel. Dit is uiteindelijk de tracker die je koopt.
met een ETF volg je een index
Bij de ETF volg je een pakketje aandelen van een bepaalde beurs, zoals onder andere de AEX (Amsterdam Exchange Index), LSE (London Stock Exchange), SSE (Shanghai Stock Exchange) of NYSE (New York Stock Exchange).
Verschillende soorten ETF’s
Er zijn meerdere manieren waarop een ETF-pakket samengesteld kan worden, namelijk: door bijvoorbeeld de 25 grootste bedrijven te volgen op een bepaalde beurs of door een pakket te vormen van een bedrijfstak en daar dan vergelijkbare bedrijven aan toe te voegen of je kan bijvoorbeeld een goud-ETF kopen.
ETF’s worden steeds populairder
Sinds 2000 is het geld wat omgaat in ETF’s ook ontzettend gestegen. In 2000 was de waarde nog 66 miljard, in 2010 (na de crisis in 2008) was het ongeveer een triljoen, op zich logisch want het is slim om de enorme kosten van beleggingsfondsen te omzeilen. Alles wat je niet hoeft uit te geven heb je als eerste verdient.
Soorten ETF’s
Wat voor ETF’s zijn er beschikbaar, als je nagaat dat je in de index van India of een goud ETF- kunt kopen? Even een kleine opsomming.
Equity fund
Met een equity fund kun je een bepaalde index of industrie volgen. Je kunt bijvoorbeeld een wereld-tracker kopen, eentje die dus de wereldwijde economie volgt. Of je kunt juist zeggen dat je alleen de AEX wilt volgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel een tracker die een bepaalde niche volgt, zoals waterstof bedrijven.
Een tracking error
Let er dan wel op dat dit niet te agressief wordt gevolgd, hierdoor dan kan jouw ETF afwijken van de daadwerkelijke groei van wat je volgt. Heeft dit een afwijking van meer dan 2%, dan is dat een teken dat het pakket een tracking error heeft.
Obligatie ETF
Obligaties worden vaak als veilig gezien voor het genereren van inkomen, behalve dat bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse obligaties de laatste tijd een negatief rendement hebben, omdat ze super veilig zijn (volg jij het nog? Ja de economie is dronken 😉).
Weet je dus niet zeker in welke obligaties je wilt beleggen? Dan kan een obligatie ETF een uitkomst zijn.
Voor bedrijven hebben obligatie ETF’s veel goeds gebracht. Ze hebben namelijk een positief effect op de corporate bonds. Naarmate meer bedrijfsobligaties in de portefeuilles van ETF’s werden opgenomen, verlaagde de spreads op de aan- en verkoopprijzen van deze obligaties met gemiddeld 20,30 basispunten. Dit effect was groter dan bij staatsobligaties, waar slechts een daling van de spreads met minder dan 10 basispunten werd opgetekend. De ETF’s die zich focussen op bedrijfsobligaties hebben een innoverend effect op de markt voor hoogrenderende obligaties gehad, een effect dat duidelijk in het voordeel van de beleggers speelt[1].
Grondstoffen ETF
Grondstoffen zijn de basis van een economie. Je hebt bijvoorbeeld voeding, maar ook stoffen zoals goud, zilver, olie (energie). Je weet bijvoorbeeld dat het gebruik van 3D printers toeneemt, dan is het plastic (olie), of wat het ook is, wat gebruikt wordt om de 3D print te maken een grondstof die in waarde kan stijgen. Maar weet je dus niet goed in welke grondstof je het beste kunt investeren? Dan is een grondstof ETF, of een commodity ETF, een handige om mee te investeren.
Je kunt investeren in de grondstof ETF of in bedrijven die deze grondstoffen bewerken ETF.
Volgens sommige mensen is het voordeel van grondstoffen dat die bijvoorbeeld minder gevoelig zijn voor inflatie.
De grondstoffen ETF’s voor goud, zilver en olie volgen de onderliggende waarde vrij goed. De financiële literatuur gaat er nog steeds van uit dat de prijszetting voor grondstoffen plaatsvindt op de futuresmarkt, maar in het geval van goud en zilver is de rol van de ETF’s steeds belangrijker geworden. Trackers hebben dus steeds meer invloed op de prijszetting. Deze verschuiving heeft echter niet plaatsgevonden op de oliemarkt, daar wordt de prijs nog steeds op de termijnmarkt gemaakt[2].
