Zilver gaat voor goud

Zilver is de afgelopen jaren steeds verder in waarde gedaald, maar is door al het geweld op de aandelenbeurzen ineens weer in trek. Zilver lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan, gezien het koopsignaal van de Trendindicator (zie http://www.beursbulletin.nl/acties/it/)

Lange termijn stijgende trend

De prijs van zilver staat op een zeer interessant niveau. Rond $ 14 is de prijs van zilver diverse malen opgeveerd. In het lange termijn plaatje is een forse correctie te zien binnen de lange termijn stijgende trend.

Zilver maand

Zilver top rond $ 50

Mocht de steunzone het toch begeven, dan krijgt de dalende trend uit 2011 een nieuwe impuls. De koers van zilver lijkt echter steun te vinden rond $ 14. Mocht de stijging doorzetten, dan kan een nieuwe aanval op de top rond $ 40 of zelfs $ 50 worden ingezet. Zover is het natuurlijk nog lang niet.

Cyprus

Gezien het confisqueren van spaargeld in Cyprus, is het misschien niet zo’n gek idee om (een deel) van het spaargeld om te zetten in klinkende munt. Sinds 1 januari 2016 zijn de nieuwe bail-in regels van toepassing, waardoor schuldeisers opdraaien voor de verliezen bij banken in plaats van de belastingbetalers. In Europa zullen bankfalingen voortaan op de Cypriotische manier opgelost worden.

De zilveren guldens die tussen 1954 en 1967 werden geslagen, bevatten 4,68 gram puur zilver. Voor iedere 5 kilo zilver zou je dus ongeveer 1000 zilveren guldens kunnen slaan. Hiervoor betaal je op dit moment € 2210 omgerekend dus bijna 5000 gulden.

Productiekosten zilveren gulden

De productiekosten van 1 zilveren gulden uit 1967 zou op 4,87 gulden liggen. De jaarlijkse stijging van 3,14% over de afgelopen 49 jaar is aanzienlijk hoger dan de rente op een spaarrekening. Over de afgelopen 10 jaar is de prijs van zilver met circa 100% gestegen, dus het is zeker geen gelijkmatige stijging.

Cyclusbodem

Door de daling sinds 2011 lijkt een nieuwe cyclusbodem in de kwartaalgrafiek in de maak. Ook in de maandgrafiek, weekgrafiek en daggrafiek zijn tekenen van bodemvorming zichtbaar. In combinatie met het steunniveau rond $ 14 zou dit wel eens een gouden kans kunnen zijn om in te stappen.

Geldpersen

Niet in de laatste plaats natuurlijk door de geldpersen die in Japan, Amerika en Europa op volle toeren draaien. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ontwikkeling van de omvang van de uitstaande kredieten van de Amerikaanse Federal Reserve Bank. Rond 1995 stond er circa 400 miljard dollar uit. Op dit moment is dit opgelopen tot ruim 4444 miljard dollar.

uitstaande kredieten fed

Sprinters

Naast zilveren munten, kan ook worden geprofiteerd van een stijgende zilverprijs door de aanschaf van Sprinters. Het is wel belangrijk om een Sprinter te kiezen met een stop loss die onder de meerjarige steun ligt.

SprinterAlert: wij kopen 376 Sprinter Long 13,3 op Zilver ISIN NL0011483482 tegen de actuele koers. Momenteel circa 2,66 euro.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden
  1. Ton ter Heijden
    Ton ter Heijden zegt:

    Zilveren munten (Maple Leaf/Canada) kopen en ze niet in huis halen, maar in depot laten op Schiphol genereert op voorhand minimaal 30 jaar bankrente (0,7%) bij aanschaf. Als dan de bovenstaande verwachting uitkomt komt daar nog eens een “hebbelijke” winst overheen, hetgeen de babyboomer bijv. een aantrekkelijk appeltje voor de “nadorst van het leven” schenkt. Was alles maar zo transparant…..of vinden we “tomorrow” een dode mus voor de poorten van Beursplein 5? De tijd zal het leren! GroeTon (ter Heijden).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.