Zeker Delta Lloyd

Zeker Delta Lloyd

Op mijn vraag van vorige week wie er een mooie constructie voor Sven, mijn zoontje van 2 weken, wist, kreeg ik de suggestie om eens te kijken naar Delta Lloyd. Zelf ben ik ook wel benieuwd naar een constructie met Delta Lloyd. Ik reken daarom 3 constructies door.

Jan van Dijk schreef

“Wellicht Delta Lloyd? Dividend 9.6% Intrinsiek 20.35 koers 10,75. Straddle Mrt 13 Put 10 Call 11 totaal ontvangen 1.70. Mooi rendement + hoog dividend en ondergewaardeerd (dus veiliger) aandeel. Rendement bij gelijkblijvende koers >30% op jaarbasis + dividend.”

Dividendrendement

Ik deel de mening dat het dividendrendement van 9,6% interessant is, maar vraag mij dit soort niveaus van het dividendrendement altijd af of deze wel houdbaar zijn. Een goed voorbeeld is KPN dat een (verwacht) dividendrendement had van 10% maar recent moest melden dat het dividend met bijna 2/3 wordt verlaagd.

Wereldhave

Ook Wereldhave paste het dividend neerwaarts aan, nadat de resultaten tegenvielen en ING keert momenteel helemaal geen dividend uit. Een hoog dividendrendement is zeker geen garantie dat het dividend daadwerkelijk uitgekeerd gaat worden.

Netto operationeel resultaat

Bloomberg meldt bijvoorbeeld Earnings Per Share (EUR) (ttm)    -1.8500. Dat minteken verhoogt de kans niet dat het dividend wordt verhoogd natuurlijk. De Raad van Bestuur van Delta Lloyd streeft naar een dividenduitkeringspercentage van 40-45% van het netto-operationele resultaat, zo lezen we op de site. Maar als er geen winst wordt gemaakt, wordt dat misschien wel lastig.

Geen conclusie

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers lezen we op 2 augustus 2012: “Interim dividend € 0,42 per gewoon aandeel”. We lezen echter ook “Uit de hoogte van het interim dividend kan geen conclusie worden getrokken over de hoogte van het slotdividend.”

Interim dividend

Afgelopen jaar zaten de aandeelhouders van Delta Lloyd goed. In de Algemene Vergadering van Aandeelhouders werd besloten dat € 1,03 per gewoon aandeel werd uitgekeerd. Omdat al een interim dividend over 2011 van € 0,42 werd betaald, volgde er op 25 mei nog een slotdividend van € 0,61 per gewoon aandeel. Bij een koers rond een tientje is dit toch mooi 10%.

Straddle versus strangle

Jan van Dijksuggereerde de maart 2013 put 10 en call 11 te schrijven voor € 1,70. Inmiddels levert deze strangle, door de opgelopen koers van Delta Lloyd, zelfs € 1,85 op. Ik geef zelf de voorkeur aan een straddle boven een strangle omdat ik dan meer premie ontvang. Hieronder heb ik 3 straddles met de gekochte aandelen naast elkaar gezet.

Zeker-Delta-Lloyd-Straddle

Risicoprofiel

Welke straddle wordt gekozen, hangt natuurlijk af van het risicoprofiel van de belegger en de visie op de onderliggende waarde. Ik vind, gezien de dalende trend en het opveren vanaf € 9,20 de straddle maart 2013 met uitoefenprijs € 9,20 wel interessant. We zien dat het nettorendement in de komende 0,57 jaar op jaarbasis 26,6% is. Onder voorwaarde natuurlijk dat het aandeel boven € 9,20 blijft.

Rendement 69%

Beleggers die iets meer risico durven te lopen, zouden kunnen kiezen voor de straddle met uitoefenprijs € 10. Het rendement, onder voorwaarde dat het aandeel boven € 10 blijft, is dan zelfs 33,9%. Echte waaghalzen kiezen voor de straddle met uitoefenprijs € 11 voor september 2012. Het rendement, onder voorwaarde dat het aandeel boven € 11 blijft, is dan zelfs 69% op jaarbasis.

Lager break-even point

Waarom ik toch kies voor de straddle met uitoefenprijs € 9,20, komt door het lagere break-even point. Zolang het aandeel boven € 8,84 blijft, maak ik (of Sven in dit geval) geen verlies. De koers kan dus nog 22% dalen voordat er verlies wordt geleden.

Mocht u ideeën, tips en gedachten hierover hebben, type ze dan s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op https://beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

17 antwoorden
 1. Ger Peters
  Ger Peters zegt:

  DL zelf zegt, dat het dividend jaarlijks met 3 ct verhoogd wordt zolang haar solvabiliteit in orde is.
  Men spreekt niet over het gelede verlies, dat volgens hun een administratieve methode is, die zij niet hanteren.
  DL spreekt over een netto operationeel resultaat en dat is in orde. Dus, als ik DL moet geloven komt het dividend niet in gevaar.
  Overigens wat is uw mening over het aandeel DL? Is de huidige koers van 11,225 euro te laag, te hoog of correct?

  Beantwoorden
   • Spinach
    Spinach zegt:

    Harm, hoe combineert u uw visie dat de markt aandelen altijd juist prijst met het feit dat u zelf met beursbulletin allerlei services aanbiedt die meer moeten opleveren dan zeg de AEX?

    Als de markt een aandeel juist prijst (en afgeleide producten, neem ik aan), lijkt mij dat speculatie over het prijsverloop neerkomt op geluk. Ik hoop dat ik iets verkeerd zie en dat u of iemand anders de denkfout wil aanwijzen, daar leer ik weer van!

