Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Van Warren Buffett tot Bitcoin

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld in een omgeving van negatieve rentevoeten? Welke tegenmaatregelen kan ik nemen? Deze vragen rijzen spontaan op bij spaarders. Maar laat ons even kijken naar een concreet geval: wat te doen met 100.000 euro spaargeld in de huidige omstandigheden? Het is in de financiële geschiedenis nog nooit voorgekomen dat de rente negatief was. Meer zelfs, het was iets dat voorheen als ondenkbaar werd beschouwd.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Wie had ooit kunnen voorstellen dat overheden en bedrijven geld zouden kunnen verdienen door het uitgeven van obligaties met een negatief rendement? Wie had ooit kunnen voorspellen dat particulieren met spaargeld in feite strafrente moet betalen wanneer ze het op een bankrekening of –deposito hebben staan? Wie koopt deze obligaties met een negatief rendement op?

Wie zal zijn spaargeld nog laten staan op een bankrekening wanneer de bank een negatieve spaarrente in rekening brengt? Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Het antwoord op deze vraag en anderen proberen we hieronder te formuleren.

Een nachtmerrie voor de pensioenfondsen

Het is toch van belang om nog even stil te staan bij de bovenstaande vragen. Obligaties van overheden en van bedrijven die economisch belangrijk zijn (waaronder banken) worden door de centrale banken opgekocht, daarnaast zijn ook pensioenfondsen gedwongen om deze obligaties te blijven opkopen. Dit is vooral een ongekende nachtmerrie voor de pensioenfondsen aangezien ze in feite semi-bankroete overheden en bedrijven blijven betalen voor het financieren van schulden die ze niet kunnen terugbetalen. Uiteindelijk zullen de pensioenspaarders de rekening betalen. Ze zullen worden gekort op de huidige en toekomstige pensioenen. Geen vrolijk vooruitzicht, dat zal duidelijk zijn. Maar we blijven zitten met onze vraag: wat te doen met 100.000 euro spaargeld?

Ook Nederlandse spaarder ontsnapt niet aan negatieve rentevoeten

De implementatie van een negatieve spaarrente op de bankrekeningen en -deposito’s voor de Nederlandse spaarders zal waarschijnlijk gecoördineerd plaatsvinden. Daarmee doelen we dat uiteindelijk alle banken geld zullen vragen om het geld van de spaarders ‘op te slaan’. In België zijn negatieve rentevoeten bij wet verboden, maar ook daar zal er iets moeten veranderen als de rente nog lang negatief blijft. Het wordt voor de man in de straat steeds moeilijker om contant geld op te nemen en om er mee te betalen om mogelijke bankruns proactief tegen te gaan. Met andere woorden: transacties moeten en zullen zo veel mogelijk digitaal gebeuren. Het kan geen kwaad om even stil te staan bij de gevolgen van die negatieve rentevoeten.

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?

De burger zal niet alleen in de toekomst betalen voor deze ruime rentepolitiek, maar ook met zijn huidige spaargeld op de bankrekening. Het is een impliciete vermogensbelasting op het heden en op de toekomst voor het kunnen blijven financieren van de begrotingstekorten van overheden en bedrijven. Het vermogen van de burgers zal verder afnemen en de bevolking verpaupert verder aangezien een negatieve rentepolitiek samenhangt met een verlengde geldverruimingspolitiek van de centrale banken en de daarmee gepaard gaande valuta- en handelsoorlogen. De valuta’s van de grote landen devalueren ten opzichte van elkaar en hollen de koopkracht verder uit van het spaargeld. Stagflatie ligt in het verschiet waarbij prijzen blijven stijgen en de economie stagneert en mogelijk verder krimpt. Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? We legden deze vraag voor aan niemand minder aan Warren Buffett, tot nader order nog steeds de bekendste belegger in de wereld.

