Zo gewonnen, zo geronnen

Zo goed als de financiële markten het in 2007 deden, zo zwak begon het beursjaar 2008. In januari van dit jaar daalde de Nifty Index (India) met 16,3%; een slechtere start heeft de index in de afgelopen 10 jaar niet gekend. Tot en met 29 februari daalde de Nifty Index (in roepies) met 14,9%.

De roepie verzwakte met 5,6% ten opzichte van de euro, waardoor de Nifty Index in euro’s met 19,4% onderuit ging. Redenen voor de zwakke start van 2008 zijn:

  1. De angst dat een mogelijke recessie in de Verenigde Staten (VS), ten gevolge van de krediet- en hypotheekcrisis, overslaat naar de sterk groeiende Indiase economie.
  2. De verkoopgolf van Foreign Institutional Investors (FIIs) op de Indiase beurzen; de instroom aan buitenlands kapitaal in 2007 was $ 17,597 miljard. Afgelopen januari verkochten FIIs per saldo voor $ 3,506 miljard, dit is 19,9% van de totale instroom van vorig jaar.
  3. De verkoop van huidige posities ten faveure van beursintroducties van onder andere Reliance Power. Veel beleggers hebben winsten verzilverd in bestaande posities en zich ingeschreven in nieuw te introduceren bedrijven om extra rendement te halen.

Februari werd, net als januari, gekenmerkt door de bezorgdheid over een mogelijke recessie in de VS. De angst zorgde voor dalende koersen in de eerste helft van de maand. De Indiase Minister van Financiën verklaarde dat India zich wel ontkoppelt van de groeivertraging in de VS, maar dat de impact op de economische groei in India groter is dan tot nu toe werd verondersteld. Tot nu toe ging Goldman Sachs ervan uit dat 1% groeivertraging in de VS voor 0,25% invloed had op de groei in India. Al zal de impact iets meer zijn dan 0,25%, het blijft een feit dat India een binnenlands gedreven economie is. Het land is niet export gedreven en slechts 15% van de totale export gaat naar de VS.

Budget FY2009: Jai Kisan

Op 29 februari is in het Indiase parlement het budget voor het fiscale jaar 2009 (FY2009) gepresenteerd, dat van april 2008 tot en met maart 2009 loopt. Het budget heeft niet tot verrassingen geleid. De regering had zich gefocust op drie (macro-economische) hoofdpunten. Ten eerste het tevredenstellen van de kleine en middelgrote boeren. Ten tweede het beperken van de inflatiedruk en tot slot het stimuleren van de binnenlandse consumentenbestedingen. FY2009 is mogelijk het laatste budget van de regering Singh voor de komende parlementsverkiezingen, die waarschijnlijk binnen 12 tot 15 maanden gehouden worden. In het preverkiezingsjaar lijken populistische maatregelen een belangrijkere rol te gaan spelen dan in andere jaren.

Jai Kisan; ‘overwinning aan de boeren’ is de belangrijkste uitkomst van FY2009. De regering trekt circa Rs 600 miljard (€ 10 miljard of 1,2% van het BBP) uit om de schulden van kleine en middelgrote boeren kwijt te schelden. In het totaal gaat het om 40 miljoen boeren die zullen profiteren van deze maatregel. Details over de manier van financieren van deze € 10 miljard zijn nog niet bekendgemaakt. Aangezien de meeste leningen door overheidsbanken (onder andere State Bank of India, Canara Bank en Punjab National Bank) zijn verstrekt, zal de winstgevendheid van deze banken negatief beïnvloed kunnen worden. De Minister van Financiën heeft duidelijkheid gegeven over compensatie aan de banken met betrekking tot de derving van inkomsten. Op dit moment is er geen voorziening gereserveerd in het overheidsbudget voor de banken.

Buiten deze financiële tegemoetkoming wordt de landbouwsector met nog een aantal maatregelen, zoals het verbeteren van het irrigatiesysteem en het verbeteren van het wegennet op het platteland, verder gestimuleerd. Deze maatregelen zullen positief uitpakken voor bouwbedrijven zoals IVRCL Infrastructure, Gammon India en Hindustan Construction.

Accijnzen omlaag; consumptie omhoog

Nu de economische groei in India afgezwakt is naar 8,4% in Q4 2007 (de laagste groei in twee jaar) en de verwachting voor Q1 2008 ‘slechts’ 8,2% is, meent de regering maatregelen te moeten nemen om de economie te stimuleren. De regering heeft besloten de belastingen op een groot aantal industriële producten te verlagen van 16% naar 14%. De accijnzen op kleine auto’s en tweewielers (scooters en motoren) zijn verlaagd van 16% naar 12% en voor hybride auto’s is de accijns zelfs verlaagd van 24% naar 14%. Met deze belastingverlagingen wil de regering de consumptieve bestedingen stimuleren. De verkopen en winstgroei in de auto-industrie, van onder andere Tata Motors, Bajaj Auto en Maruti Suzuki, zal hierdoor toenemen. De regering heeft de inflatie proberen af te remmen door de rente het afgelopen jaar negen keer te verhogen, waardoor de verkoop van auto’s, scooters en motoren afnam. Deze renteverhogingen waren nodig om oververhitting van de economie tegen te gaan en inflatie te beperken. De lastenverlichting zal de autoproducenten ook in staat stellen de consumentenprijzen te verlagen waardoor de binnenlandse consumptie een impuls krijgt. De consumentenbestedingen krijgen een tweede impuls door de belastingschijven voor inkomstenbelasting aan te passen, waardoor de koopkracht toeneemt.

Budget en de beurzen

De invloed van het overheidsbudget is de afgelopen jaren afgenomen. De huidige belastingmaatregelen zijn inmiddels verwerkt in de financiële markten. Hierbij moet worden aangetekend dat belastingmaatregelen weinig impact hebben op bedrijfswinsten en op de aandelenmarkten. In het verleden is gebleken dat de aandelenmarkten in bijna 75% van de gevallen postbudget naar beneden gingen. Dit blijkt uit onderstaande tabel.

nifty index

Of de Nifty Index eind maart deze trend weet te doorbreken, is van veel factoren afhankelijk. De eerste week van maart is in ieder geval slecht verlopen. De Nifty Index daalde met 8,7% en sloot op 7 maart op 4.771,60 punten. Bodemvorming lijkt in zicht op een niveau van 4.500 punten in de Nifty Index.

 Johan Smit, Intereffekt Investment Funds N.V.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.