De top 19 aandelen om te beleggen in de cloud in 2022

Salesforce beleggen in cloud aandelen.png

De cloud is op relatief korte termijn uitgegroeid tot een begrip in de technologiewereld en onder beleggers. Welke beleggingskansen biedt deze technologie? We kijken naar de meest kansrijke aandelen.

 

Maar laten we eerst eens kijken naar wat de cloud eigenlijk is. De cloud verwijst naar de manier waarop gegevens worden opgeslagen in het internettijdperk. Het houdt verband met computers en datacenters, die de gegevens beheren, die op internet worden verspreid.

 

U kunt investeren in bedrijven die de cloud exploiteren, diensten in de cloud leveren of eigenaar zijn van de cloud. Er zijn dus drie basistypen cloudaandelen om naar te kijken.

 

De drie basistypen cloudaandelen

 

Cloudbeheerders

Dit zijn bedrijven die de cloud bedienen en helpen deze draaiende te houden. Zij leveren de software, hardware en diensten die nodig zijn om de cloud draaiende te houden. Bedrijven als Dell Technologies en Intel maken deel uit van deze groep.

 

Cloud Tsaren

Dit zijn de bedrijven en individuen die grote delen van de kracht van internet afhandelen. Ze zijn eigenaar van de grootste datacenters en beheersen de informatiestroom in de cloud. Deze omvatten bedrijven als Meta (voorheen Facebook), Alphabet (het moederbedrijf van Google), Apple, Amazon.com en Microsoft.

 

Cloud servicebedrijven

Cloud servicebedrijven zijn de belangrijkste spelers die informatie en services via internet leveren. Vaak bieden ze services aan die niet mogelijk waren voordat internet zich ontwikkelde. Of ze hebben hun services gemigreerd naar het internet.

 

Salesforce.com en Netflix.com zijn voorbeelden van webgebaseerde bedrijven die voor hun primaire bedrijfsmodel afhankelijk zijn van de cloud.

 

Wat u moet weten over trends in cloudaandelen

Op dit moment hebben de Cloud Tsaren de meeste macht en worden ze geconfronteerd met een mogelijke (gedwongen) opsplitsing of met aanvullende regulering door overheidsinstanties.

 

Je zou dit in de komende jaren kunnen zien gebeuren, aangezien zowel Google- als Meta-managers werden uitgenodigd om voor het Amerikaans Congres te getuigen over hun te grote machtspositie.

Aanvullende regelgeving en de potentiële dreiging van het openbreken van bedrijven betekent dat deze cloudaandelen met een bepaalde mate van onzekerheid worden geconfronteerd. We kunnen met andere woorden niet garanderen dat ze binnen afzienbare tijd nog in hun huidige vorm zullen blijven bestaan.

 

Cloudservicebedrijven en cloudbeheerders worden niet met hetzelfde soort onderzoek geconfronteerd als de gigantische cloud-tsaren. Zij hebben het potentieel om betere rendementen te behalen. Maar zoals altijd is het belangrijk om naar de fundamenten van elk bedrijf te kijken voordat u investeert.

 

Laten we daarom eerst even kijken welke voor- en nadelen er zijn verbonden aan opslag in de cloud.

 

Voor- en nadelen van cloudopslag

‘Cloud’-opslag verwijst naar gegevens die zich op een opslagapparaat bevinden en toegankelijk zijn via een server. Gegevensopslag in de cloud wordt geclassificeerd als ‘infrastructuur als een service’.

 

Cloudopslag heeft de mainstream bereikt en wordt nu door veel consumenten gebruikt. Cloudopslag heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele document box opslag, maar er zijn ook wel degelijk nadelen aan verbonden.

 

Hieronder zetten we daarom de voor- en nadelen van deze technologie even op een rij.

