Risico-loos geld verdienen?

Risico

Zonder risico geld verdienen?

Risico-loos geld verdienen?

Eén van de vragen die afgelopen maand binnenkwam op mijn vraag welke onderwerpen zou u graag willen zien gaat over het lang kopen en kort schrijven van opties. “Is dit een manier om zonder risico geld te verdienen?” Helaas ken ik geen manieren om zonder risico geld te verdienen. Dit is echter wel een zeer mooie manier om uw risico te beperken.

Risk is what you control, return is what you get

Bij beleggen is het belangrijk om uw risico’s te kennen en te managen. Dit is feitelijk het enige dat u kunt managen. Ik zag een mooie beleggingfilosofie van Harry Geels op www.beleggen.com ‘Risk is what you control, return is what you get’. Op Wikipedia is een mooie definitie van risico uiteengezet….

Time spread

Ton Rutjes lichtte zijn vraag verder toe: “Het kort schrijven is dan de lopende maand, het lang kopen is AEX opties 9 maanden.” De strategie waarbij een langlopende gekochte call of putoptie wordt gecombineerd met de verkoop van een kortlopende optie wordt de time spread of calendar spread genoemd. Vergelijk het met een huurcontract. We huren een pand voor een langere periode en verhuren het vervolgens voor kortere periodes.

Theta

Het idee achter deze strategie is, dat de tijdswaarde van de korte optie sneller verdwijnt dan de langere optie. De theta van een optie geeft de theoretische waardevermindering van een optie per dag aan. Bijvoorbeeld een theta van 0,03 houdt in dat de optie bij een gelijkblijvende koers van de onderliggende waarde per dag 3 cent aan waarde verliest.

Volatiliteit

De prijs van een optie wordt door een aantal dingen bepaald. Een belangrijke factor is de volatiliteit of beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Dit is gelijk ook het grootste gevaar. Als we een lange optie kopen wanneer de implied volatility hoog is, dan is de prijs van de optie hoog. Als de beweeglijk op de beurs afneemt, dalen ook de prijzen van de opties.

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. We kopen een AEX (call)optie met een looptijd van 9 maanden rond de huidige koers van 300 punten. De premie hiervoor (maart 2013) is op het moment van schrijven € 19,50. We verkopen op hetzelfde moment een optie van de eerst volgende experatiemaand (juli) met dezelfde uitoefenprijs en ontvangen daarvoor € 5,40.

Opbrengst per jaar 278%

Dit lijkt een winstgevende strategie, aangezien we dit 9 maanden (juli, augustus, september, oktober, november, december, januari, februari en maart) kunnen herhalen. Als we 9 maal € 5,40 zouden ontvangen voor een geschreven call, dan zouden we totaal € 48,60 ontvangen en € 19,50 hebben betaald. De opbrengst per jaar (indien de koers van de AEX niet boven de uitoefenprijs komt) is 278% (op basis van 12 maanden).

Maximaal risico

We ontvangen voor 26 dagen € 5,40 aan premie. Op basis van 365 dagen is dat € 75,81. We betalen voor 261 dagen €19,50 aan premie. Voor 365 dagen is dat € 27,27. Het maximale rendement per jaar is dan 278%. Het maximale risico van deze strategie is € 19,50 minus € 5,40 is € 14,10 en dat gebeurt als de AEX in de eerste maand zo hard daalt, dat de gekochte call niets meer waard is en we geen calls meer kunnen schrijven met deze lange call als dekking.

Verticale time spread

Wat we ook kunnen doen, is een verticale time spread opzetten waarbij een call wordt gekocht die ‘in the money’ is. Het voordeel is, dat er minder tijdswaarde uit loopt. Het nadeel is echter, dat er meer premie wordt betaald, dus de investering (en dus ook het bedrag dat we kunnen verliezen) neemt toe.

Opbrengst per jaar 116,1%

We kopen een AEX (call)optie met een looptijd van 9 maanden maar nu met een uitoefenprijs van 260 punten. De premie hiervoor is op het moment van schrijven € 46,70. We verkopen de call 300 en ontvangen daarvoor € 5,40. De opbrengst per jaar, indien de koers van het aandeel niet boven de uitoefenprijs van de geschreven opties komt, is dan 116,1%.

Scenario’s

Laten we eens enkele scenario’s doorrekenen. Als de AEX op de expiratiedatum is gedaald naar 240 punten, dan is de gekochte call natuurlijk niets meer waard. Wel hebben we voor de eerste call na aftrek van kosten € 5,37 ontvangen. Zolang de AEX boven 260 blijft, zouden we nog circa € 48,30 aan premie kunnen ontvangen. De totale netto opbrengst is dan € 6,97 (€ 5,37 + € 48,30 + 0 (waarde lange optie) – € 46,70) oftewel 14,9%.

AEX boven 260 punten

Als de AEX boven 260 punten blijft, dan heeft de lange call ook nog waarde. Bij 270 punten is de intrinsieke waarde € 10 waardoor de netto opbrengst uit komt op €16,97 (€ 5,37 + € 48,30 + € 10 (waarde lange optie) – €46,70) oftewel 36,3%.

