Wil je een goed zicht hebben op jouw financiën? Dit kun je doen

financiën

Komt er elke maand geld binnen, maar vliegt het er net zo snel weer uit en heb je geen idee waarheen? Dan is het tijd om je financiën eens onder de loep te nemen om zo inzicht in je inkomsten en uitgaven te krijgen. Je ontdekt hier wat je kan doen om een goed zicht te hebben op jouw financiën. Daarnaast vind je hier informatie over wat voor opleidingen er zijn in de financiële branche als je beroepsmatig je kennis wilt vergroten.

Bouw zelf aan je vermogen

Simpel: groen = kopen, rood = verkopen. Maak rendement met dit bewezen systeem

Om beter te begrijpen hoe mensen financiële beslissingen nemen is het belangrijk om te onderzoeken welke psychologische kenmerken van invloed zijn op het positieve financiële gedrag en het financiële welzijn van individuen. In 2017 werd het effect van individuele verschillen in zelfcontrole en andere niet-cognitieve factoren op financieel gedrag en financieel welzijn onderzocht. Dit gebeurde op basis van een enquête met metingen van financieel gedrag, subjectief financieel welzijn, zelfbeheersing, optimisme, deliberatief denken en demografische variabelen die naar een representatieve steekproef van de Zweedse bevolking werd gestuurd.

De bevindingen van de auteurs breidden de toepassing van de gedragsmatige levenscyclushypothese verder uit dan spaargedrag en omvatten algemeen financieel gedrag. Mensen met een goede zelfbeheersing blijken meer kans te hebben om geld te sparen van hun salaris, hebben een beter algemeen financieel gedrag, voelen zich minder bezorgd over financiële zaken en voelen zich zekerder in hun huidige en toekomstige financiële situatie(1).

Zelfbeheersing is één ding, maar financiële kennis is ook prettig.

Overzicht van inkomsten en uitgaven

De beste manier om inzicht te krijgen in je financiële situatie is het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven. Het is niet voldoende om alleen naar de huidige maand of volgende maand te kijken. Er zijn namelijk ook jaarlijkse kosten, zoals gemeentelijke belastingen. Daarom is het handig om op jaarbasis alle kosten en uitgaven te noteren. Neem daarbij ook eventuele schulden en aflossingen mee. Op basis van het resultaat is het mogelijk om een gemiddelde maandelijkse begroting van inkomsten en uitgaven te maken. Houd de financiële administratie online bij in bijvoorbeeld een Excel-bestand of noteer alles in een schrift.

Blijft er geld over of niet?

Door de inkomsten en uitgaven bij te houden, krijg je inzicht in je financiële situatie en is ook duidelijk of er geld overblijft. Je hebt dan de mogelijkheid om iedere maand een vast bedrag te sparen en dat op de spaarrekening te zetten. Kom je tot de ontdekking dat je te veel geld uitgeeft? Dan is het handig om te kijken op welke uitgaven er besparingen mogelijk zijn, zoals op abonnementen of op de boodschappen. Ook als je geld overhoudt, maar je meer wilt sparen, is het uiteraard een optie om te kijken waar bezuinigen mogelijk zijn. Vergelijk bijvoorbeeld je verzekeringen op premie en inhoud. Of kijk of het interessant is om over te stappen naar een andere energieleverancier of zorgverzekeraar.

Als je nog jong bent hebben sommige mensen hulp nodig van hun ouders om de financiële situatie te verbeteren. Uit onderzoek bij 1317 studenten blijkt dat vrouwen meer open zijn tegenover hun ouders over financiële zaken, zelfs na controle voor financiële afhankelijkheid. De financiële attitudes waren hoe dan ook gerelateerd aan de openheid van het gezin. Mannen vinden het vaak belangrijker om onafhankelijk te zijn van de ouders(2). Met de tips in dit blog gaat dat ook eenvoudiger worden.

Heb je geen hulpbronnen om je heen? Dan zijn de tips ook handig om toe te passen voor je gevoel van welzijn. Onderzoek laat dit zien. Financiële fragiliteit bleek gemiddeld minder invloed te hebben op de welzijnsuitkomsten dan financiële controle. Deze studieresultaten suggereerden dat financiële controle een beschermende rol speelt voor volledig welzijn(3).

Naast het bekende huishoudboekje kun je ook jouw financiële kennis vergroten.

Financiële kennis op professionele wijze vergroten

Er zijn beroepsmatig gezien allerlei opties om je financiële kennis op professionele wijze te vergroten. Ben je bijvoorbeeld een beginnend accountant of bedrijfsadministrateur? Dan is het, om je carrière naar een hoger niveau te tillen, interessant een opleiding SPD te volgen. Er is veel vraag naar financiële medewerkers die deze opleiding hebben afgerond. Is deze opleiding nog een stap te ver dan is het mogelijk om de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden te volgen. Daarmee kan je onder meer aan de slag als financieel administrateur en heb je de mogelijkheid om je daarna in deze branche nog verder te ontwikkelen met vakopleidingen.

Meer weten over jouw financiën?

Ga naar www.beleggen.com/10stappen om trainingen te bekijken om je inkomen te verhogen.

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:  

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent om succesvoller te worden met je financiën.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

inzicht in je financiën

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214635017300291
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08934210701643719
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11205-021-02627-5
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.