 

Voordeel #1: Disaster Recovery (DR)

Wanneer u cloudopslag gebruikt, lopen gegevens minder risico op systeemstoringen aangezien alle gegevens worden opgeslagen en geback-upt op een extern apparaat, vaak duizenden kilometers verwijderd van uw eigen locatie.

 

Dit betekent dat u het dure ophalen van gegevens vermijdt dat volgt op een veelvoorkomende storing van de harde schijf. Cloudproviders automatiseren het back-upproces voor u.

 

Het is dus niet nodig om zelf een back-up van uw gegevens op een extern apparaat te maken. U bespaart daardoor tijd en stress.

 

Voordeel #2: overal toegang tot uw gegevens

Aangezien uw gegevens op afstand worden opgeslagen, heeft u er altijd toegang toe, of u nu in Manchester of Madrid bent. Dit is vooral handig als je voor je werk vaak moet reizen of als je team zich in verschillende tijdzones bevindt.

 

Cloudopslag helpt ook bij het samenwerkingsproces. Cloudopslag maakt het gemakkelijk voor werknemers om in te loggen en toegang te krijgen tot het werk van andere teamleden. Wanneer u gebruik maakt van cloudopslag bent u niet gebonden aan plaats of medium en kunnen uw medewerkers daardoor overal kunnen werken.

 

Voordeel #3: Lage kosten

Cloudopslag elimineert de noodzaak om te betalen voor softwarelicenties en updates, aangezien dit allemaal is inbegrepen in één wereldwijde maandelijkse prijs.

 

Cloudopslag vermijdt ook de noodzaak om te investeren in dure serverinfrastructuur, aangezien het cloud bedrijf dit off-site voor u doet. U elimineert ook de noodzaak om een toegewijde opslagprofessional in huis te betalen, aangezien u dit in feite uitbesteedt aan het cloudopslagbedrijf.

 

Voordeel #4: schaalbaarheid

U betaalt alleen voor de hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft. U breidt eenvoudig de hoeveelheid beschikbare opslagruimte uit. Evenzo kunt u, als uw bedrijf krimpt, tegen een gereduceerd tarief kiezen voor minder opslagruimte.

 

Schaalbare betalingsplannen zoals ‘pay as you go’ zijn algemeen beschikbaar. Dus cloudopslag is geschikt voor alle bedrijfsgroottes en -behoeften.

 

Voordeel #5: Beveiliging

Professionele cloudopslagbedrijven bieden doorgaans veel betere gegevensbeveiliging dan anders door hun eigen inspanningen beschikbaar is voor kleine bedrijven. Gegevens worden via internet verzonden met behulp van coderingstechnologie. Dit zorgt ervoor dat de hoogste veiligheidsnormen worden nageleefd.

 

Nu kijken we naar enkele nadelen van cloudopslag

 

Nadeel #1: Gebrek aan totale controle

Aangezien gegevens offsite worden bewaard door een bedrijf waarover u geen controle hebt, beschikt u niet over de mogelijkheid om uw gegevensopslagconfiguratie te beheren en aan te passen.

 

Dit is een probleem voor grotere bedrijven met complexe opslagbehoeften. Dit vereist doorgaans een mate van aanpassing die bedrijven voor cloud gegevensopslag helaas niet kunnen bieden.

 

Nadeel #2: Moeilijk te migreren

Als u zich eenmaal heeft aangemeld en een bepaalde cloud opslagprovider bent gaan gebruiken, is het soms moeilijk om later gegevens naar een andere cloud provider te migreren.

 

Dit is een fenomeen dat bekend staat als ‘vendor lock-in’. Vendor lock-in is met name een probleem voor middelgrote tot grote bedrijven die enorme hoeveelheden gegevens bij één cloudprovider opslaan.

 

Als u problemen ondervindt met die provider, kan het problematisch zijn om over te stappen naar een andere provider vanwege de enorme hoeveelheid gegevens en de bijbehorende complexiteit van het maken van een overstap.

