Waterstofaandelen Linde

Waterstofaandelen zijn dun gezaaid, tenminste wanneer we alleen naar de ‘pure’ spelers kijken. Het leek ons wel eens interessant om een paar van die waterstofaandelen van dichterbij te bekijken. Maar laat ons eerst even kijken naar wat de wereld van waterstof eigenlijk inhoudt.

Wat zeggen de grootste beleggingsexperts?

De wereld van beleggen is behoorlijk dynamisch en vaak onderhevig aan trends. Maar wat zijn nou de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Handig om te weten omdat je zo geen trend hoeft te missen en weet wat er gaat gebeuren. Kijk hier https://www.marktnavigators.nl/

Waterstofaandelen zijn niet nieuw onder de zon

Op de beurs was er de afgelopen jaren heel wat te doen rond die waterstofaandelen. Wat is er eigenlijk aan de hand? De waterstoftechnologie is niet nieuw, zo lezen we in een rapport van Bolero[1]. Want wereldwijd worden jaarlijks miljoenen tonnen waterstof gebruikt in verschillende vormen. Zo is waterstof onmisbaar voor de productie van kunstmeststoffen zoals ammoniak. Het rapport van Bolero vermeldt ook het koelen van grote generatoren of de toepassing van waterstof in olieraffinaderijen.

Groene waterstof kan bijdragen tot het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen, zo stelt het team analisten van Bolero. Maar de belangrijkste toepassingen van waterstof moeten waarschijnlijk nog komen. Tegenwoordig wordt (met name groene) waterstof gezien als een duurzaam alternatief voor de klassieke fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel of aardgas. Via brandstofcellen kan de chemische energie van waterstof omgezet worden in elektriciteit. Dat gebeurt op een schone manier, want als restproducten blijven alleen water en wat warmte over. Milieuvriendelijker kan het eigenlijk niet.

Waterstofaandelen bieden ook kansen voor energieopslag

De mensen van Bolero steken hun enthousiasme over waterstof niet onder stoelen of banken. Een belangrijke toepassing afgezien van waterstof in industriële toepassingen of als alternatieve transportbrandstof wijst ook op de mogelijkheden op het vlak van waterstof voor de opslag van energie. Duurzame energievormen als zonne-, water- en windenergie zijn in volle opmars, maar vaak stelt zich hier het probleem van de opslag van de geproduceerde energie. Het team van Bolero drukt het als volgt uit: de zon schijnt niet altijd en het waait niet altijd hard genoeg op het moment dat de behoefte aan elektriciteit het grootst is. Opslag van die elektriciteit vormt dus het hete hangijzer.

Beperkte hoeveelheden elektriciteit kunnen voor een beperkte tijd (uren tot dagen) makkelijk opgeslagen worden in batterijen, aldus Bolero. Maar voor grotere hoeveelheden elektriciteit en voor een langere periode (weken tot maanden) ligt dat een stuk moeilijker en moeten er nieuwe oplossingen bedacht worden. Het omzetten van deze groene elektriciteit naar waterstof (‘power-to-gas’) kan hier een oplossing bieden, waarbij de geproduceerde waterstof ofwel gebruikt kan worden als energievorm voor onder andere verwarming, voor toepassingen in de industrie. Maar die waterstof kan ook weer omgezet worden in elektriciteit met behulp van een brandstofcel. In deze technologie zijn de bedrijven actief wiens aandelen op de beurs noteren. Daarom spreken we ook van waterstofaandelen.

Waterstofaandelen zijn kansrijk, maar eerst nog iets anders

Het Vlaamse Energie Agentschap (VEA) gaf de opdracht voor het opstellen van een rapport over het potentieel voor groene waterstof in Vlaanderen. Dat rapport werd opgesteld door WaterstofNet en Hinicio. Waterstof heeft potentieel een belangrijke rol in de energietransitie en kan gezien worden als een ‘enabler, zo luidt de conclusie van het rapport. In dat kader moet verder gekeken worden dan de landsgrenzen.

