Zorg voor een succesvolle mindset

Zorg voor een succesvolle mindset

“Of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat je het niet kunt, je hebt gelijk.” Was het antwoord van Henry Ford op de vraag, waaraan hij zijn succes te danken had. Deze succesvolle mindset komt erop neer dat, als je denkt dat je het niet kunt, je het niet doet. Als je denkt dat je het kunt, dan doe je het. Je zult dan wel een manier vinden om het te laten slagen (zeker wanneer je ‘waarom’ uit stap 1 groot genoeg is).

Je gedachten bepalen hoe je je voelt.

Hoe je je voelt, bepaalt je gedrag.

Je gedrag bepaalt je resultaat.

Wanneer je dus zorgt voor de juiste gedachten, volgt het gewenste resultaat.

Geld zorgt vaak bij veel mensen voor verschillende gedachtes. Onze relatie met geld is ingewikkeld, dit is in 2021 uitgangspunt van onderzoek geweest. Veel mensen vinden het spannend om te gaan beleggen, maar ook steeds meer mensen in Nederland zien in dat sparen geen zin meer heeft met de lage rente die je nu krijgt over je spaargeld. In Nederland is het aantal mensen dat is gaan beleggen sinds 2020 met 17 procent gestegen(1). Steeds meer mensen zijn gaan denken dat dit toch de beste optie is voor succes.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Succes is 20 procent techniek en 80% mindset

Als je denkt: het zal toch wel niet lukken, zal je dan alles in het werk stellen om je doel te behalen? Er wordt vaak gezegd, dat succesvol beleggen bestaat voor 20% uit techniek en 80% mindset…

Mensen handelen niet rationeel

Een team Amerikaanse onderzoekers constateerden dat mensen met normale emoties sneller geneigd zijn risico’s te mijden. Zelfs als logischerwijze de kans op winst groter is dan op verlies. Van de onderzochte groep had een deel hersenbeschadigingen waardoor zij minder emoties kennen. De groep met de hersenbeschadiging bleek beter te presteren met beleggen dan de anderen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science en op de website van de universiteit van Stanford.

Dit resultaat kan ook komen doordat emoties je in de weg kunnen staan bij het bepalen wat een aandeel nu daadwerkelijk waard is. De intrinsieke waarde. Beleggen betekent het opofferen van geldwaarde in het heden met de verwachting om in de toekomst winst te maken. Elke belegger is geïnteresseerd in het kennen van de juiste timing voor investeringen en de beste manier om te beleggen. Om het overtollige geld te beleggen, moet de belegger bereid zijn een absolute waarde voor de aandelen te betalen. Het is niet gemakkelijk voor de belegger om de werkelijke waarde van de aandelen te kennen. Tegelijkertijd is het niet zo eenvoudig om de werkelijke waarde van de bedrijfsaandelen te achterhalen. Specifieke analyses kunnen worden gebruikt om het aandeel voor investeringen te selecteren, zoals fundamentele analyses en technische analyses(2).

Het kennen van dit soort analyses kan je helpen om meer vertrouwen te hebben in wat je doet en dus een positievere mindset te hebben.

Graaf diep naar jouw echte waarom

Een kleine oefening kan je helpen bij een succesvolle mindset. Vraag je af waarom je wilt beleggen. Een van de eerste antwoorden zal misschien zijn, meer geld. Maar waarom wil je meer geld? Blijf deze vraag zo’n 5 keer herhalen (The 5 whys principle). Blijf zolang mogelijk doorgraven.

Wat zijn jouw overtuigingen?

Een tweede kleine oefening die je kan helpen bij een succesvolle mindset is een mindmap. Pak een blanco A4 en schrijf in het midden: “rijke mensen zijn…” Schrijf daar nu omheen minimaal 20 dingen die je in je opkomen. Wees volstrekt eerlijk. Hoe eerlijker je bent naar jezelf, hoe meer je over je mindset ontdekt.

De zeven geldmythes

Een waardevol boek om de juiste gedachten en financiële mindset te krijgen en de valse overtuigingen op het gebied van geld om te buigen, is The Abundance Code: How to Bust The 7 Money Myths For A Rich Life Now. De zeven mythes die in dit boek worden beschreven zijn:

Mythe # 1: Geld is schaars (geld groeit niet op mijn rug).

Mythe # 2: Tijd is geld (als je meer geld wilt, dan moet je meer werken).

Mythe # 3: Je moet hard werken voor je geld (je moet het verdienen).

Mythe # 4: Je hebt geld nodig om geld te maken (de rijken worden rijker).

Mythe # 5: Easy Come, Easy Go (zo gewonnen, zo geronnen).

Mythe # 6: Geld maakt niet gelukkig (er zijn belangrijkere zaken dan geld).

Mythe # 7: Geld corrumpeert je (geld is de bron van al het kwaad).

Hoe je denkt, bepaalt jouw succes

Julie Ann Cairns ontdekte als trainer van financiële handelaren, dat hoe zij dachten over geld (mindset), bepaalde of zij succesvol waren of niet. Het gaat daarbij om bewuste en onbewuste overtuigingen. Als je bij de bovenstaande 7 mythes dacht, dat klopt toch, dan is er goed nieuws: er is ruimte om te groeien.