 

Nadeel #3: Internet vereist

Als uw internetverbinding uitvalt, geldt dat ook voor uw toegang tot op afstand opgeslagen gegevens. Internetstoringen leiden dus tot kostbare downtime wanneer uw bedrijf sterk afhankelijk is van cloudopslag. Als uw internetverbinding traag is, moet u lang wachten om toegang te krijgen tot uw op afstand opgeslagen gegevens.

 

Geen enkele cloud provider biedt een storingsvrije service. Zo had in 2014 ‘Dropbox’, een grote aanbieder van cloudopslag, te maken met een storing van twee dagen. Dit veroorzaakte veel ongemak voor veel van de klanten van Dropbox.

 

Nadeel 4: Beveiliging en privacy kunnen een probleem vormen

Cloudopslag betekent het overdragen van de controle over vertrouwelijke informatie aan een derde partij. Voordat u gegevens overdraagt naar een cloudopslagprovider, moet u er volledig op vertrouwen dat dit bedrijf in staat is uw gegevens veilig te houden.

 

In het verleden is bekend dat er dingen mis gaan met cloudopslagbedrijven. In 2014 lekte Dropbox bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens van zijn klanten vanwege een beveiligingsprobleem in zijn systemen.

 

Uitgelekte gegevens betroffen onder meer belastingaangiften en hypotheekaanvragen. Geen enkel bedrijf heeft graag dat informatie door de concurrentie worden ingekeken.

 

In de VS is bekend dat de National Security Agency, een inlichtingenorganisatie van de overheid, snuffelt in gegevens die in het bezit zijn van cloudopslagbedrijven.

 

In 2014 sloot Codespace – een groot bedrijf voor cloud gegevensopslag – volledig de deuren nadat een hacker alle gegevens van zijn klanten had verwijderd. Een ander voorbeeld is ‘Celebgate’. Dit gebeurde in 2014 toen een hacker foto’s van beroemdheden lekte uit de i-Cloud-service van Apple.

 

Nadeel 5: Vaste contracten kunnen een probleem zijn

Sommige leveranciers van cloudopslag proberen u mogelijk aan een langetermijncontract te binden. Dit kan nadelig zijn als uw behoefte aan gegevensopslag afneemt, wat betekent dat u nu moet betalen voor opslag die u niet eens gebruikt.

 

Gevolgtrekking

Hoewel cloudopslag potentiële beveiligingsrisico’s met zich meebrengt en mogelijk niet altijd en overal geschikt is voor alle zakelijke behoeften, zijn we van mening dat de voordelen van cloudopslag de potentiële kosten ver te boven gaan. Cloudopslag is een blijvertje en iets dat de meeste bedrijven zouden moeten overwegen te gebruiken.

 

Investeren in cloud computing-aandelen: welke aandelen komen in aanmerking?

Cloud computing kende een enorme vlucht tijdens de jaren ‘10 (het vorige decennium dus). En de groei in deze next-gen IT-industrie begint nog maar net.

 

Jarenlang migreerden organisaties over de hele wereld hun activiteiten naar de cloud. Maar de pandemie en de opkomst van werken op afstand hebben de trend versneld.

 

Tech-onderzoeker Gartner (NYSE:IT) voorspelt dat de uitgaven aan wereldwijde cloud computing (evenals edge computing) zullen toenemen van ongeveer $ 250 miljard in 2020 tot meer dan $ 360 miljard in 2022. Ook in de jaren na dit jaar is forse groei mogelijk.

 

Cloud computing is ook nauw verbonden met andere technologische ontwikkelingen. Denk aan mobiele 5G-netwerken, het internet der dingen en kunstmatige intelligentie.

 

Tegen het einde van het decennium schatten sommige analisten de totale jaarlijkse wereldwijde clouduitgaven op $ 1 biljoen. Cloud computing-aandelen zijn een belangrijk investeringsthema voor 2022 en het komende decennium.

