De slimste belegger zijn, dat lijkt iets weg te hebben van wie de beste speler is in de Staatsloterij. Zonder geluk (of afwezigheid van zwarte zwanen) is de nummer 1-positie niet te bereiken. En als je dan de nummer 1 bent, dan is het behoorlijk lastig om het te blijven.

Neem bijvoorbeeld Warren Buffett. Deze slimme belegger is met beleggen een van de rijkste mensen ter wereld geworden. Toch heeft Buffett de laatste tien jaar géén alpha gegenereerd, zo bleek onlangs uit onderzoek. Alpha staat voor de outperformance als gevolg van het kiezen van de juiste aandelen.

Buffett-geen-alpha

Buffett genereerde wel een fenomenale jaarlijkse alpha van 19% tussen 1956 en 1968. Tijdens de jaren ’80 en ’90 was zijn jaarlijkse alpha afgenomen, maar nog altijd ruim 12%. In de afgelopen tien jaar is het echter teruggelopen tot nul. Is de slimheid van Buffett met het verstrijken der jaren verdwenen?

Berkshire_Hathaway_2009

Drie miljoen in een dag

Of laten we eens kijken naar Jesse Livermore, ‘the Great Bear’ van Wall Street, die zijn vermogen maakte met short selling in de beurscrashes in 1907 en 1929. In de paniek van 1907 zou JP Morgan persoonlijk Livermore hebben gesmeekt om te stoppen met short selling.

Hij verdiende drie miljoen dollar in een dag tijdens de crash, maar verloor diverse malen zijn complete vermogen omdat hij zich niet aan zijn eigen systeem hield. Misschien is dat wel de belangrijkste les: houd je aan je systeem.

Maar de eerste stap is natuurlijk om een systeem te gebruiken dat zichzelf heeft bewezen. Dat is op zich al niet eenvoudig. Als je eenmaal een goed systeem hebt gevonden, dan blijkt het voor de meeste beleggers het moeilijkste te zijn om dat systeem te blijven volgen. Zeker omdat de meeste beleggers op zoek blijven naar de heilige graal.

Eigen grootste vijand

Je moet je emotie kunnen uitschakelen en volledig op je systeem vertrouwen. Altijd! Je moet daarom ook weten dat je systeem nooit een 100% score oplevert. Zo ben ik een fan van trendvolgende systemen, maar je moet weten dat een trendvolgend systeem in een zijwaartse markt niet goed werkt.

De grootste fout die je kunt maken, is je systeem niet gaan volgen en op je gevoel afgaan. Niet voor niets wordt de belegger doorgaans zijn eigen grootste vijand genoemd. Wat mij helpt, is spreiden over verschillende strategieën en dan nog het liefst over strategieën die een lage correlatie hebben.

Daardoor is het makkelijker om je systemen te blijven volgen en uiteindelijk een beter resultaat te behalen. Zo hanteer ik naast trendvolgende systemen, systemen die gebruik maken van momentum en systemen die kwantitatieve analysemethodes combineren.

Mocht u ditmaal dus (weer) niet als slimste belegger uit de bus komen, dan kunt u zich troosten met de gedachte dat geluk met de dommen is. Kennelijk was u dan te slim om te winnen of uw systeem (of systemen) werken in deze periode minder goed.

Grote kans dat binnenkort uw systeem dan weer wel doet wat er van verwacht. Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op!

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

 

Deze column is eerder verschenen op IEX vanwege de Slimste Belegger 2010. BeursBulletin is benaderd om als expert aan deze competitie deel te nemen. Wilt u ook meespelen en kans maken op € 10.000 en natuurlijk de titel De Slimste Belegger van 2010? Klik dan hier voor meer informatie. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.