AEX expireert rond 300 punten

Stijgt de AEX of expireert deze rond 300 punten, dan is de intrinsieke waarde € 40 waardoor de netto opbrengst uit komt op €46,97 (€ 5,37 + € 48,30 + € 40 (waarde lange optie) – € 46,70) oftewel 100,6%.

Putopties

Als we verwachten dat de AEX gaat dalen, dan kunnen we natuurlijk ook deze constructie opzetten met putopties. Het hangt dus af van onze visie en hoeveel risico we willen lopen welke optieserie we kopen. Als we weinig risico willen lopen, dan kiezen we voor een lage uitoefenprijs van de gekochte call. Verwachten we een stijging, dan kopen we een call.

Gamma

We moeten wel rekening houden met de gamma. De gamma geeft de mate van verandering van de delta weer als gevolg van een koersverandering van de onderliggende waarde. Dit is dus de ‘delta van de delta’. Het is niet verstandig om de geschreven optie aan te houden tot in de expiratieweek. Het beste is om deze 1 tot 2 weken voor de expiratie door te rollen.

Tijdswaarde verdwenen

Doorrollen is echter ook verstandig als de AEX sterk oploopt waardoor de tijdswaarde is verdwenen en er alleen nog intrinsieke waarde resteert. De opzet van deze strategie is immers om gebruik te maken van het verdampen van de tijdswaarde. Zowel een visie op de onderliggende waarde als een visie op de ontwikkeling van de volatiliteit zijn belangrijk bij deze strategie.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op www.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

3 antwoorden
 1. gert
  gert zegt:

  Geachte heer van Wijk,
  Uw uitleg is mij niet geheel duidelijk, met name in ondervermelde alinea;
  “Laten we eens enkele scenario’s doorrekenen. Als de AEX op de expiratiedatum is gedaald naar 240 punten, dan is de gekochte call natuurlijk niets meer waard. Wel hebben we voor de eerste call na aftrek van kosten € 5,37 ontvangen. Zolang de AEX boven 260 blijft, zouden we nog circa € 48,30 aan premie kunnen ontvangen. De totale netto opbrengst is dan € 6,97 (€ 5,37 + € 48,30 + 0 (waarde lange optie) – € 46,70) oftewel 14,9%.”
  U stelt hierin dat “we nog circa Eur 48,30 aan premie kunnen ontvangen”. Waar is deze aanname op gebaseerd? Dit is toch ook afhankelijk van de koersontwikkeling, terwijl u dit als vast bedrag aanhoud in diverse senario’s met verschillende koershoogten?

  Verder stelt u; “Als we verwachten dat de AEX gaat dalen, dan kunnen we natuurlijk ook deze constructie opzetten met putopties. Het hangt dus af van onze visie en hoeveel risico we willen lopen welke optieserie we kopen. Als we weinig risico willen lopen, dan kiezen we voor een lage uitoefenprijs van de gekochte call. Verwachten we een stijging, dan kopen we een call.” U heeft het hier eerst over putopties bij een dalende marktvisie terwijl u hierna aangeeft “dan kiezen we voor een lage uitoefebprijs van de gekochte call”. Het is mij allemaal wat verwarrend.
  Wellicht kunt u mij hierin duidelijkheid verschaffen.
  In afwachting van uw bericht,
  Met vriendelijke groet,
  Gert Veldhuisen.

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Geachte heer Veldhuisen,

   Hartelijk dank voor uw reactie.

   De aanname dat “we nog circa Eur 48,30 aan premie kunnen ontvangen” is gebaseerd op het feit dat we 9 maanden lang een at the money call optie kunnen schrijven en dat deze, net als in het voorbeeld, netto 5,37 euro oplevert. Dat zal de ene keer inderdaad wat meer en de andere keer wat minder zijn, maar we moeten ergens van uit gaan.

   Als we verwachten dat de AEX gaat dalen, dan kunnen we deze constructie opzetten met putopties.

   Het hangt dus af van onze visie of we verwachten dat de AEX gaat stijgen of dalen.

   Daarnaast is afhankelijk van hoeveel risico we willen lopen, welke optieserie we kopen. Als we weinig risico willen lopen, dan kiezen we voor een lage uitoefenprijs van de gekochte call.

   Met vriendelijke groet,

   Harm van Wijk

   Beantwoorden
 2. Pieter Sikkema
  Pieter Sikkema zegt:

  Beste Harm,

  Met veel interesse heb ik je artikel gelezen. Als aanvulling wil ik het volgende inbrengen.

  Zou het ook werken door naast een call timespread tegelijkertijd eenzelfde put timespread op te zetten.

  Een ander idee is om langlopende otm call en putt spreads toe te voegen, welke de plotselinge forse koersfluctuaties kunnen opvangen. Dit verhoogt dan weer wel de investering.

  Ik zie je reactie graag tegemoet!

  Pieter Sikkema

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.