 

 

Beleggen in cloud computing-aandelen

Om te beginnen zijn de drie grootste publieke cloudreuzen de meest interessante cloudaandelen om in te investeren: Amazon (NASDAQ:AMZN) en zijn Amazon Web Services; Microsoft (NASDAQ:MSFT), voor Azure; en Alfabet (NASDAQ:GOOG), voor Google Cloud.

 

Hoewel deze bedrijven geen pure spelers in de cloud industrie zijn, bieden ze alle drie een infrastructuur en services voor organisaties die een digitale transformatie doorvoeren. Ze hebben de meest complete ecosystemen van software en partnerschappen met externe Software-As-A-Service-providers (SAAS).

 

Naast die grote drie, zijn er nog tal van andere, meer gerichte bedrijven, die interessant zijn voor de ontwikkeling van de cloud:

 

1. Salesforce

Salesforce beleggen in cloud aandelen.png

Nogal wat cloudbedrijven onderscheiden zich op het gebied van Platform-as-a- Service (PaaS), kunstmatige intelligentie (AI) en/of een sterke marktpositie op het vlak van ontwikkelaarsecosystemen.

 

Het topbedrijf dat op markten fronten voorop loopt, is Salesforce.com (NYSE:CRM). Het PaaS-aanbod en het ontwikkelaarsecosysteem van dit bedrijf liggen mijlen voor op die van elk ander bedrijf en Salesforce staat ook sterk wat betreft zijn AI-aanbod genaamd Einstein.

 

Salesforce is een typevoorbeeld van een bedrijf dat na de technologieboom een toontje lager is moeten gaan zingen. Wat niet belet dat de vooruitzichten op lange termijn er nog steeds goed uitzien.

 

De specialist op het gebied van klantrelatiebeheer was vanaf eind jaren negentig een pionier op het gebied van software die gebruikmaakt van cloudtechnologie. Salesforce is sindsdien vertakt naar andere gebieden van bedrijfssoftware via organische groei en een gestage stroom van acquisities.

 

De overname door Salesforce van het externe werk- en samenwerkingshulpmiddel Slack zal het bedrijf waarschijnlijk op een ramkoers zetten met Microsoft’s Teams.

 

Vanwege het succes om een volwaardig technologieplatform te worden voor bedrijven van alle soorten en maten, is Salesforce ook een uitstekende manier om in kleinere cloudstarters te beleggen.

 

Salesforce investeert regelmatig in, of verwerft belangen in kleinere cloud-peers zoals Snowflake (NYSE:SNOW) vóór de beursintroductie (IPO) destijds. Meer recentelijk verwierf het een belang via de IPO van Monday.com (NASDAQ:MNDY).

 

Zeer winstgevend en zwaar investerend om de expansie te maximaliseren. Salesforce zou het doel van oprichter en CEO Marc Benioff kunnen realiseren om binnen het volgende decennium een van ’s werelds grootste technologiebedrijven te worden.

 

2. Adobe

Softwarebedrijf Adobe (NASDAQ:ADBE) begon in een IT-tijdperk dat voorafgaat aan zowel de cloud als het internet. Maar Adobe heeft zichzelf getransformeerd tot een leider in cloudservices. Het grote en alsmaar groeiende platform werd aangepast aan het cloudtijdperk.

 

 

Adobe’s kerncompetenties in het leveren van creatieve software en documentbewerking hebben het tot een belangrijk onderdeel van digitale transformatie gemaakt.

 

Hoewel het geen seriële overnemer is zoals Salesforce, heeft Adobe toch een aantal grote stappen gezet om zijn softwaresuite af te ronden. In 2018 nam het de kleine bedrijven Marketo en Magento over om zijn positie als partner voor e-commercebedrijven te versterken.

 

Eind 2020 kocht het Workfront om workflow- en projectbeheeroplossingen aan zijn arsenaal toe te voegen. Meest recentelijk heeft Adobe de samenwerkingssoftware voor videobewerking Frame.io overgenomen.

