Zeilen op de beurs

Als onervaren zeiler had ik een paar weken geleden het genoegen om met een ervaren crew het IJsselmeer op te gaan. Mijn gedachten dwaalden, zoals vaker, toch af naar de beurs. Er blijken veel overeenkomsten te zijn tussen deze twee hobby’s.

Het was een leerzaam weekend. Begrippen als overstag gaan, scherp aan de wind zeilen, gijpen en vele andere deden mij regelmatig terugdenken aan de beurs. Onze schipper Ad -het is beter om deze gefingeerde naam te gebruiken- was een oase van rust aan het stuurwiel. Wat een contrast met mijzelf als ik weer in de stress schiet wanneer de zeilboot een voor mij onverwachte beweging maakt. Ervaring blijkt dus belangrijk te zijn. Net als op de beurs. Ook daar doen zich vaker dan gewenst onverwachte bewegingen voor. De ervaring leert dat dat erbij hoort zolang onze belegging op koers blijft liggen en niet buiten vooraf gestelde grenzen komt. We moeten dus goed het hoofddoel van de belegging in de gaten houden en zolang de portefeuille binnen de doelstellingen blijft, is er niets aan de hand.

Nadat we op de beurs een positie hebben ingenomen, geven we in feite de controle uit handen. Het is namelijk niet mogelijk om de beurs naar onze hand te zetten en in één rechte lijn op ons koersdoel af te gaan. Zo is het ook met zeilen. Ad moest het doen met de windrichting en de windkracht die hem gegeven was. De kunst is om op de goede manier gebruik te maken van de wind die er waait op het IJsselmeer of op de beurs. Geen wind is ook een mogelijkheid. Ook op de beurs zijn er perioden waarin er geen duidelijke richting aanwezig is. Het beste is dan om bij een dergelijke richtingloze beurs geen posities in te nemen en in de veilige haven van de spaarrekening te blijven liggen.

Welke wind waait er momenteel eigenlijk op de beurs? Een prima zuidwestenwind zou ik zeggen. De bijgaande grafiek van de AEX-index loopt immers in een goed tempo omhoog. Tel daarbij de hoogste slotkoers deze week in de geschiedenis van de Dow Jones Industrials. Ook het feit dat de zwakste beursmaanden augustus en september achter ons liggen, kleurt de nabije toekomst positief. Eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Het laatste vuiltje voor de AEX-index was de koerstop van april dit jaar op 478 punten. Deze hindernis is inmiddels succesvol genomen, waaruit blijkt dat beleggers voldoende vertrouwen hebben in een verder stijgende Nederlandse aandelenbeurs.

aex

Bron: ChartNet; Vlug, Davids & van Mourik research

Het devies is om gebruik te blijven maken van de windrichting op de beurs die ons nu is gegeven. Pas als duidelijk wordt dat deze richting verandert, is het nodig om de zeilen bij te zetten. Voorlopig is dat geen onmiddellijk risico. Pas bij een koersval onder 460 punten is het nodig om in te spelen op een veranderende windrichting. Zo wordt een weekend zeilen toch een leerzame ervaring voor mij als belegger. Ad, bedankt!

Hendrik Jan Davids – Vlug, Davids & van Mourik

Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.