 

5 beleggingstips van Warren Buffett voor periodes van negatieve rentetarieven

Of je een doorgewinterde belegger bent of een beginneling, je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Warren Buffett, miljardair, CEO van Berkshire Hathaway en wereldberoemde investeerder. Elke belegger wil natuurlijk weten hoe de Warren Buffett portefeuille in goede en slechte economische tijden blijft gedijen en dat ook in periodes dat de rentetarieven historisch laag zijn. Of negatief. Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Buffett probeert het antwoord op deze vraag te geven.[1] Want ook in de Verenigde Staten zijn nu negatieve rentetarieven mogelijk. Met deze 5 tips van Warren Buffett leer je hoe als particuliere belegger om moet gaan met negatieve rentetarieven.

Laat u niet voor de gek houden door de centrale banken

Toen hij destijds de lage rentetarieven over de hele wereld besprak, zei Buffett in een CNBC Squawk Box-interview op maandag 2 mei 2016 dat als er negatieve rentetarieven naar Amerika komen, hij erover zou nadenken zijn geld op te nemen bij de bank, zeker wanneer hij moest betalen om geld op een bankrekening te laten staan. Er kan een moment komen waarop je inderdaad moet beslissen om jouw geld weg te halen bij de bank. In het verleden kreeg je geld in de vorm van rente omdat je geld ter beschikking van de bank stelde, maar nu zou je dus moeten betalen. En daar doet Buffett dus niet aan mee.

De Europese en de Japanse centrale banken hebben het voorbeeld gegeven: een negatieve rente invoeren om te proberen de economie op gang te brengen. Maar welk antwoord geeft Buffett dan wel wanneer hem op de man wordt gevraagd “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?”. Laat u niet voor de gek houden door de centrale banken, aldus Buffett, die toegaf dat de lage rentetarieven een rem vormen op het contante deel van zijn Berkshire Hathaway portefeuille, want cash geld brengt niets meer op.

Als de op twee na rijkste man van Amerika volgens Forbes zegt dat hij zijn geld onder zijn matras steekt als het tijdperk van de negatieve rente aanbreekt. Is het antwoord op de vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?” het geld onder de matras steken? Volgens Buffett is het inderdaad een mogelijkheid, maar dan wel in het uiterste geval. Hij blijft een fan van aandelen en zal dat ook altijd blijven.

Koop aandelen van (bij voorkeur) Amerikaanse bedrijven

Ongeacht de rentetarieven en of de aandelenmarkt bullish of bearish gestemd is, Buffett is al lang een uitgesproken fan van Amerikaanse bedrijven en hun aandelen. Je kunt niet voorspellen wat aandelen op korte termijn zullen doen, maar je kunt wel voorspellen dat het Amerikaanse bedrijfsleven het in de loop van de tijd goed zal doen”, vertelde hij aan CNBC in een (ander) interview. Buffett herinnerde de beleggers er nogmaals aan dat beleggen in Amerikaanse aandelen op de lange termijn een goede keuze is. Het is 240 jaar lang een vreselijke vergissing geweest om tegen Amerika te wedden en het is niet het tijdstip om daarmee te beginnen, negatieve rente of geen negatieve rente. Daarmee is een eerste antwoord gegeven op de vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?”. Het antwoord luidt volgens Buffett: ‘koop Amerikaanse aandelen, ook al zijn deze in de afgelopen maanden fors in koers gestegen.

Koop obligaties of koop geen obligaties

Om de vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?” te specifiëren, voegen we nog een dimensie aan toe: is er ook ruimte om voor een deel van dat bedrag obligaties te kopen? Het antwoord op de vraag of het nog steeds een goed idee is om obligaties te kopen als de rente negatief is, is volgens Buffett lastig te geven. Aanhoudende en wereldwijd lage rentetarieven hebben beleggers die afhankelijk zijn van conventionele inkomstenbronnen, zoals obligaties, flink in moeilijkheden gebracht. Hoewel obligatiekoersen en rentetarieven een omgekeerde correlatie hebben, bewegen obligatierendementen en rentetarieven in dezelfde richting. Dus als de rente op nul staat, kan het moeilijk zijn om te bepalen of het überhaupt de moeite waard is om in obligaties te beleggen – of het nu gaat om staatsobligaties, spaarobligaties, junk-obligaties of hoogrentende obligaties – als ze een nul rendement hebben.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Maar beleggen in obligaties met een nul rendement kan nog steeds de moeite waard zijn, want wanneer ze op of bijna nul staan. Buffett verwijst naar één van de beleggingsadviseurs waar hij veel respect voor hebt: Paul Jacobs, een gecertificeerd financieel planner en chief investment officer van Palisades Hudson Financial Group, zei dat zijn groep voornamelijk belegt in kortlopende obligatiefondsen van hoge kwaliteit. “Deze beleggingen hebben een beperkt risico en zouden slechts beperkt in koers moeten dalen in een omgeving met stijgende rentetarieven”, aldus Jacobs. “We beseffen dat de opbrengsten van deze beleggingen lager zijn dan die van langlopende obligaties, maar we zijn van mening dat de risico’s die gepaard gaan met langlopende obligaties niet opwegen tegen de voordelen.” Het antwoord op de vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?” is volgens Buffett dus niet (alleen) obligaties kopen.