 

In combinatie met de organische groei die Adobe’s legacy-aanbod nog steeds genereert, is dit bedrijf een topgenerator voor cashflow in de cloudindustrie. Het verdient overweging als een kernportefeuilleholding.

 

3. Zoom videocommunicatie

Er zijn maar weinig bedrijven die zo snel uit de vergetelheid zijn geschoten en de status van een begrip hebben bereikt als Zoom (NASDAQ:ZM).

 

 

De videoconferentie service is tijdens de pandemie een must geworden om familieleden en zakelijke teams te helpen op afstand contact te houden. Uiteindelijk bleek dat veel persoonlijke ontmoetingen toch niet zo nodig waren. Zoom is klaar om door te gaan als een basisbehoefte van zakelijke communicatiediensten.

 

De beurskoers van Zoom maakte een duik in de zomer van 2021 toen het de intentie aankondigde om corporate contact center specialist Five9 (NASDAQ:FIVN) over te nemen.

 

De deal werd door de aandeelhouders van Five9 weggestemd, maar Zoom kondigde niettemin zijn eigen product op dit front aan en noemde het Video Engagement Center.

 

Het is duidelijk dat Zoom een groter deel van de enorme wereldwijde telecomindustrie in de gaten houdt door achter grote zakelijke communicatieaccounts aan te gaan.

 

Zoom profiteert ook van veranderingen in persoonlijke communicatie. Mobiele telefonie is een moderne noodzaak, maar cloudgebaseerde video-interacties kunnen de komende jaren een serieuze disruptor zijn voor traditionele telecommunicatiebedrijven.

 

Als internettoegang zich uitbreidt, kan het contact met telefoonmaatschappijen losraken en in plaats daarvan de voorkeur geven aan cloud softwareproviders. Tegen die achtergrond mag het bedrijf een grote toekomst tegemoet zien.

 

4. Veeva Systems

Veeva Systems (NASDAQ:VEEV) biedt diensten aan voor life science-organisaties zoals biotech-, farmaceutische en andere bedrijven in de gezondheidszorg.

 

 

De diensten van het bedrijf omvatten klantrelatiebeheer, gegevensbeheer en compliance. Veeva maakte onlangs een uitstapje naar digitale diensten voor kleinere zorgbedrijven zoals dokterspraktijken en medische centra.

 

Meer recentelijk nam het online-onderwijsbedrijf Learnaboutgmp over om zijn eigen bibliotheek met pharma- en biotech-trainingen te versterken.

 

Veeva bevindt zich in de vroege stadia van uitbreiding van het toepassingsgebied naar consumentengoederen en chemische bedrijven.

 

De omzet van Veeva groeit al jaren met dubbele cijfers.

 

De winstgevendheid is in een nog sneller tempo gegroeid naarmate het efficiënter wordt met grotere schaal. De groei van het bedrijf zal waarschijnlijk doorgaan als Veeva digitale transformatie naar de enorme life sciences-industrie brengt.

 

Veeva voegt voortdurend nieuwe functies toe aan zijn ecosysteem en biedt portfolio-blootstelling aan digitalisering van de gezondheidszorg zonder een specifieke winnaar te hoeven kiezen binnen die grote en gefragmenteerde industrie.

 

De koers van het aandeel Veeva durft nogal wat te schommelen en dat volatiel karakter wordt door sommige beleggers als een hinderpaal ervaren.

 

5. Unity Software

Netflix (NASDAQ:NFLX) maakte het streamen van tv vanuit de cloud tot een dagelijkse basisbehoefte, maar streaming omvat nu veel meer dan alleen televisie.

 

 

Nu de videogame-industrie ook naar de cloud migreert, helpt Unity Software (NYSE:U) game-ontwikkelaars om de overstap te maken. Unity, dat in 2020 naar de beurs ging, is een toonaangevend platform voor het maken van 3D-content in realtime. Miljoenen producenten gebruiken de software en miljarden gebruikers downloaden elk jaar apps die met Unity zijn gebouwd.

