Volgens een artikel in De Telegraaf van afgelopen zondag zouden doe-het-zelf-beleggers ineens weer goed kunnen beleggen. Mooi marketingverhaal. Het opvallendste nieuws van de afgelopen dagen vond ik het bericht dat beleggingsbank Alex gebroken heeft met de Universiteit van Maastricht, die onderzoek deed naar het beleggingsgedrag van haar klanten. Alex Beleggingsbank, die ook de leerstoel Particuliere Belegger sponsort, vindt dat er te weinig uit de samenwerking is gekomen.

Te weinig? In april 2007 kwam er een zeer informatief en uitgebreid onderzoek naar voren over het beleggingsgedrag van de klanten van Alex. Dat onderzoek had ook een onthutsende conclusie. De doe-het-zelf-beleggers van Alex bakken er niets van: gemiddeld verloren ze over de periode 2000-2006, 1,76% per maand. Zo’n 90% maakte verlies.

Het onderzoek bevatte nog veel meer nuttige informatie, zoals verschillen tussen vrouwen en mannen en verschillen tussen beleggers die veel handelen en die weinig handelen. Allemaal belangrijke informatie voor wie geïnteresseerd is in beleggingsgedrag. Ik keek al uit naar een nieuwe update om te zien hoe de resultaten met een paar jaar extra informatie zouden zijn geworden.

Laat één ding duidelijk zijn: ik denk niet dat er heel andere conclusies zouden kunnen worden getrokken bij een vervolgonderzoek, maar je zou toch wellicht kleine veranderingen kunnen waarnemen, en met een paar jaar extra informatie krijg je nog betrouwbaardere data. Vergelijkbaar wetenschappelijk onderzoek resulteert overigens al decennia in min of meer dezelfde uitkomsten als door Alex en de Universiteit van Maastricht werden gepubliceerd.

Heel saillant is dat tegelijkertijd met het opzeggen van de relatie tussen Alex/Binck en de Universiteit van Maastricht, de internetbank met een mediaoffensief komt waarin wordt gesteld dat hun klanten het nu ineens wel allemaal zouden begrijpen. Vorige week zei Nick Bortot bij de presentatie van de cijfers van BinckBank dat de klantenaanwas bij de internetbank te verklaren was uit het feit dat particuliere beleggers nu goed begrijpen dat ze erbij moeten zijn.

In een groot verhaal in De Telegraaf van afgelopen zondag lezen we vergelijkbare argumenten: “Je hoeft particuliere beleggers niets meer wijs te maken”, “Beleggers hebben geleerd van het verleden”, “Beleggers lopen niet meer achter de feiten aan”, “Beleggers zijn minder nerveus, niet meer zo bang om de boot te missen”. Dit zijn enkele beweringen uit de mond van onder andere Marcel Kalse, één van de directeuren van Alex.

Wat? Hebben we ineens een trendbreuk met de conclusies van talloze onderzoeken uit de afgelopen tientallen jaren? Ik ben laatst in mijn columns nog ingegaan op heel recente onderzoeken naar de slechte resultaten die particuliere beleggers boeken met ETF’s (trackers) en opties. Nu lees ik in De Telegraaf dat de klanten van Binck/Alex ineens wijs zijn geworden.

Ik geloof dat ik een aantal finance professoren van bijvoorbeeld de Chicago School of Business of MIT moet bellen. Bij Alex/Binck gebeurt ineens iets heel speciaals. Die professoren zullen daar, vanuit wetenschappelijk oogpunt, wel erg in geïnteresseerd zijn. Ik zag vannacht in mijn droom een aantal wetenschappelijke onderzoeken in the Journal of Finance en The Financial Analyst Journal met titels als: ‘Strange Anomaly: Clients of Dutch Broker Exceptionally Smart Investors’ en ‘Timing no Utopia: Dutch Private Investors Know Exactly When to Buy and Sell’.

Toen Alex en de Universiteit van Maastricht in 2007 met het onderzoek van de ontluisterende beleggingsresultaten naar buiten kwamen, schreef ik een column waarin ik zei dat, als ik Alex was, het onderzoek nooit naar buiten zou hebben gebracht. Diep in een kluis doen, die nooit meer open gaat. Ik vond dit onderzoek voor de klanten van Alex niet echt vleiend. Net als Knorr na een onderzoek naar buiten zou brengen: ‘Consumenten maken vieze soep van Knorr-producten’.

De marketing van Alex en Binck is er bij gebaat dat beleggers denken rendement te kunnen maken. Ze moeten niet ontmoedigd worden door allerlei onderzoeken die concluderen dat beleggen eigenlijk niet zo gemakkelijk is. Wetenschappers die meekijken, zijn vanuit dat oogpunt waarschijnlijk niet zo handig. Wat dat betreft is het artikel in De Telegraaf van zondag met als veelzeggende titel: ‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’ natuurlijk een veel betere advertentie.

Harry Geels, Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.