Winkelvastgoedmarkt zal nooit meer herstellenMet een prijsdaling van een derde ten opzichte van 2007 en 10% leegstand is er nog weinig herstel zichtbaar op de Amerikaanse vastgoedmarkt. Diverse deskundigen verwachten zelfs door de aanhoudende economische problemen en de verschuiving naar online aankopen dat het nooit meer goed komt.

De online verkopen groeien jaarlijks met 10%, drie keer zo hard als de offline verkopen. Ketens zoals Macy’s, Kohl’s, Walmart en Target verkleinen het formaat van hun filialen. Sears, dat ook in financieel zwaar weer zit, besloot een groot deel van het onroerend goed in de etalage te zetten. De druk op de vastgoedmarkt blijft groot.

Het Europees statistiekbureau Eurostat meldde dat ook de detailhandelsverkopen in de eurozone onder druk staan. In februari werd 0,1% minder verkocht dan in januari. Ten opzichte februari 2011 werd een daling van 2,1% gemeten.

Ook in Nederland worden de problemen steeds groter. Mede door de stijging van het online winkelen, neemt de leegstand in de winkelstraten toe. In Schiedam staat 1 op de 5 winkels leeg, zo meldde EenVandaag.

Als we kijken naar de AEX en AMX, dan vinden we verschillende fondsen die zich bezighouden met vastgoed. De vastgoedportfolio van Corio bestaat voornamelijk uit Retail. Wereldhave investeert en beheert onder meer winkelcentra. Ook Unibail-Rodamco is actief met winkelcentra. Nieuwe Steen Investments (NSI) belegt in kantoren en winkels. Toch iets om in het achterhoofd te houden.

De Eurostoxx50 scherpte op 16 maart het jaarrecord verder aan door een stand boven 2600 punten te bereiken. Daarmee reikte het herstel tot ongeveer het uitbraakniveau van de zomermaanden van vorig jaar. De brede Europese index werd tijdens de weg omhoog behoorlijk dwars gezeten door de (Europese) schuldencrisis. Ondanks het sterke herstel vanaf het dieptepunt van september, is het verlies sinds de zomermaanden nog niet weggewerkt. De Eurostoxx50 ondervindt weerstand van het uitbraakniveau van de zomermaanden vorig jaar. Mocht de index erin slagen om met deze weerstandszone af te rekenen, dan is er echter nog een lange weg te gaan voordag de top van 2011 boven 3000 punten wordt bereikt. Sinds het bereiken van het hoogste punt voor dit jaar, heeft de index een stapje terug moeten doen.

Euro vormt lagere top

Euro vormt lagere topDe Europese munt daalt opnieuw ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Maar ook de Australische dollar, de Noorse kroon en de Japanse yen bijvoorbeeld doen het beter dan de euro. Door het mislukte project moet in euro’s recordprijzen worden betaald voor olie. In 2008 noteerde de euro nog een ‘all time high’ rond $ 1,60. Daarna is het steeds verder bergafwaarts gegaan. In 2012 werd een voorlopig dieptepunt bereikt rond $ 1,26, waardoor de dalende trend sinds 2011 een impuls kreeg. De top van februari rond $ 1,35 kon niet worden overschreden. De lagere top lijkt een signaal om de aanval weer in te zetten op het laagste punt rond $ 1,20 dat in 2010 werd genoteerd. De economie in de eurozone stokt steeds verder, getuige de daling van de PMI en GDP.

Brent-olie op recordniveau in euro’s

Brent-olie op recordniveau in euro’sBrent-olie tikte met een stand van boven € 96 per vat in maart een ‘all time high’ aan. De waardedaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelde daarbij een belangrijke rol. Als de euro verzwakt (en dus de Amerikaanse dollar duurder wordt), moet er meer voor olie worden betaald. In dollars uitgedrukt, noteert Brent-olie circa $ 124, rond de koers die in het voorjaar van 2011 werd opgetekend. In juli 2008 noteerde Brent een recordprijs rond $ 147, waarna de olieprijs kelderde tot $ 35 per vat van 159 liter. De benzineprijzen per liter aan de pomp bereikten, mede door de BTW over de accijnzen en het nog nooit afgeschafte ‘tijdelijke’ kwartje van Kok, een nieuw record. Een liter Euro 95 ongelood kostte onlangs aan de pomp € 1,851. Per jaar is de automobilist hierdoor ruim € 100 duurder uit dan vorig jaar.

Nasdaq consolideert rond meerjarig recordniveau

Nasdaq consolideert rond meerjarig recordniveauEuropa heeft de afgelopen maanden de stijgende lijn ingezet, maar kon Amerika niet bijbenen. In tegenstelling tot veel Europese aandelenmarkten, bereikten diverse Amerikaanse indices, waaronder de Nasdaq, meerjarige recordniveaus. Zo steeg de Amerikaanse technologie-index dit jaar meer dan 10% tot boven 3000 punten. In de eerste handelsdagen van maart nam de Amerikaanse technologie-index gas terug, maar vervolgde daarna de stijgende trend. De RSI veerde daarbij op ruim boven 40% en bleef overtuigend in de ‘bull range’. Zolang de index hogere bodems vormt en de RSI lager bodems vormt, kunnen we op zoek naar instapmomenten. In ieder geval werd er een ‘positieve reversal’-patroon gevormd, wat een nieuw jaarrecord als koersdoel aangaf. De afgelopen week consolideerde de Nasdaq rond dit meerjarige recordniveau.

De Dow Jones scherpte op 16 maart het meerjarig recordniveau aan rond 13.300 punten. Dit is een niveau dat de ‘moeder aller indices’ voor het laatst in 2007 optekende. De Dow heeft aan de stijgende trend, die in oktober werd ingezet, daarmee overtuigend een vervolg gegeven. De Dow heeft vervolgens wat gas terug genomen vanaf het meerjarig recordniveau. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Dow Jones Industrial Average en de Transportation Index elkaars trend bevestigen. Beide indices hebben de weg omhoog ingeslagen. De Transportation Index heeft de top van vorig jaar echter weliswaar nog niet bereikt, maar zit wel nog steeds in een stijgende trend sinds oktober 2011. De fondsen in deze index hebben waarschijnlijk last van de hoge olieprijs.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.