 

3D-inhoud is echter niet alleen voor videogames. Het bedrijf blijkt nuttig te zijn als hulpmiddel voor grafisch ontwerpers, ingenieurs, architecten, film- en tv-productiestudio’s en zelfs online docenten.

 

Volkswagen (OTC:VWAGY) en Toyota Motor Corp. (NYSE:TM) gebruiken Unity bijvoorbeeld om interactieve en collaboratieve auto-ontwerpen te maken. Het is ook een uniforme service waarmee makers van inhoud op afstand met elkaar kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld om hun apps te implementeren en op de markt te brengen en ze in realtime kunnen beheren.

 

Apple (NASDAQ:AAPL) heeft recent wijzigingen in de privacy van gebruikers aangebracht. Dit maakt het voor sommige app-ontwikkelaars moeilijker om geld te verdienen met hun werk. Daarom breidt Unity ook zijn digitale advertentieactiviteiten uit.

 

Unity heeft onlangs nieuwe functies gelanceerd voor app-uitgevers. De wortels van het bedrijf liggen in videogames. Maar Unity is hard op weg een cloudplatform te worden dat in meerdere sectoren werkt. Naarmate de digitale wereld meer invloed krijgt op beslissingen in de echte wereld, zou Unity een interessante investering in softwareservices kunnen zijn

 

6. The Trade Desk

Als het gaat om het streamen van tv, zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe op internet gebaseerde diensten op de markt gekomen. Dit was een zegen voor digitale advertentietechnologen zoals The Trade Desk (NASDAQ:TTD).

 

 

The Trade Desk is een cloudgebaseerd aanbod dat marketeers helpt bij het automatiseren van de aankoop van digitale advertenties (bekend als programmatic advertising). Digitale advertenties worden gedomineerd door Google en Meta Platforms (NASDAQ:FB), de nieuwe naam van het moederbedrijf van Facebook.

 

Maar de cloudgebaseerde marketingbeheertools van The Trade Desk hebben veel gebruikers gewonnen. Het is nu het grootste onafhankelijke softwarebedrijf voor digitaal advertentiebeheer.

 

Iets meer dan de helft van de marketinguitgaven vindt al digitaal plaats. Digitale advertenties zullen de komende tien jaar een snelgroeiende industrie blijven. Vooral in thuisentertainment, aangezien tv en films overgaan op een on-demand internetstreamingformaat.

 

In de komende jaren zullen streamingdiensten miljoenen nieuwe huishoudelijke abonnees aantrekken en miljarden extra uren besteden aan het bekijken van inhoud. Dat creëert een enorme kans voor The Trade Desk, aangezien het de reclameactiviteiten op tv beheert.

 

Nog steeds een klein bedrijf in een digitale marketingindustrie met een waarde van bijna $ 1 biljoen per jaar en groeiend, is ‘the sky the limit’ voor The Trade Desk. Ups en downs in de koers zijn dit aandeel echter niet vreemd.

 

7. Digital Ocean

DigitalOcean (NASDAQ:DOCN) is een relatief nieuw gezicht in de cloud computing-ruimte. DigitalOcean is een openbare cloudinfrastructuur en softwareprovider vergelijkbaar met Amazon’s AWS, Microsoft Azure en Google Cloud.

 

 

Maar de grote drie richten hun aandacht op grote ondernemingen. DigitalOcean richt zich op de grote, maar achtergestelde gemeenschap van kleine bedrijven en startende ondernemingen.

 

Dit is een lucratieve niche. De meeste IT-investeringen worden gedaan door grote organisaties, maar kleine bedrijven maken nog steeds ongeveer de helft van de totale productie van de wereldeconomie uit.

 

De meesten lopen echter ver achter bij het realiseren van de benodigde digitale transformatie. Dat is waar DigitalOcean om de hoek komt kijken, met een volledig assortiment betaalbare diensten om deze kleine bedrijven te helpen hun weg te vinden in een nieuw tijdperk.

