Wat is nieuw aan beleggen met CO?

In het vorige nummer van BeursBulletin hebt u kunnen lezen over de nieuwe CooptionPortefeuille. Hiermee kunt u tegen lage kosten beleggen in de verwachte expiratierange van de AEX-index. Wat zijn de voordelen van coöperatief beleggen voor de Nederlandse particuliere belegger?

Beleggen is per definitie een individuele eigenschap: u kiest uw belegging en als uw inschatting goed is geweest, levert dit geld op. Die winst (en dat geldt ook voor het verlies) is volledig voor uw rekening. Een paar Nederlandse beleggers kwam een paar jaar geleden op het idee dat het ook anders kan. De conclusie van veel creatief denk- en rekenwerk was dat beleggers samen kansen kunnen creëren door de handen ineen te slaan. Die kansen zouden anders voor iedere belegger afzonderlijk onbereikbaar blijven. Dat roept om een toelichting. Graag wil ik proberen om dit te verduidelijken.

Succes op de beurs

Er zijn twee belangrijke voorwaarden om succes te hebben op de beurs. De allerbelangrijkste voorwaarde is een juiste visie. Daar kunnen wij u als coöperatie niet bij helpen. Gelukkig zijn er partijen als BeursBulletin die u daarbij assisteren en kunnen beleggers een abonnement nemen op de CooptionPortefeuille.

Maar aan de basis van een juiste visie moet een financieel product staan waarin u die juiste visie kunt omzetten naar een hopelijk winstgevende belegging. Als u belegt in een product waarvan de kosten te hoog zijn, weet u vooraf dat de kans op rendement beperkt is.

Een voorbeeld. Als u wilt beleggen in een koersrange op de AEX-index van bijvoorbeeld 460-470 punten, dan doet u dat door een butterfly-optieconstructie te kopen. Ik vermijd graag om hier in al te diepgravende optietheorie te belanden en neemt u daarom van mij aan dat u voor een dergelijke constructie twee verschillende callopties koopt en twee verkoopt (schrijft). Maar die constructie is feitelijk voor u als individuele particuliere belegger niet bereikbaar, omdat u ‘genekt’ wordt door de transactiekosten en de complexiteit van de constructie.

Lagere transactiekosten

De Beleggers Coöperatie Nederland (CO) heeft voor particuliere beleggers de ongekende kans gecreëerd dat die constructie wél binnen hun bereik komt. Als wij als beleggers namelijk de handen ineenslaan en al onze verschillende visies op de AEX-index vertalen in een grote optiecombinatie, kunnen we eerst alle orders die we anders individueel zouden moeten uitvoeren, tegen elkaar wegstrepen. Dit proces zorgt ervoor dat er op dat vlak een besparing van 80% wordt geboekt. Want maar een kwart van alle individuele orders hoeft naar de beurs te worden gebracht. De rest valt tegen elkaar weg. Daardoor besparen de samenwerkende beleggers op transactiekosten. Ook wordt de prijs die een belegger betaalt voor de combinatie, lager. Immers, door het tegen elkaar wegstrepen van orders kan worden bespaard op de spread die beurshandelaren ontvangen. De besparingen die CO hier realiseert, vloeien volledig terug naar de leden van CO. U krijgt als het ware meer beleggingen voor uw geld. De producten waar het hier om gaat, zijn CO Range Options en dat is waar de CooptionPortefeuille van BeursBulletin om draait. De resultaten die tot nog toe met CO Options zijn geboekt, spreken voor zich. Het risico is altijd beperkt tot de inleg en de winnende ranges lieten rendementen zien van 10 tot 600%.

Eenvoudiger beleggen

Het beleggen gaat op deze manier overigens veel eenvoudiger dan wanneer u zelf een optieconstructie opzet. U schrijft bij CO Options in op een zogeheten structured product en u hoeft die constructie dus niet zelf uit te dokteren. Als alle orders binnen zijn, dekt de coöperatie de uitkeringsverplichting in op de beurs. Uw positie blijft staan tot expiratie en wordt dan automatisch gesloten. Voor u geen noodzaak om de beurs op dagbasis te volgen. En op individuele basis is deze belegging al mogelijk vanaf € 50.

Er zijn nog meer coöperatieve voordelen die CO voor haar leden bereikt. Zo kunnen de beleggers ervoor kiezen om hun risico te verkleinen door coöperatief een stuk van hun ‘overwinst’ te delen. Hoe dat werkt, leg ik uit in een volgend artikel. Ook is CO, de organisatie waarmee u belegt, coöperatief opgezet en ook dat biedt voordelen.

Ledencertificaten

Als initiatiefnemers hebben we vanaf de eerste dag een échte coöperatie willen opzetten. Dat wil zeggen dat de afnemers van de producten (de beleggers) ook de eigenaren zijn van de onderneming. Iedereen die begint met beleggen, koopt een aantal ledencertificaten en is daarmee mede-eigenaar van deze financiële innovator: met alle rechten en voordelen die daarbij horen, zoals een winstuitkering, het recht op retourprovisie en stemrecht in de ledenvergaderingen. Met elke belegging die u doet, verdient de coöperatie een beetje aan transactiekosten, waarvan u zelf weer profiteert.

Als u dus vertrouwen hebt in de coöperatie, kan het de moeite waard zijn om te overwegen te beleggen in die ledencertificaten (bij lidmaatschap is een belegging van minimaal € 100 oftewel zeven stuks verplicht). Maar het is ook mogelijk om meer te kopen. Het maximum aantal dat één persoon in bezit mag hebben, is 250 stuks (tegen de huidige koers van € 14 dus € 3.500. Voor de goede orde: dit betreft een risicodragende investering. Net als bij een belegging in aandelen zullen de koers en de dividenduitkering bij succes stijgen. Maar bij het uitblijven van succes, kan de koers gelijk blijven of dalen. Ook hier is het financiële risico echter nooit groter dan de investering. Op dit moment is de coöperatie een jonge onderneming, die net als biotechbedrijven als Crucell en Pharming, nog geen winst maakt, maar een goede toekomstverwachting heeft.

In de volgende artikelen ga ik dieper in op de producten en de mogelijkheden van CO Range Options. Nu alvast heet ik u van harte welkom in onze coöperatieve wereld waar u door middel van samenwerking betere resultaten kunt boeken.

Ferry Boekholt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.