winst per aandeel

Winst per aandeel

Winst per aandeel wordt ook wel afgekort tot wpa. De wpa geeft aan hoeveel winst per aandeel beschikbaar is. De winst (na afschrijving, belasting en preferente dividenden) wordt gedeeld door het aantal uitstaande aandelen.

De wpa is een indicatie van het maximale dividend dat per aandeel kan worden uitgekeerd, gereserveerd of geherinvesteerd in het bedrijf voor verdere groei. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen niet-verwaterde winst per aandeel en verwaterde winst per aandeel.\

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Maar kan je van te voren ook weten wat je winst per aandeel zal zijn? Eigenlijk niet, maar we hebben het toch even voor je gedubbelcheckt.

Hoe goed die wpa te voorspellen is hangt van een aantal factoren af. Onderzoek geeft in ieder geval aan dat de EVA (economisch toegevoegde waarde) informatie bevat die van groeiende waarde is ten opzichte van de wpa bij het voorspellen van toekomstige inkomsten. Bovendien werd vastgesteld dat, ondanks dit potentieel voor EVA om incrementele waarde toe te voegen aan de voorspellingen van analisten over toekomstige inkomsten, de analisten weinig gebruikmaakten van de informatie afkomstig van de EVA. Met incrementeel is een toename in de hoeveelheid van iets meetbaars bedoeld[1].

Een andere manier waarop mensen proberen te voorspellen hoe hoog de winst per aandeel zal zijn is door te kijken naar “gefluisterde” voorspellingen. Dit zijn onofficiële voorspellingen. Onderzoek laat zien dat deze gefluisterde voorspellingen vaker betrouwbare voorspellingen afgaven dan de officiële winstverwachtingen van de First Call-analisten. Verder leverden acties op de beurs opgezet op basis van de relatie tussen de fluister- en de First Call-prognoses abnormaal hoge rendementen op. Dit suggereert dat de gefluisterde voorspellingen informatie bevat die niet is opgenomen in First Call-prognoses en dat ten minste een deel van deze informatie in de koers wordt ingeslagen voordat de resultaten worden vrijgegeven[2].

Je kunt ook kijken naar bedrijven die converteerbare obligaties uitgeven, zogenoemde COCO’s. Onderzoek laat zien dat de kans dat bedrijven voorwaardelijk converteerbare obligaties (COCO’s) uitgeven verband houdt met de lagere winst per aandeel die geboekt zou worden wanneer traditionele obligaties werden uitgegeven. Bovendien bleek dat de beleggers de netto voordelen en -kosten van COCO’s beschouwen als een compensatie van elkaar[3].

Winst per aandeel = nettowinst / aantal uitgegeven aandelen

Stel dat een onderneming een nettowinst van € 100 miljoen heeft behaald en 5 miljoen aandelen heeft uitstaan, dan is de wpa: € 20 (€ 100 miljoen/5 miljoen). Als de directie besluit om de gehele winst uit te keren als dividend, dan kan het bedrijf dus maximaal € 100 miljoen/5 miljoen= € 20 per aandeel aan dividend uitkeren.

Een onderneming kan bijvoorbeeld opteren om bij de winstverdeling € 50 miljoen te reserveren, (ook wel winstreserve of algemene/overige reserve genoemd) en € 50 miljoen uit te keren als dividend. De onderneming heeft 5 miljoen gewone aandelen uitgegeven. Elk aandeel zal dan dus recht geven op een dividend van € 10 (€ 50 miljoen/ 5 miljoen).

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Winst per aandeel verwatert

De verwaterde wpa wordt berekend onder de aanname dat alle contingente effecten (convertibles, warrants en opties) die tot verwatering van de winst leiden, omgezet of uitgeoefend worden en dus als gewone aandelen moeten worden beschouwd.

Alle ondernemingen met uitstaande convertibles, warrants en/of opties dienen de gewone en verwaterde wpa dan ook in hun jaarrekening te vermelden.

Stel dat er bij een obligatielening (bestaand uit 3 miljoen obligaties) per obligatie 1 warrant is uitgegeven. 1 warrant geeft recht op aankoop van 5 aandelen tegen een bepaalde prijs. De verwaterde winst per aandeel kan dan als volgt worden berekend: € 100 miljoen / 20 miljoen* = € 5.

* 5 miljoen uitgegeven aandelen + de 3 miljoen warrants die ieder recht geven tot aankoop van 5 aandelen; 5 miljoen + (3 miljoen x 5) = 20 miljoen aandelen dat potentieel in omloop zou kunnen zijn.

Veel beleggers kijken naar het dividend in plaats van naar de winst. Een goede boekhouder kan immers de winst van het bedrijf bijsturen. Dividend moet daadwerkelijk worden uitbetaald, dus daarmee kan niet worden gerommeld, zoals bijvoorbeeld met Enron of andere boekhoudschandalen.

Een bekend boek hierover heeft als titel “Dividenden liegen niet”. Het is geschreven door de zeer succesvolle belegger Geraldine Weiss (Dividends Don’t Lie: Finding Value in Blue-Chip Stocks). Maar niet ieder aandeel keert natuurlijk dividend uit, omdat het bedrijf het bijvoorbeeld zeer winstgevend kan investeren in de groei van het bedrijf of voor het opbouwen van een reservere zodat het bedrijf niet bij de eerste tegenslag in de problemen komt.

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Kijk dan eens naar de Trading Navigator op https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin deze handige infographic als geheugensteuntje:

winst per aandeel

Bronnen:

[1] https://link.springer.com/article/10.1023/A:1013814328460

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016541019900018X

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1475-679x.2005.00168.x