 

Wie wil beleggen in dit aandeel moet tegen een stootje kunnen, want de koers gedraagt zich nogal volatiel. Wat overigens geldt voor de meeste aandelen die iets met de cloud van doen hebben.

 

8. Zendesk

Cloud Customer Service-softwarebedrijf Zendesk (NYSE:ZEN) staat op deze lijst vanwege zijn focus op zijn platform en zijn AI-mogelijkheden. Binnen Zendesk werd een machtsstrijd uitgevochten die op moment van schrijven nog niet beslist was.

 

 

Jana Partners heeft vier directeuren voorgedragen voor de raad van bestuur van Zendesk. Het argument is dat het bedrijf gerehabiliteerd moet worden na een impopulaire poging om Momentive Global, het moederbedrijf van het webenquêtebedrijf SurveyMonkey, te kopen.

 

9. Microsoft

Bij de grote jongens mogen we Microsoft (NASDAQ:MSFT) natuurlijk niet vergeten. Microsoft heeft zijn PaaS-strategie tot dusver goed uitgevoerd, met dank aan het ervaren management.

 

Enkele maanden geleden bracht het een nieuw AI-enabled edge-apparaat uit, genaamd The Data Box Edge. Het fungeert als een brug of een abstractielaag tussen de lokale gegevensbronnen en cloudopslag. Organisaties kunnen het apparaat gebruiken voor het verwerken, filteren en analyseren van de gegevens voordat ze deze in de cloud opslaan.

 

Op de beurs is Microsoft uitgegroeid tot een relatief stabiel aandeel, waarbij moet worden opgemerkt dat in de technologie ‘volatiel’ zowat altijd een relatief begrip zal blijven.

 

10. Amazon

Ook een andere grote jongen mogen we niet over het hoofd zien. Hoewel Amazon (NASDAQ:AMZN) geen puur cloudbedrijf is, waarderen we Amazon vanwege de manier waarop het zowel zijn e-commerce- als de cloudactiviteiten uitvoert.

 

 

Amazon loopt voorop in AI en heeft het extra voordeel van enorme gegevens om op uit te voeren. Amazon Web Services leidt de groeiende markt voor cloudinfrastructuur met een aandeel van ongeveer 41% in 2020, volgens industrieonderzoeker Gartner.

 

Amazon Web Services biedt Amazon inkomstendiversiteit en een gezond inkomen. Bijna 15% van de totale inkomsten van Amazon kwam van Amazon Web Services.

 

11. Atlassian

Wat PaaS betreft is Atlassian (NASDAQ:TEAM) de beste middelgrote speler. We hebben dit bedrijf zien groeien van een bootstrap-startup gericht op zijn fundamenten tot een bedrijf met meer dan $ 1 miljard aan inkomsten dat kapitaalefficiënte startups verwerft.

Atlassian beleggen in cloud aandelen.png

We zijn er dol op vanwege zijn discipline en cultuur, die volgens ons cruciaal waren voor het succes ervan. Maar dat Atlassian een stabiel aandeel is, zult u ons niet horen zeggen.

 

 

12. ServiceNow

ServiceNow (NYSE:NOW) heeft een uitstekend platform en dit jaar werkt het samen met grotere technische giganten zoals Microsoft en Adobe (NASDAQ:ADBE) om zijn ontwikkelaarsecosysteem te versterken. ServiceNow heeft AI-mogelijkheden opgebouwd door middel van acquisities.

 

 

13. Twilio

Twilio (NYSE:TWLO) is een toonaangevende speler in het communicatie PaaS-segment. Dit jaar introduceerde het de Twilio Media Streams API die AI gebruikt om het sentiment van de beller te begrijpen. Na een sterke periode kreeg de koers met winstnemingen af te rekenen. Wat niets wegneemt van de goede vooruitzichten op lange termijn.