Valuta ETF
De dollar, de euro, de yen, je hebt ontzettend veel valuta in de wereld en soms wordt de dollar weer meer waard en soms de euro en soms juist de Zwitserse frank. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit allemaal zo makkelijk mogelijk in- en verkoopt? Juist ja, met een ETF. Begin je het al te vatten?
De opkomst van valuta-exchange traded funds (valuta ETF’s) heeft een alternatief geboden voor zowel speculatie als afdekking (‘hedging’) op de valutamarkten.
Voordeel is dat deze ETF’s een gemakkelijk toegankelijk alternatief voor zijn de kleine beleggers of voor kleine bedrijven. Laatstgenoemden kunnen zich op een goedkopere manier indekken dan bijvoorbeeld via futures inspelen op bewegingen op de valutamarkten.
De jongste jaren zijn verschillende praktijkgerichte artikelen gepubliceerd over het nut van valuta ETF’s bij het afdekken van valutarisico’s.
Valuta ETF’s zijn vooral aantrekkelijk voor beleggers en bedrijven die zich maar af en toe moeten indekken tegen grote koersbewegingen op de forexmarkten. Dat het kapitaal geïnvesteerd in de ETF gedurende een bepaalde periode vastligt, wordt niet noodzakelijk als een nadeel ervaren[3].
Vastgoed ETF
Vastgoed is een populaire investering, want bedrijven die vastgoed verhuren of hypotheken verstrekken hebben over het algemeen betrouwbare inkomsten. Hoewel je nu met corona en slechte hypotheekpakketjes nog steeds de mist in kunt gaan.
Een tekort aan woningen
Toch kunnen sommige vastgoed aandelen leuk zijn om te volgen met een ETF. Denk bijvoorbeeld aan wonen, in Nederland is een chronisch tekort aan woningen, de milieuwetgeving versterkt dit tekort, en dat zal de prijzen alleen maar omhoogdrijven.
Dus vastgoedbedrijven zijn heel aantrekkelijk voor beleggingen, maar wat als je het budget niet hebt om je in zo’n bedrijf in te kopen? Is een ETF dan een goed alternatief? Hier is in Amerika onderzoek naar gedaan.
De studie begint met de vaststelling dat vastgoedaandelen, in de vorm van REIT’s een belangrijke sector op de beurs van Wall Street zijn gevonden en dat deze aandelen dankzij de komst van de ETF’s toegankelijker zijn geworden.
Maar is door die REIT’s ook de volatiliteit bij de onderliggende aandelen verhoogd? De fondsbeheerders van trackers hebben namelijk de neiging om soms op hetzelfde moment te kopen of te verkopen, zeker wanneer we ons bevinden in een periode van forse prijsbewegingen.
De conclusie was dat de ETF’s inderdaad de volatiliteit bij de REIT’s heeft verhoogd en dat zelfs in aanzienlijke mate. Vooral de ETF’s die met een hefboomeffect beleggen spelen hierbij een doorslaggevende rol. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat die volatiliteit nog steeds zichtbaar was wanneer het effect van andere factoren of gebeurtenissen weggezuiverd werd[4].
Dus ja, investeren in vastgoedbedrijven wordt toegankelijker, maar de markt wordt door deze ETF’s ook veel bewegelijker. Je moet dus wel opletten om dit tot een goede investering te maken.
Gespecialiseerde ETF
Weet je nog dat short gaan verboden werden? Een verzekering dat je geld niet zou verdampen als de waarde van een beurs daalt of keldert? (Kijk anders The Big Short even om een voorbeeld te zien). Short gaan blijft lastig, maar je hebt nu wel omgekeerde ETF’s.
Het afdekken van koersdalingen
Je kunt dus inspelen op dat een bepaald pakketje juist daalt en daar dan toch geld aan verdienen, misschien leuk om tegenover de vastgoed ETF te zetten of de ETF’s van Europese banken. Zo kun je ervoor zorgen dat je portefeuille een meer neutrale risico krijgt bij behoorlijke turbulentie op de beurs.