Grootschalige overschakeling van fossiele energie naar hernieuwbare energie

De Europese doelstellingen op vlak van vermindering van de broeikasgasemissies zijn ambitieus, zo lezen we in het rapport. Er wordt gemikt  in 40% in 2030 en 80-95%  in 2050. Dit vereist een diepe decarbonisering van de energievoorziening en dus een  grootschalige overschakeling van fossiele energie naar hernieuwbare energie. Duidelijker dan in dit rapport kan het niet gesteld worden.

Waterstof kan op diverse plaatsen een belangrijke bijdrage leveren

De mogelijke rol van waterstof in het toekomstige energiesysteem is volgens het rapport meervoudig. Waterstof kan op de eerste plaats een belangrijke bijdrage leveren aan het decarboniseren van het transport, de industrie enzovoort… Het betreft sectoren die in de praktijk moeilijk te decarboniseren zijn. Maar een op groene waterstof gebaseerde techniek kan ook de petrochemische sector decarboniseren en dus milieuvriendelijker maken. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de toepassing van waterstof. Wie dat wil, kan het rapport van het VEA in zijn geheel lezen[2].

Beleggen in waterstofaandelen: wie zijn de spelers op de markt?

In een vorige columns [3] en [4] hebben we verwezen naar de auto- en de oliesector als belangrijke spelers op de markt voor toepassingen van waterstof als energiebron. Niet alle bedrijven uit deze sector staan bekend als voorlopers op het vlak van waterstoftechnologie. Toyota in de autosector en Shell in de oliesector gelden als de bedrijven die elk in hun sector het verst staan wat deze technologie betreft. Het zijn allesbehalve ‘pure’ spelers, de aandeelhouder koopt meer dan alleen maar waterstof.

Grote fluctuaties in de koersen van waterstofaandelen zijn regel

Maar wie wil beleggen in waterstofaandelen, zal waarschijnlijk toch liever wat concretere namen van ‘echte’ waterstofaandelen horen. Dat kan, want die zijn er en sommigen (of zelfs verschillende van hen) hebben het op de beurs de afgelopen periode allesbehalve slecht gedaan. Wie in deze waterstofaandelen wil beleggen moet er rekening mee houden dat de koersen van deze aandelen zich op de beurs niet altijd even rustig gedragen. Grote fluctuaties in de koersen zijn eerder regel dan uitzondering. Wie kiest voor de ‘echte’ waterstofaandelen mag dus de borst nat maken. Want af en toe gaat het er wild aan toe.

 

Waterstofaandelen Ballard Power week

Waterstofaandelen: Ballard Power Systems

Ballard Power Systems is een bedrijf dat letterlijk uit de dood is herrezen. Bijna 20 jaar geleden gaf niemand nog een cent voor de overlevingskansen van dit Ballard Power Systems. Het bedrijf dreigde namelijk mee ten onder te gaan in de dot-com bubble. Maar het bedrijf vocht terug en vond een nieuw elan. Ballard zette de beurs op stelten met een koers die met meer dan 400% steeg tijdens de overgang van 1999 naar 2000. De weerslag van de geleverde inspanningen bleef echter niet uit. De beurskoers van Ballard kapseisde in het anderhalf jaar daarna. Ze schrompelde in een met bijna 90% zodat er bijna niets meer van over bleef.

Verlies geen geld meer op de beurs

De komende dagen nog gratis: de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’. Download en maak geen verlies meer op de beurs: https://www.10stappen.com

20 jaar later staat dit bedrijf uit Burnaby, British Columbia in Canada, er opnieuw. Het is zelfs één van de best presterende aandelen op de Canadese beurs met een koers die in waarde verveelvoudigd is. Ballard Power Systems doet op de beurs veel grote namen uit de technologische sector verbleken. We verwijzen daarmee naar Facebook, Alphabet, enzovoort. Wat is er gebeurd met dit aandeel? Iets wat ook de andere waterstofaandelen kan overkomen. Het werd ontdekt door de beurs.

