Zo begin je met beleggen

leren beleggen
Tegenwoordig wordt het steeds populairder om je geld voor jou te laten werken in plaats van voor je geld te werken. Beleggen in 2022 is populairder dan ooit tevoren. Veel mensen beginnen al vanaf  jonge leeftijd met het beleggen van hun geld in onder andere crypto en aandelen. Maar hoe kan je het beste beginnen met beleggen en wat zijn de voor en nadelen van beleggen? Je leest het in deze blog.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat beleggen precies is. Beleggen is geld investeren in een financieel product met als verwachting dat je hier op een later moment meer voor terug gaat krijgen. Er zijn veel verschillende manieren van beleggen; beleggen in aandelen, ETF’s (een soort bundels van aandelen), fondsen en vastgoed. Maar wat houdt het nou precies in en wat gebeurt er met het geld dat je investeert?

Beleggen in aandelen

De kans is groot dat wanneer je gaat beleggen, je gaat beleggen in aandelen. Dit kun je doen door zelf aandelen te kopen, ofwel door in een ETF (een verzameling aandelen dus) te gaan zitten. Je koopt een bepaald aandeel, of een deel van een bedrijf, en hier ben je dan de eigenaar van. Wanneer de eigenaar van het betreffende bedrijf vervolgens winst maakt, profiteer jij als mede-eigenaar ook van. Over het algemeen lukt het bedrijven om in de toekomst te groeien. Echter heeft dit vaak wel de tijd nodig en is beleggen dus meer een project voor de lange termijn en zul je niet direct winst maken. Daarnaast zijn er ook risico’s verbonden aan het beleggen, aangezien je eigen geld investeert. Toch wordt dit risico kleiner naarmate je langer bezig blijft met beleggen. .

Waarom beleggen?

De voornaamste reden is dat op dit moment de spaarrentes zo laag zijn dat het niks oplevert en mensen toch graag rendement willen halen uit hun vermogen. Een manier die dan voor de handliggend is, is beleggen. Toch blijft het risico dat je het geld kan kwijtraken dus is het belangrijk dat je belegt met geld wat je extra hebt en zorg er altijd voor dat je een buffer klaar hebt staan. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt kan het beleggen zeker een mooie aanvulling zijn op je pensioen.

Kortom, beleggen is niet voor iedereen. Denk er dus niet te makkelijk over en zorg ervoor dat je jezelf goed inleest of laat adviseren. Bekijk verschillende handelsplatformen voordat je een keuze maakt waar je graag in wilt investeren. Maak van jouw spaargeld een mooi rendement met beleggen!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.