Het gaat al mis bij jonge kinderen

Wanneer je bijvoorbeeld als kind werd geconfronteerd met Dagobert Duck, een oude vrek of in het kerstverhaal hoorde over Ebenezer Scrooge, of dat in de bijbel staat dat geld(zucht) de wortel van alle kwaad is, zou je dan geld willen hebben? Zou je onderbewustzijn dan ervoor kunnen zorgen dat je dat geld dan weer verliest? Want wie wil er nou een oude, chagrijnige vrek zijn? Zou je niet al je dierbaren verliezen wanneer je rijk bent?

Onze drie breinen

Daar komt bij dat mensen niet gemaakt zijn om te beleggen. Dat heeft te maken met ons brein. Volgens MacLean is het menselijk brein het resultaat van een lange evolutie die honderden miljoenen jaren geleden is begonnen. Hij spreekt van drie breinen, die allemaal bij de mens aanwezig zijn: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein.

Het menselijk brein is groot en zwak

Na ons reptielenbrein, is ons zoogdierenbrein (het limbisch systeem) ontstaan, waarna het menselijke brein (de neocortex) is ontstaan. Het menselijk brein is pas 100.000 jaar oud en vergeleken met het reptielenbrein en het zoogdierenbrein komt het nog maar net kijken. Dit brein is groot en machtig, maar tegelijkertijd zwak, omdat dit brein het vaak moet afleggen tegen de instincten van het reptielenbrein en de emoties van het zoogdierenbrein. Veel beslissingen worden genomen in ons reptielenbrein, waarna ons menselijke brein een verklaring probeert te vinden waarom wij deze beslissing hebben genomen.

Ons onderbewustzijn is veel sterker

We denken vaak dat we slim zijn, maar vaak zijn we gewoon goed in het zoeken naar een excuus waarom wij die nieuwe dure auto moesten kopen. Professor Gerald Zaltman van Harvard ontdekte dat niet minder dan 95% van al onze aankoopbeslissingen in het onderbewustzijn wordt genomen. Onze bewuste geest zal daarna de redenen bedenken om onze onbewuste beslissingen te rechtvaardigen.

Je onderbewustzijn wil pijn vermijden

Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein en is verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, temperatuur, maar ook onze overlevingsinstincten. Eén daarvan is het vermijden van pijn. Kennelijk werkt dit heel goed, want als soort bestaan we al 4 miljoen jaar. Dat is dus een heel oud overlevingsmechanisme, dat we niet zomaar eventjes kunnen uitzetten.

Geld verliezen doet pijn

Dr. Ben Seymour van University College London ontdekte met fMRI scans dat het verliezen van geld het deel in de hersenen activeert dat correspondeert met pijn en angst. De onderzoekers zagen tijdens pijn de anterior cingulate cortex (ACC) in de hersenen actief worden.

Rekenvoorbeeld mindset

Jouw onderbewustzijn wil pijn vermijden. Het gevolg is, dat als je op verlies staat, je het verlies dan vaak laat doorlopen in de hoop dat het weer beter wordt.

We maken onszelf wijs dat het wel weer goed komt. Of dat je verkoopt als je weer op de aankoopkoers staat.

Stel je doet 10 transacties. Op 4 transacties maak je gemiddeld € 250 verlies. Je totale verlies is dan 1.000 euro. “Au”.

Winst weer verliezen is ook pijnlijk. Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden, wordt gezegd en je onderbewustzijn fluistert je in om de winst veilig te stellen, want misschien daalt het straks wel weer.

Stel dat van deze 10 transacties, je 6x vroegtijdig winst neemt van gemiddeld € 150, dan verdien je € 900. Maar per saldo verlies je dus € 100.

6 x winst € 150 = € 900

4 x verlies € 250= – € 1000

Per saldo verlies € 100 na 10 transacties

Dus niet verkopen bij verlies…en snel een winstje binnenhalen, want stel…

En je moet dus precies het tegenovergestelde doen om geld te verdienen. Per saldo ben je er € 100 bij ingeschoten in plaats van dat je geld hebt verdiend met beleggen. En dat is nu wat er speelt bij de meeste particuliere beleggers.

Je handelt om pijn te vermijden

Je weet misschien niet dat je onderbewuste allerlei beslissingen stuurt en dat je handelt uit angst en pijn vermijden. Maar dat is de belangrijkste oorzaak dat er geld wordt verloren op de beurs.

Wil je geld verdienen, dan zal je tegen je gevoel in moeten gaan.

Voor de meeste mensen is dat niet zo eenvoudig…

Beleggers zijn heel slecht in verkoopbeslissingen

Op 16 januari 2019 stond in het FD: de kop “Wetenschappelijk bewezen: beleggers zijn heel slecht in verkoopbeslissingen.”… “Deze fondsmanagers, die gemiddeld $573 mln. onder beheer hadden, bleken zelfs zo slecht te zijn in het selecteren van aandelen om te verkopen, dat ze qua rendement op jaarbasis 50 tot 100 basispunten achterbleven bij een strategie die aandelen volledig willekeurig selecteerde.”