Koop ook indexfondsen

Buffett is een grote fan van indexfondsen voor de meeste beleggers, zeker als de rentetarieven naar nul gaan of daaronder duiken. Het slimste wat de meeste beleggers kunnen doen, is een indexfonds kopen”, zo verklaarde Buffett in een CNBC-bloginterview van. Een indexfonds bootst een specifieke beursindex na, zoals de Standard & Poor’s 500-index en dat tegen een relatief lage vergoeding. Toch genieten de beleggers van alle bedrijven opgenomen in de index. Een passieve belegger wiens geld in een S&P 500-indexfonds zit, krijgt volledige toegang tot de Amerikaanse industrie. Er zijn echter nog andere antwoorden mogelijk op de vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?”.

Kies voor aandelen die een dividend betalen, REIT’s en andere alternatieven

Er zijn nog andere opties met een lager risico. In de huidige omgeving zou men kunnen overwegen om alternatieve inkomstenbronnen te zoeken, zoals aandelen die stevige dividenden uitkeren (zowel binnenlandse als internationale), master limited partnerships, real estate investment trusts (REIT’s), particulier onroerend goed en alternatieve investeringen. Afgezien van het afbouwen van zijn obligatieposities, blijven Buffett’s gedrag en advies met betrekking tot beleggen met negatieve rentetarieven over het algemeen in overeenstemming met zijn historische beleggingsfilosofieën. Hij heeft bijvoorbeeld nog steeds typische Berkshire Hathaway bedrijven zoals Dairy Queen en Coca-Cola in portefeuille. Maar er is één belegging waar Warren Buffett ver uit de buurt van blijft wanneer hem wordt gevraagd “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?”.

“Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?” In Bitcoin?

Een nieuwe optie in een omgeving van negatieve rentevoeten is Bitcoin. Bitcoin is een relatief nieuw decentraal financieel systeem en p2p-netwerk dat werkt zonder banken op basis van cryptografie. Het beschikt over een eigen digitale rekeneenheid en digitale cryptomunt voor handel en waarde opslag: de Bitcoins. Bitcoin beschikt over een onveranderbare en voorspelbare monetaire politiek die diametraal tegenovergesteld is met de politiek van de centrale banken. De Bitcoins worden nogal eens beschouwd als digitaal goud. Het netwerk functioneert onafhankelijk van het huidige systeem zonder dat er met grenzen rekening wordt gehouden.

De waarde van Bitcoin is afhankelijk van het al dan niet geloven in de cryptocurrencies, wiens waarde moeilijk te bepalen valt op basis van intrinsieke factoren het is dus niet zoals echt goud. Onderzoekers geven ook aan dat de intrinsieke waarde moeilijk te bepalen is. De waarde van Bitcoin zou makkelijker te bepalen zijn wanneer deze crypto rente zou opleveren[1].

Ander onderzoek vind ook niet dat Bitcoin iets voor spaarders is. Bitcoin gaat uit van een aantal valse uitgangspunten en beloften, waaronder de belofte dat het een reservevaluta voor het bankwezen kan zijn. Daarnaast wordt Bitcoins opslaan gelijkgesteld met sparen, wat zeker ook niet het geval is. Ook de verwachting dat Bitcoin een ​​wereldwijde transactionele valuta zou worden, is tot dusver nog niet ingevuld. De ontwikkelaars van Bitcoin combineren technische vaardigheid in de implementatie met onwetendheid van de man in de straat over valuta- en bankfundamenten. De conclusie van de auteur is dan ook dat Bitcoin geen spek voor de bek van de spaarder is[2].

