effectenbeurs

Wat is een effectenbeurs?

Een effectenbeurs, ook wel beurs genoemd, is een gereguleerde marktplaats waar beleggers aandelen, obligaties, derivaten en andere financiële instrumenten kunnen verhandelen. De koersen worden gecontroleerd door de autoriteit voor financiële dienstverlening. Een effectenbeurs creëert een efficiënte manier om de uitwisseling van goederen te vergemakkelijken met behoud van marktintegriteit en -veiligheid. Beurzen dienen niet alleen als platform voor de aandelenhandel, maar ook als informatiebron voor beleggers. Ze bieden een actueel overzicht van de aandelenprijzen en stellen kopers en verkopers in staat om tijdig beslissingen te nemen op basis van beursgegevens.

Welke effecten worden op de beurs verhandeld?

De effectenbeurs is een complex ecosysteem waarbij beleggers verschillende financiële instrumenten kunnen kopen, verkopen en bezitten. De effecten die op de effectenbeurs kunnen worden verhandeld, zijn onder andere:

Hoe kun je effecten kopen op de effectenbeurs?

Op de effectenbeurs zijn verschillende manieren om effecten te kopen en verkopen. De meest voorkomende manier is door gebruik te maken van een makelaar, waarbij je via een beveiligde online portal geld aan de beurs kan overmaken en vervolgens orders kan plaatsen. U kunt ook opties overwegen die brokers in staat stellen om direct met het netwerk te communiceren. Dit is iets duurder, maar biedt een lager risico op frauduleuze activiteiten, evenals de mogelijkheid om momentopnames te maken van markten die worden aangeboden door gerenommeerde brokers.

Als alternatief daarvoor, bestaan er ook verschillende websites voor daytraders die geavanceerde technische analysesystemen, valutahandelsoftware en professionele nieuwsfeeds hebben, waardoor naar informatie kan worden gezocht over grote bedrijven of de economie en hieruit acties voor investeringen voortvloeien. U zou ook toegang tot computertools zoals mobiele apps en virtuele portefeuilles kunnen hebben om verstandig te investeren of portfolio’s up-to-date te houden.

Voorbeelden van effectenbeurzen

Nederland heeft een van de meest levendige en actieve beurzen van Europa. Ongeveer 400 bedrijven worden openbaar verhandeld op Euronext Amsterdam, de enige beurs in Nederland. Zij biedt haar beleggers een scala aan financiële instrumenten om te verhandelen, waaronder aandelen en derivaten, alsmede onderhandse plaatsingen en schuldinstrumenten. Er zijn ook veel bekende internationale effectenbeurzen waar beleggers actief kunnen handelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • New York Stock Exchange
  • Nasdaq Stock Exchange
  • Tokyo Stock Exchange
  • London Stock Exchange
  • Deutsche Börse
  • Hong Kong Stock Exchange

meer weten over beleggen in 2023?

2022 was een interessant jaar voor beleggers, met koersen die over een breed front daalden. Lees ons e-book over de verwachtingen van experts en hoe te beleggen in 2023.