Een aap belegt beter dan een fondsmanager

Zelfs professionele beleggers blijken dus niet rationeel te zijn bij het maken van een verkoopbeslissing. Een aap die pijltjes gooit haalt betere resultaten dan een dure fondsmanager…toch geven veel mensen de voorkeur aan een dure fondsmanager boven een aap…

Ga tegen je gevoel in

Er zijn gelukkig tal van hulpmiddelen. Afspraken maken met jezelf bijvoorbeeld. Of op zoek gaan naar een buddy en/of een coach. Technische Analyse, statistiek en kansberekening gebruiken en daarop vertrouwen. Werken volgens een bewezen systeem. Maar ook een stoploss is ongelofelijk belangrijk (ik kom hier bij stap 8 en stap 9 nog op terug). Je hebt hiermee gouden regels, waarmee je geheel tegen je gevoel in kunt gaan met beleggen. Succesvol beleggen is simpel, maar niet gemakkelijk.

“If you fail to plan, you are planning to fail.” Benjamin Franklin

Wil je geld verdienen, dan zal je tegen je gevoel in moeten gaan. Dat kan alleen als je werkt volgens een bewezen systeem. Dus “Plan your trade and trade your plan.”

Je gedachten bepalen hoe je je voelt.

Hoe je je voelt, bepaalt je gedrag.

Je gedrag bepaalt je resultaat.

Zorg ook dat je je goed voelt: een gezonde geest in een gezond lichaam

Wanneer je aandacht schenkt aan je eigen gedachten en tegelijkertijd zorgt dat jij je beter voelt, draagt dit ook bij aan een beter resultaat. Je gezondheid speelt hierbij ook een grote rol. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Je moet het immers opnemen tegen de professionele beleggers, dus start fit aan de wedstrijd.

Stress beïnvloedt je gezondheid en je beslissingen

Iedereen weet wel wat er nodig is voor een betere gezondheid. Gezonde voeding, voldoende beweging, goed slapen, stress vermijden, mediteren et cetera et cetera. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat stress het denkvermogen aantast. Sendhil Mullainathan van Harvard en Eldar Shafir van Princeton stellen dat geldgebrek kan leiden tot een daling van het IQ van maar liefst dertien punten. Je kunt je er vast ook wel iets bij voorstellen dat je onder druk niet de juiste beslissing neemt.

Tips voor een beter werkend brein

Ook hier is het slim om te kijken naar succesvolle mensen. Pythagoras laste geregeld een vastenperiode in. Ook Hippocrates en Plato waren voorstanders, overigens niet alleen om gezondheidsredenen, maar om geestelijke scherpte te behouden. Elke spirituele richting kent een vorm van onthouding. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen waaronder autofagie (Nobelprijs 2016). Niet voor niets wordt intermittent fasting steeds populairder (ik doe dit zelf al jaren).

Leer van gezonde ouderen

Kijk bijvoorbeeld ook naar de “blauwe zones” van de wereld. In deze gemeenschappen leven mensen gemiddeld veel langer. Dan Buettner deelt op TEDx (te zien op YouTube) de negen dieet en levensstijl gewoontes die zorgen dat mensen 100 jaar of ouder worden.

Belangrijkste tips wat kun je zelf doen voor een beter werkend brein en betere mindset

 • Zorg voor goede bouwstenen: zorg voor voldoende omega 3, en dan met name DHA in je voeding.
 • Zorg voor voldoende antioxidanten.
 • Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen.
 • Meet of je voldoende omega 3, vitaminen en mineralen in je lichaam hebt (meten is weten.
 • Vermijd zoveel mogelijk (overmatige) alcoholconsumptie.
 • Ga dagelijks mediteren
 • Slaap diep en voldoende (kwaliteit boven kwantiteit).
 • Focus op positieve zaken en vervuil je brein niet met negatief nieuws.
 • Stel niet uit wat belangrijk is.
 • Train je brein, alsof het een spier is: leer een nieuwe taal of een muziekinstrument.
 • Begin met babystapjes en train op deze manier je gewoontes.
 • Meet je voortgang en vier je successen.
 • Leef met passie en inspiratie.
 • Vind je levensdoel.
 • Leer van mensen die gezond oud zijn geworden.

Op www.beleggen.com/10stappen vind je bij het onderdeel “Stap 2” links naar meer informatie en wat ik zelf gebruik.

OPDRACHT

Doe beide kleine oefeningen (waarom wil je beleggen en maak de mindmap).

Ga naar www.beleggen.com/10stappen en ga naar stap 2 en bekijk:

 • de gratis videotraining;
 • de video van Dan Buettner op TEDx;
 • de informatie over gezond leven.

Zoek een buddy en/of een coach door jezelf voor te stellen op mijn.beleggen.com

Harm van Wijk

Zie ook https://beleggen.com/formuleer-je-doel-voor-je-gaat-beleggen/

Pin deze infographic als geheugensteuntje:

succesvolle minset

Bronnen:

 1. https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:0aac494c-36b3-4399-a78f-c7eeab904d7e
 2. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3167150

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.