Ander onderzoek spreekt zich er niet echt over uit, en spreekt ook onderzoek tegen dat het niet wereldwijd ingezet wordt. Ondanks het feit dat er de afgelopen jaren veel virtuele valuta zijn gecreëerd, is Bitcoin de bekendste van allemaal. Niet te verwonderen dus dat Bitcoin regelmatig in het nieuws opduikt. De voordelen van Bitcoin, zoals zeer snelle betalingen wereldwijd en bescherming tegen inflatie als een betrouwbare opslag van waarde worden vaak geciteerd[3].

Daarbij zijn cryptocurrencies nog maar zo kort op de markt dat nog niet duidelijk gezegd kan worden of je hier goed mee kunt beleggen of sparen. Een studie uit 2017 vergelijkt de dynamiek van Bitcoin met die van de standaardvaluta’s (zeg maar: de fiat valuta’s) en richt zich op de analyse van de gerealiseerde rendementen op verschillende tijdschalen. Het onderzoek focuste zich op de statistische kenmerken en de afhankelijkheid van de opbrengsten van een belegging in Bitcoin. De tijdreeksen voor de cryptocurrencies zijn echter nog te klein om al conclusies te trekken wat betreft het gebruik van Bitcoin & Co als spaargeld[4]. Waaruit we menen te mogen concluderen dat als spaarvorm de crypto’s in het algemeen Bitcoin in het bijzonder (nog) niet in aanmerking komen.

Zonder toestemming te vragen kan iedereen aan het netwerk deelnemen en onder meer Bitcoins ruilen voor diensten en goederen. Bitcoin wint elk jaar meer aan kracht en vertrouwen, met een forse stijging van de koers in 2020 en 2021. Naarmate het vertrouwen verder afneemt van particulieren in het huidige bankenstelsel, zal Bitcoin meer en meer worden bestudeerd als een alternatief voor behoud van koopkracht en financiële zelfbeschikking. De vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?” kan dus beantwoord worden door een stukje van dat geld in Bitcoins te beleggen. De negatieve rente zal ervoor zorgen dat (nog) meer beleggers zullen zoeken naar monetaire alternatieven waar financiële zelfbeschikking weer mogelijk is op basis van een gezond en transparant monetair beleid gebaseerd op sparen in plaats van krediet gebaseerd consumeren.

Meer en meer mensen zullen Bitcoin kopen om uit het bankroete systeem te stappen. Voordat je in Bitcoin belegt, is het wel van belang om eerst zo veel mogelijk te leren over deze crypto. Verder is het mogelijk om Bitcoin als onderpand te gebruiken en daarop rente te verdienen. Rente verdienen over je gekochte Bitcoins is onder andere mogelijk bij BlockFi. Zal Bitcoin het definitieve antwoord geven op de vraag “Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?”. De kans is klein dat je ooit al je geld in Bitcoins zal beleggen, maar het kan wel een interessante (speculatieve) aanvulling van de portefeuille vormen. Met de nadruk op ‘speculatieve’.

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Van Warren Buffett tot Bitcoin

Tot slot nog iets over goud. Goud heeft duizenden jaren als geld gediend. Het is zeer waardevast, dus een deel beleggen in goud is zeker te overwegen. Ik kies er zelf voor om het geld te spreiden, dus een deel in aandelen, een deel in crypto en een deel in edelmetalen. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar 1 ding lijkt wel zeker: door de enorme hoeveelheid geld die wordt bijgedrukt, wordt de waarde steeds minder. De rente op de spaarrekening compenseert daar niet voor, nog afgezien van de belasting die jaarlijks betaalt dient te worden naast de groeiende inflatie.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

wat te doen met 100.000 euro spaargeld

[1] 5 Warren Buffett Investment Tips for When Rates Go Negative | GOBankingRates

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ecin.12569

[2] https://arxiv.org/abs/1312.2048

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212567115013088

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378437117304697

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.