 

14. Splunk (NASDAQ:SPLK)

 

Splunk heeft zijn PaaS-strategie en ontwikkelaarsecosysteem goed uitgevoerd. Het platform stelt externe ontwikkelaars in staat om cloud-native Splunk-apps te ontwikkelen voor realtime, machinaal gegenereerde Big Data-applicaties.

 

 

Splunk heeft onlangs de lancering aangekondigd van Mission Control. Dit is een geïntegreerd beveiligingsplatform dat zijn beveiligingsinformatie en gebeurtenisbeheer (SIEM), analyse van gebruikersgedrag (UBA) en beveiligingsorkestratie, automatisering en respons (SOAR) omvat. Ook Splunk is een aandeel van het volatiele soort. Niet dus voor beleggers met een zwak hart.

 

15. RingCentral

Cloudgebaseerde communicatieserviceprovider RingCentral (NYSE:RNG) heeft een goed jaar achter de rug dankzij zijn uitstekende partnerstrategie.

 

 

RingCentral heeft zijn nieuwe klantbetrokkenheidsplatform Engage geïntegreerd met die van Google’s Dialogflow wat betreft de AI- en ML-mogelijkheden. Maar op de beurs heeft dit aandeel een mindere periode achter de rug. Daar kan echter verandering in komen. Hou er echter rekening mee dat het moeilijk is om voorspellingen te doen in de technologie.

 

16. Workday

Workday (NASDAQ:WDAY) betrad enkele jaren geleden de PaaS-markt toen het zijn Cloud Platform openstelde voor ontwikkelaars.

 

Workday is goed gepositioneerd en staat daarom op onze radar. Op de beurs verging het dit aandeel in de afgelopen maanden een stuk minder. Afwachten of de koers al een bodem heeft bereikt.

 

17. HubSpot

Onder de kleinere spelers houden we van inbound-marketingspecialist HubSpot (NYSE:HUBS) vanwege het uitstekende management.

HubSpot beleggen in cloud aandelen.png

 

HubSpot heeft goed werk geleverd met zijn ontwikkelaarsecosysteem. Het valt ook in dit geval af te wachten of de koers al een bodem heeft bereikt.

 

18. Alteryx

We houden van Alteryx (NYSE:AYX) vanwege het sterke momentum dat het laat zien voor zijn op abonnementen gebaseerde end-to-end analyseplatform.

 

Alteryx ging twee jaar geleden naar de beurs met een waardering van ongeveer $ 840 miljoen en een catalogusprijs van $ 14,61. Inmiddels staat de koers flink boven dat niveau, maar anderzijds toch weer fors onder de piekkoersen. Wie gelooft in koersherstel, mag zijn kans wagen.

 

 

19. Smartsheet

In het segment documentondertekening houden we van DocuSign (NASDAQ:DOCU) vanwege zijn focus op de gehele levenscyclus van documentbeheer. Maar toch houden we ook een plaatsje vrij voor Smartsheet (NYSE:SMAR)

 

 

Smartsheet heeft een succesvol platform voor zakelijke samenwerking gebouwd. Het platform beschikt over een uitgebreide functieset waarmee ontwikkelaars apps, integrators en connectoren kunnen bouwen. Dit kan samenwerkingsmogelijkheden versterken door automatisch gegevens van kritieke bedrijfsplatforms te synchroniseren. In de sector cloud mag dit aandeel als één van de meest stabiele uit zijn sector worden beschouwd.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

Url      : https://mijn.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

Volg ons ook op Twitter: http://www.twitter.com/beleggen_com

Link op Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/harmvanwijk

Like op Facebook https://www.facebook.com/harmvanwijk

Google: https://www.youtube.com/c/HarmvanWijk

Instagram https://www.instagram.com/beleggencom

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCsAXo3dvcBJnuI-fBSHY8HA

 

 

Onze missie

Het helpen van mensen om succesvol te beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.