    (Ik ben nog niet overtuigd over het juist prijzen door de markt. De ‘wisdom of the crowd’ zoals toegepast op het gewicht van de taart lijkt me niet goed toepasbaar omdat vrijwel iedereen weet welke prijs er gegeven is aan een aandeel, voordat hij of zij zelf een ‘juiste prijs’ zal bepalen, ALS dat al gebeurt. Bovendien zijn veel posities van grote spelers bekend en ten slotte weegt niet ieders oordeel even zwaar)

    Beantwoorden
   • Ger Peters
    Ger Peters zegt:

    Beste Harm, jouw reactie op mijn verhaal vind ik mager.
    Je zult toch ook wel een koersdoel voor dit aandeel voor ogen hebben. Daarnaast reageer je niet op mijn dividendverhaal (of je hiermee al dan niet eens bent). Kun je dit nog doen, s.v.p. ?

    Beantwoorden
    • Harm
     Harm zegt:

     Beste Ger,

     Ik heb geen koersdoel voor Delta Lloyd. Voor deze constructie maakt dat ook niets uit voor het rendement. Mijn visie is dat Delta Lloyd boven de 9,20 euro blijft.

     Mocht mijn visie niet uitkomen, dan sluit ik de positie.

     Over het dividend kan ik kort zijn. Dit is afhankelijk van de winst. Misschien heeft Delta Lloyd gelijk (misschien ook niet…), maar ik heb geen glazen bol dus ik kan niet in de toekomst kijken.

     Het enige wat ik doe, is een strategie opzetten op basis van wat ik verwacht en wat het meest waarschijnlijk is en dat is dat Delta Lloyd boven de 9,20 euro blijft.

     Beantwoorden
 2. Jan van Dijk
  Jan van Dijk zegt:

  Het dividend is inderdaad onzeker maar met de helft ben ik ook tevreden :-). De hogere premie is deels theoretisch bij een gelijkblijvende koers in Maart. Zowel bij een stijging of een daling incasseer je het verschil tussen de uitoefenprijs en de koers van de call of de put. Verder nog belangrijk te vermelden dat het gaat om een gedekte constructie met aankoop van het aandeel.

  Beantwoorden
 3. P. Kuijlaars
  P. Kuijlaars zegt:

  Hoe wordt het rendement bij straddle van sept 2012 berekend?

  In de berekening wordt een dividend van € 1,03 meegenomen. Terwijl in de onderbouwing staat “……op 2 augustus 2012: “Interim dividend € 0,42 per gewoon aandeel”.”.

  het rendement zou daarom lager liggen

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Dit is juist. Er wordt in de berekening inderdaad rekening gehouden met dividend (0,57 maal het jaarlijkse dividend).

   Het dividend is echter het resultaat van de winst in die periode en die zorgt dagelijks voor een verhoging van de waarde.

   Zie het als opgebouwde rente.

   Wanneer het dividend wordt uitgekeerd, valt het dividend van de voorgaande periode ineens weg en daalt daardoor de koers met het bedrag wat als dividend wordt onttrokken.

   Beantwoorden
 4. Maarten Swart
  Maarten Swart zegt:

  Hallo Harm van Wijk,

  Even over de Delta straddle.
  Wat koop je nu precies met de voorzichtige uitvoering?
  Call en Put opties: kopen of schrijven?
  En moeten er ook aandelen bij worden gekocht?
  Wat is de verkoop / aankoopgrens (beveiliging) voor dit al?

  Met vriendelijke groet,

  Maarten Swart

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Geachte heer Swart,

   Des te hoger de uitoefenprijzen van de geschreven call en put, des te minder veilig de strategie is. In dit geval heb je dan een verwachting dat het aandeel (sterker) gaat stijgen.

   Als u lagere uitoefenprijzen verkoopt dan de huidige koers van Delta Lloyd, zit u dus veiliger aangezien u meer premie voor de geschreven call krijgt en de put minder gevaarlijk is.

   Lager break-even point
   In mijn column heb ik gekozen voor de straddle met uitoefenprijs € 9,20, vanwege het lagere break-even point. Zolang het aandeel boven € 8,84 blijft, maak ik (of Sven in dit geval) geen verlies. De koers kan dus nog 22% dalen voordat er verlies wordt geleden.

   In de column heb ik de constructie aangereikt: aandelen kopen en een straddle schrijven (verkopen)

   Het uitstapmoment kunt u zelf bepalen. Iedere belegger heeft immers een eigen risicoprofiel.

   Voor meer informatie betreffende onze portefeuilles, verwijs ik u naar http://www.beursbulletin.nl

   Beantwoorden
   • Maarten
    Maarten zegt:

    kleine aanvullende vraag nog:
    – ik verkoop dus de beide opties (call en put)
    – per straddle koop ik 100 aandelen?

    wanneer verkoop ik nou precies wat bij dalende koers en bij stijgende koers?

    Beantwoorden
    • Harm
     Harm zegt:

     Dat klopt: u verkoopt beide opties (call en put) en per straddle koopt u 100 aandelen.

     Het idee is dat u deze constructie opzet wanneer u een stijging of consolidatie van het aandeel verwacht.

     De constructie laat u lopen tot een belangrijk steunniveau is doorbroken of als er geen tijdswaarde meer in de opties zit. De constructie is er op gericht om gebruik te maken van het verdampen van de tijdswaarde van de opties.

     Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Hallo Maarten,

   Het doel is om de premie van de opties te laten verdampen (en de dividenden te ontvangen.)

   Als de tijds- en verwachtingswaarde uit de premies is gelopen (door het verstrijken van de tijd en/of stijging van het aandeel) dan zou dat het moment zijn om de opties terug te kopen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.