Chinese partner van Ballard Power Systems

Ballard Power Systems heeft de mosterd gehaald in China. Het bedrijf sloot een samenwerkingsverband met het Chinese bedrijf Weichai Power Co. in 2018 en bleek zo het winnende lot te hebben getrokken[5]. Het China-effect werkte met volle kracht. “This is all about China,” zo zegt het bedrijf zelf. Onder impuls van de Chinese partner ging Ballard Power Systems zich niet langer focussen op personenwagens op waterstof, maar op bussen en vrachtwagens. Dat bleek de juiste keuze te zijn volgens de beleggers.

Waterstofaandelen springen mee op de trein van Tesla

De logica van de directie van Ballard was dat bussen en vrachtwagens een veel ingrijpendere impact op het milieu hebben dan personenwagens. Ze verwees naar het voorbeeld van Tesla, het bedrijf van onze Elon Musk die vriend en vijand verbaast door de beursprestaties. Maar Ballard hoeft daar nauwelijks voor onder te doen. De koers stond in 1999 ver boven 100 dollar en zal dat niveau niet zo snel evenaren. Vanaf 4 dollar is het toch een flinke rit naar meer dan 10 dollar en die rit werd de jongste jaren afgelegd. Beleggers in waterstofaandelen die Ballard tijdig hebben ontdekt, wrijven zich in iedere geval in de handen.

Tesla kwartaal zw

Ballard mag trots zijn op de geleverde prestaties zowel op de beurs als daarbuiten. 650 elektrische bussen en 2200 elektrische vrachtwagens maken momenteel gebruik van de technologie van Ballard. Wekt het verbazing dat één derde van de omzet in China wordt behaald, met dank aan de Chinese partner? Dankzij de joint venture met Weichai Power haalde Ballard massa’s nieuwe orders binnen. De directie wijt het herstel aan het toegenomen realiteitsbesef. 20 jaar geleden was men meegegaan in de algemene euforie in de technologische wereld. In die kuil wil de huidige directie niet meer vallen. Ze houdt het hoofd koel en doet wat ze moet doen. Er is nog één zaak die ze moet leren doen en dat is winst maken. Detail.

Waterstofaandelen: waar blijft de winst?

Ballard Power Systems Inc. is als specialist in membraan brandstofcellen in een moeilijke sector actief. Het bedrijf is in heel wat landen actief, waaronder in Nederland en België. De groei zit er in bij het bedrijf, maar er valt nog een lange weg af te leggen. Gedurende Q1 2020 liepen er voor 11,9 miljoen dollar nieuwe orders binnen waar voor 25,8 miljoen dollar een orders werd uitgevoerd. Het remmend effect van COVID-19 was duidelijk merkbaar. De Order Backlog maakte dan ook een stevige duik, er staan minder orders ingeschreven.

Wrightbus bestelde wel 15 van Ballard’s 85-kilowatt FCveloCity®-HD fuel cell modules voor de aandrijving van de Fuel Cell Electric Buses (FCEBs) in het Verenigd Koninkrijk. Het totaal aantal van die bussen bij Wrightbus bedraagt nu 50. Er wordt onderhandeld over meer van dergelijke orders en dat ook met andere bedrijven. Ook het Memorandum of Understanding dat met een aantal consortium partners werd afgesloten op het H2OzBus Project is hartverwarmend. In het kader van het project worden 100 FCEBs in Australië geleverd. Ballard viert dit jaar zijn 25ste verjaardag op de New Yorker beurs en hoopt dat te kunnen doen met hogere beurskoersen. Waterstofaandelen kunnen goed geld opleveren, dat mag duidelijk zijn.

Waterstofaandelen: ITM Power

Eén van de snel groeiende waterstofaandelen is ITM Power uit het Verenigd Koninkrijk. Het parcours dat ITM Power op de beurs doorlopen heeft, is zonder meer verbluffend. De koers ging bijna keer 10 op één jaar tijd. ITM Power doet wat het moet doen: op basis van waterstof energiesystemen maken voor de opslag van schone energie. Dat doet het bedrijf onder andere voor de chemische nijverheid in landen als het Verenigd Koninkrijk zelf, Duitsland, Italië en in andere Europese landen.