Het risico van beleggen in ETF
Er zijn dus veel mensen die beleggen in ETF’s, maar hoe slim het is, is nog veel discussie over. Zo geven wetenschappers aan dat de verklaring hiervoor is dat de winst in zowel ETF’s als de samengestelde indexen het resultaat is van “Extrapolation Bias”[1], het overschatten van gebeurtenissen en hun effecten op de beurs of economie.
Van de ene bubbel naar de andere bubbel
En wat ook een risico is, is dat veel goed presterende bedrijven op de beurs een hogere waarde hebben dan logisch is met de informatie uit de jaarverslagen. Niet alleen een huizenmarkt kan een bubbel hebben, ook in de beurs kun je bubbels hebben en als je investeert in een ETF is de kans dus zeker aanwezig dat je investeert in een bubbel. In lucht.
Het risico is dus dat er een bubbel in de markt kan zitten en dat die knapt, dan verdampt je geld. De timing van instappen in een ETF is dus ontzettend belangrijk en het bubbelvrij houden van je pakket. Iedereen kan zich nog wel de internetbubbel of de huizenmarktbubbel herinneren.
Beleggen op basis van gevoel of verstand?
Daarbij kun je een ETF de hele dag verkopen en kopen, bij bijvoorbeeld een beleggingsfonds kan dit maar 1 moment per dag. Hierdoor is een ETF ook gevoeliger voor emotie op de beurs. Overigens moet je als belegger natuurlijk je emotie zoveel mogelijk uitschakelen. Je hebt meer flexibiliteit ten opzichte van een beleggingsfonds.
Markten beklimmen altijd een muur van zorgen
Door de corona-crisis is het nu wel interessant om te kijken wat er in de wereld gebeurt om te zien in welke beurs je wilt beleggen met ETF’s, met betrekking tot die emotie. De V.S. doet het bijvoorbeeld heel goed voor de Amerikaanse financiële markten, maar de onrust en de komende verkiezingen kunnen roet in het eten gooien.
Coca-Cola en Unilever houden van censuur
Zo hebben Coca-Cola en Unilever bijvoorbeeld besloten om niet meer te investeren in Facebookadvertenties vanwege hoe ze berichten wel of niet verwijderen. Deze bedrijven houden blijkbaar dus van censuur. Hierdoor is het aandeel behoorlijk gedaald, wat eigenlijk helemaal niet logisch is, want Facebook verkoopt ook advertenties aan het MKB, en die zijn allen bij elkaar veel groter dan alleen Unilever of Coca-Cola.
Een ETF zorgt voor een goede spreiding
Sterker nog, de advertenties kunnen nu wel eens goedkoper worden en daardoor kan Facebook aantrekkelijker worden voor het MKB om op te adverteren. Dat dat aandeel door dit nieuws op dat moment direct met 8 procent daalde is dus eigenlijk helemaal niet logisch. Bij een ETF heb je hier minder last van omdat je meestal een breedgespreide portefeuille aanhoudt. Het effect van een aandeel is dan vaak zeer gering.
Terug bij de ETF en emotie-risico.
Hoe reageert de wereld op China? China is voor 1/3e verantwoordelijk voor alle productie. Corona heeft dit voor iedereen duidelijk gemaakt. Veel landen willen nu risicospreiding wat betreft waar producten gemaakt worden en niet te afhankelijk zijn van 1 land.
Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe
Waar gaat de productie naartoe?
En aangezien alles toch ergens gemaakt moet worden en er al veel mensen wijzen naar Zuid-Oost-Azië als nieuwe plek waar spulletjes gemaakt worden, wat gaat dit dan doen met bijvoorbeeld de beurs van Vietnam, Singapore en Shanghai. Krijgen we nieuwe opkomende BRIC-landen? Zijn dat dan goede beurzen om ETF’s van te kopen?
Wie kan de toekomst voorspellen?
In Engeland is er een Brexit, die definitief door zal gaan aan het eind van 2020, wat doet dat met de London Stock Exchange? Het zijn allemaal interessante vragen en voor het antwoord moet je ook hier letten op je eigen inschatting van de effecten op de beurzen en voorkomen dat je last krijgt van een extrapolation bias.
