Water, de primaire behoefte

Water wordt ook wel het ‘blauwe goud’ genoemd. Water is onmisbaar en onvervangbaar. Het wordt bijna met de dag een kritischer economisch goed. (Zie ook het bericht van 24 oktober 2006).Met onze snelle wereldwijde bevolkingsaanwas alsmede de industriële groei en de daaruit ontstane snel toenemende vraag, dreigt water een kostbaar economisch goed te worden. Meer dan tweederde van de wereldbevolking, oftewel 4 miljard mensen, beschikt niet over adequaat drinkwater. Vervuild drinkwater wordt door de VN intussen aangeduid als een global tragedy met meer dodelijke gevolgen dan welke ziekte ook. Thans wordt wereldwijd meer dan 50% van alle ziekenhuisbedden bezet door mensen met een aan vervuild water gerelateerde ziekte.

Bij een verdere groei van 6 naar 9 miljard wereldburgers over circa 40 jaar dreigt er zonder maatregelen een nog veel groter tekort aan drinkwater te ontstaan. Geopolitieke gevolgen zijn niet uit te sluiten. De watervoorziening wordt nog belangrijker dan energie!

Sneeuwkappen verdwijnen en zullen van invloed zijn op het watervolume, met als gevolg problemen voor landbouw en industrie. Nauwelijks meer dan 2,5% van al het beschikbare water is zoet, waarvan het meeste afkomstig is van sneeuwkappen.

Mega-investeringen
Volgens een publicatie van het Global Water Intelligence Institute vraagt één en ander om vele honderden miljarden investeringen. In de VS is al een eerste taxatie gemaakt van een slordige $ 100 miljard vooral vanwege vervanging van de huidige hopeloos verouderde infrastructuur. Zakenbank Lehman Brothers ziet de watergerelateerde industrieën als één van de belangrijkste groei-industrieën in de VS. China, waar de problemen het grootst zijn, is voornemens de komende jaren $ 125 miljard te reserveren voor waterzuivering, aanleg van infrastructuur, recycling en zoetwaterbekkens.

General Electric, één van de grootste ondernemingen in de VS, maakt water tot speerpunt van haar activiteiten. GE heeft het in de komende jaren vooral gemunt op overnames.

De beste kansen
Het gaat vooral om bedrijven die op efficiënte wijze nieuwe infrastructuur kunnen inzetten, innovatieve technieken op de markt brengen of op het punt staan dit te gaan doen. Beleggen in waterinfrastructuur zal een hoge vlucht gaan nemen en bijdragen tot forse opbrengsten in de komende decennia. Kortom, beleggen in ‘water’ is een must.

Paul van der Veer, www.score-investments.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.