Op de Amerikaanse markt is ITM Power ook actief. Het bedrijf biedt power-to-gas applicaties aan en beschikt over een uitgebreid research team waar nieuwe prototypes ontwikkeld worden. We spreken dan over zogenaamde polymeer electrolyte membrane (PEM) electrolyzers die water omzetten in waterstof en zuurstof. Het uitbaten van 13 ‘tankstations’ op basis van waterstof verdient een vermelding, evenals de strategische samenwerking die werd afgesloten met Sumitomo Corporation voor de ontwikkeling van multi-megawatt projecten in Japan. ITM Power Plc werkt als sinds 2001 vanuit het Engelse Sheffield.

De technologie van dit bedrijf wordt ook de buitenwereld op prijs gesteld. Het Duitse Linde ging een joint venture aan met ITM en bekroonde die door het nemen van een minderheidsbelang in het bedrijf[6]. De inbreng van de Duitsers kan de groei van het bedrijf versnellen door het aanbrengen van nieuwe klanten. De directie van ITM was dan ook zeer te spreken over de samenwerking, Dr Christian Bruch sprak van een buitenkansje om de markt in snel tempo te veroveren. Linde gelooft sterk in wat de Britten kunnen. Het minderheidsbelang dat werd genomen vormt daar het bewijs van. Dat waterstofaandelen over ‘power ‘kunnen beschikken, wordt aangetoond door het koersgedrag van ITM.

Houdt waterstofaandelen in Duitsland in de gaten

De Duitse autosector beleeft harde tijden en zoekt alternatieven voor de klassieke energiebronnen. De samenwerking van Linde met ITM hoeft ons dan ook niet te verbazen. We verwachten dat veel van de technologische vernieuwingen in de waterstof in de komende jaren vanuit Duitsland zullen komen. Het is daar nu nog relatief stil, maar binnen 5 tot 10 jaar zal daar verandering in komen. Dat is onvermijdelijk, gezien de Duitse band met de auto-industrie.

Duitsland heeft nu een 100-tal stations waar waterstof getankt kan worden en dat zijn er meer dan in de rest van Europa samen. Op de tweede plaats komt Noorwegen. Duitsland is nu ook nummer 3 in de wereld voor nieuwe octrooien voor waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Alleen Japan en de Verenigde Staten hebben meer octrooien aangevraagd. Het Duitse energieagentschap Deutsche Energie-Agentur spreekt van een nieuwe hoofdstuk in de klimaatbescherming. De vraag naar energie uit waterstof zal naar verwachting in de komende jaren fors toenemen. De Hydrogen Council, spreekt van een markt van 2,3 triljoen dollar in 2050. Naar verwachting zullen in de jaren die komen heel wat waterstofaandelen naar de beurs van Frankfurt komen.

Een ‘groot’ waterstofaandeel: Linde

Misschien is het interessant om ook nog iets over Linde zelf te vertellen. De specialiteit van het huis zijn industriële gassen wereldwijd en daar hoort dus ook waterstof onder. Op de beurs van Frankfurt heeft het aandeel Linde zich niet laten knevelen.  De koers is in de afgelopen jaren flink gestegen en we verwachten dat deze niet zal verzwakken. In tegenstelling tot de meeste kleine waterstofbedrijven is Linde wel winstgevend en nog geen klein beetje ook. Wie de voorkeur geeft aan een ‘groot’ aandeel bij de waterstofaandelen kan bij Linde terecht. De omzet loopt namelijk in de miljarden, dus mogen we niet spreken van een klein duimpje.