ETF’s behoeden je niet voor koersdalingen
Had je aan het begin van dit jaar geïnvesteerd in een ETF, dan heeft corona ook zeker roet in het eten gegooid. De AEX stond bijvoorbeeld 17 februari nog op 629 punten, 16 maart was hij opeens 389 punten. Een niveau dat we het laatst hadden in 2016. Dat is 4 jaar winst in één keer weg. ETF’s kunnen je dus niet behoeden voor koersdalingen.
Volg de trend of ga voor de zeer lange termijn
Dit zijn wel risico’s waar je rekening mee moet houden en je moet dus op tijd uitstappen (bijvoorbeeld op basis van de Trading Navigator zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator) of echt voor de lange termijn gaan.
Beleggen levert meer op dan sparen
Immers sinds 2009 is de AEX alsnog gestegen, alleen in 2000 was hij hoger dan hij daarna ooit nog is geworden (de internet bubbel). Maar zelfs als je in 2007 hebt geïnvesteerd in een ETF van de AEX heb je nu nog steeds ongeveer hetzelfde. Bovendien heb je nog dividend ontvangen. Dit is altijd nog beter dan je spaarrekening met een rente die lager is dan de inflatie (verlies) en een risico dat wanneer je bank omvalt, jij je spaargeld boven een bepaald bedrag kwijt bent.
Manieren waarop je kunt beleggen in ETF
Hoe kun je nu het beste beginnen met beleggen in een ETF? Is het bijvoorbeeld handig om naast maandelijks sparen ook maandelijks trackers te kopen?
Maandelijks beleggen in een ETF
Als je net begint met beleggen kan maandelijks investeren in ETF’s een leuke manier zijn om te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld de helft van wat je opzij zet sparen en de andere helft voorzichtig gaan beleggen om te zien hoe het gaat.
Gespreide instappen zorgt voor een lager risico
Op deze manier kun je ook structureel iets opbouwen en bouw je gestaag een steeds groter vermogen via ETF’s (mits de markten omhoog gaan dus). Dit is ook een techniek die je helpt om te kiezen voor de lange termijn, zoals de opbouw van vermogen voor je oude dag. Omdat je gespreid in stad, spreid je op deze manier ook je risico. Soms stapje hoger in en soms stapje laag in. Ze noemen dit dollar cost averaging.
De meeste banken bieden aan dat je een spaar- en beleggingsrekening kunt hebben. Met die beleggingsrekening kun je direct handelen op de beurs en dus ETF’s kopen. Heel simpel dus.
Wanneer krijg je je geld van een ETF? Dividend ETF’s
Er zijn meerdere manieren waarop je geld kunt verdienen met een ETF. De meest eenvoudig manier is dat je jouw ETF-pakketje verkoopt voor een betere prijs wanneer een bepaalde beurs is gestegen nadat jij het hebt aangeschaft. Dus inkoop > verkoop = winst / verlies.
Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids
ETF’s keren ook dividend uit
Een tweede manier is wanneer je een dividenduitkering krijgt. Je bent immers aandeelhouder van aandelen. Er zijn zelfs ETF-pakketten van bedrijven die maandelijks dividend uitkeren, maar als die bedrijven minder goed gaan presteren wordt je pakketje minder waard, dus dan kan dat weer tegenvallen op de langere termijn omdat je dan op je pakketje verlies kunt maken. Daarbij kan het geld wat de bedrijven uitkeren niet in het bedrijf zelfs worden geïnvesteerd wat de ontwikkeling van het bedrijf weer tegen kan belemmeren.
Wanneer je een obligatie ETF hebt aangeschaft krijg je een rente-uitkering van je pakketje.
Bij een vastgoed ETF kun je een uitkering krijgen van de winst die is behaald door in- en verkoop van vastgoed en of geïnde huur van vastgoed.
Meer weten over beleggen?
Wil je meer weten over beleggen in ETF’s en advies over hoe je dit in jouw geval en voor jouw doelen het beste kunt aanpakken? Meld je aan voor de gratis online training over beleggen: www.beleggen.com/training
met vriendelijke groet,
Harm van Wijk
Pin ook deze handige infographic ter geheugensteuntje:
Bronnen:
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X17301198
[2] https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12197-011-9205-8
[3] https://www.researchgate.net/publication/329724717_Dynamic_Hedging_of_Currency_Risk_in_Investment_Strategies
[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09603107.2011.624080
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!