Waterstofaandelen Linde

Waterstofaandelen: Nel ASA

We vermelden hierboven Noorwegen als één van de koplopers in Europa op de markt voor waterstof en dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van Nel ASA. Het is een bedrijf dat verschillende oplossingen aanbiedt in de productie, opslag en verdeling van waterstof en dat werkt via 3 segmenten:  Nel Hydrogen Fueling, Nel Hydrogen Solutions, and Nel Hydrogen Electrolyser. Allemaal waterstof dus. De voorgeschiedenis van het bedrijf, geschiedenis die er eigenlijk niet zo veel toe doet, gaat al bijna een eeuw terug.

Investeren in waterstof Nel Asa

Het draait echter om het heden en in dat heden draait alles op volle toeren. Nel haalde in de voorbije maanden verschillende grote opdrachten binnen. Nel Hydrogen Fueling kreeg bijvoorbeeld de opdracht om verschillende Europese H2Stations te bouwen voor een totaal bedrag van 14 miljoen euro. Maar daar stopt het niet mee. Er was ook de opdracht voor een 2.5 MW PEM Electrolyser in Europe, voor de bouw van stations in Zuid-Korea. Opmerkelijk was de opdracht voor de bouw van 85 megawatt alkaline electrolysers afkomstig van Nikola, de bouwer van milieuvriendelijke vrachtwagens[7].

Waterstofaandelen: Plug Power

Ook Plug Power zoekt naar en ontwikkelt oplossingen voor milieuvriendelijke elektriciteit. Het bedrijf richt zich vooral op proton exchange membrane (PEM) brandstofcellen en alles wat daarmee van ver of van naderbij verband houdt. Onder de naam Gen- worden verschillende oplossingen aangeboden. Zoals Ballard is Plug Power één van de overlevenden van het bloedbad aangericht door de dot-com bubble. Het bedrijf heeft zich eveneens herpakt en de koers van haar aandelen scheert nu hoge toppen op de beurs.

Investeren in waterstof Plug Power

Toch ondervindt de directie moeite om winstgevend te worden, alle voorbije kwartalen werden met een verlies afgesloten[8]. Maar er is hoop voor de toekomst want de omzet groeit. Plug Power levert brandstofcellen aan veel grote industriële bedrijven en er zou nu ook onderhandeld worden met Nikola over een samenwerking. En er hangen nog meer veelbelovende contracten in de lucht. Het bedrijf is nu ongeveer 5 miljard dollar waard en dat wil zeggen dat er heel wat verwachtingswaarde wordt verrekend. Maar de toekomst voor de waterstofaandelen ziet er zonnig uit en daar moet een bedrijf als Plug Power met volle teugen van kunnen profiteren.

Expert Tip: meld je aan voor de gratis live training ‘Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week’. De training vindt online plaats en laat je precies zien hoe je met zo weinig tijd per week fenomenale beleggingsresultaten behaalt.
Meld je hier aan: www.beleggen.com/training

Een lijst met (tickersymbolen van) aandelen waarin kan worden geïnvesteerd is:

NASDAQ:BLDP,

NYSE:BE,

NASDAQ:PLUG,

LSE:PPS.

XETR:F3C,

LSE:ITM,

OSE:NEL,

EURONEXTPAR:AI,

NYSE:LIN,

STO:HEXA_B,

LSE:CWR,

EURONEXTPAR:

MCPHY,

NYSE:CNHI

Harm van Wijk

[1] https://www.bolero.be/uploads/media/5c98c61325a88/waterstof.pdf

[2] https://www.energiesparen.be/sites/default/files/atoms/files/Rapport-Vlaams-potentieel-groene-waterstof.pdf

[3] https://beleggen.com/beleggen-in-waterstof-hype-of-de-kans-van-je-leven/

[4] https://beleggen.com/investeren-in-waterstof-voor-de-grote-doorbraak/

[5] https://www.wallstreetreporter.com/2020/07/fuel-cell-firm-stages-comeback-20-years-later-with-help-of-china/

[6] https://www.thearmchairtrader.com/hydrogen-stocks/

[7] https://news.cision.com/nel-asa/r/nel-asa–receives-purchase-order-from-nikola,c3127494

[8] https://finance.yahoo.com/news/plug-power-plug-reports-q2-133501292.html

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.