Wanneer stap ik in en uit een fonds?

Het in- en uitstappen uit een fonds volgt uit een koop- of verkoopsignaal op basis van een bewezen systeem, zodat emoties worden uitgesloten. Er zijn verschillende bewezen systemen, dus zoek een systeem dat bij je past.

Geld verdienen met beleggen is eenvoudig, maar niet makkelijk.

Geld verdienen met beleggen lukt wanneer u een aantal regels kent en u aan deze regels houdt. In de ETF Portefeuille gaat het over het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Op deze pagina leg ik u uit hoe dat werkt, wat de theorie erachter is.

Verlagen van het risico en het verhogen van het rendement

Spreiding over verschillende ETF’s draagt daarnaast bij aan het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Overigens niet alleen door de zeer lage kosten. Het onderstaande cijfervoorbeeld kan dit verduidelijken. Stel u kunt kiezen uit 3 verschillende beleggingen:

Belegging A B C
Jaar 1 10% 20% 0%
Jaar 2 11% -20% 39%
Jaar 3 9% 30% -9%

Standaard afwijking

Ondanks dat het gemiddelde van de 3 beleggingen op 10% uitkomt, zullen veel beleggers kiezen voor belegging A. En terecht. Het risico is hierbij immers lager, getuige de lagere standaard afwijking. Merk overigens op dat het rendement van belegging A het gemiddelde is van B en C.

Belegging A B C
Jaar 1 10% 20% 0%
Jaar 2 11% -20% 39%
Jaar 3 9% 30% -9%
Gemiddeld 10% 10% 10%
Stand afw. 1% 20% 19%

Stel dat we nog verder spreiden, met een resultaat dat overeenkomt met het gemiddelde van A, B en C. We zien dat we dan ieder jaar op 10% rendement uitkomen, waardoor het gemiddelde dus ook nog steeds 10% blijft, maar de standaard afwijking nog verder daalt. Een lager risico dus met hetzelfde rendement:

Belegging A B C  D
Jaar 1 10% 20% 0% 10%
Jaar 2 11% -20% 39% 10%
Jaar 3 9% 30% -9% 10%
Gemiddeld 10% 10% 10% 10%
Stand afw. 1% 20% 19%  0%

Doorrekenen met € 100.000

Maar is het rendement wel gelijk? Laten we dit eens doorrekenen. We beginnen met € 100.000 en kijken hoe deze investering zich ontwikkelt met bovenstaande percentages.

 

A

B

C

D

Start  € 100.000,00  € 100.000,00  € 100.000,00  € 100.000,00
Jaar 1  € 110.000,00  € 120.000,00  € 100.000,00  € 110.000,00
Jaar 2  € 122.100,00  € 96.000,00  € 139.000,00  € 121.000,00
Jaar 3  € 132.478,50  € 124.800,00  € 127.185,00  € 133.100,00

Duizenden euro’s meer rendement

Wat opvalt, is dat bij belegging D, de meest gespreide en dus met het laagste risico, het eindresultaat het hoogste is (100.000 euro maal 1,1 tot de macht 3). Niet alleen het risico is dus lager, maar het rendement is ook nog eens duizenden euro’s hoger!

Jack Meyer, Harvard University Endowment

Niet voor niets is een bekende uitspraak van Jack Meyer, hoofd van de Harvard University Endowment tussen 1990-2005:

“The most powerful tool an investor has working for him or her is diversification. True diversification allows you to build portfolios with higher returns for the same risk. Most investors, institutional and individual, are far less diversified than they should be.”

Momentumeffect

Daarnaast maken we bij deze strategie ook nog eens gebruik van het momentumeffect: wat stijgt, blijft vaak stijgen en wat daalt, blijft vaak dalen. Onderzoek door Dimson, Marsh en Staunton van de London Business School onder de grootste 100 aandelen op de Britse aandelenmarkt sinds 1900 leverde het volgende op:

 • beleggen in de 20 winnaars van de voorgaande 12 maanden liet £ 1 groeien naar £ 2,3 miljoen tussen 1900 einde van 2009;
 • beleggen in de 20 verliezers van de voorgaande 12 maanden liet £1 groeien naar slechts £ 49 tussen 1900 einde van 2009.

Momentum in financial markets

De onderzoekers bekeken overigens 19 markten over de hele wereld en zagen in 18 markten een significant momentum effect.

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

7 antwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Bijgaand, zoals besproken, informatie over Signalen of Copy Trade via Finodex.

   Het is belangrijk dat strategieën elkaar aanvullen en kunnen profiteren van

   – een stijgende markt
   – een dalende markt en
   – een gelijkblijvende markt.

   Meer smaken zijn er niet.

   Niet iedere strategie kan dit en daarom moet je deze combineren en zorgen dat de strategie niet te veel geld verliest wanneer de markt niet in de favoriete fase zit.

   Omdat je niet kunt voorspellen, zie je achteraf welke strategieën het het beste hebben gedaan.

   Uit onderzoek onder klanten bleek dat betreffende onze portefeuilles meer behoefte bestaat dan alleen voor het ontvangen van SMS- en e-mailberichten. Om die reden is besloten om samen met Finodex te zoeken naar een mogelijkheid om aan deze wens gehoor te geven.

   TradersOnly of MeXeM
   Het enige dat u hoeft te doen, is u aan te melden bij Finodex. U ontvangt dan een pakket van TradersOnly of MeXeM voor het openen van een effectenrekening. Na het storten van 20.000 euro wordt de rekening gekoppeld en loopt u mee met de gekozen portefeuille.

   U kunt kiezen uit:
    
   NL25Alert
   NL25Alert is een modelportefeuille waarbij het startbedrag is vastgesteld op 10.000 euro. De aan- en verkoopselectie van de optieseries wordt uitgevoerd door een ervaren research team onder leiding van Harm van Wijk. De portefeuille volgens strenge regels beheerd. Door het strikt hanteren van deze methode kunt u jaarlijks een hoog rendement verwachten.
   https://platform.finodex.com/system/36/NL25Alert

    
   En/of

   OptionAlert Indices
   OptionAlert Indices is een modelportefeuille waarbij het startbedrag is vastgesteld op 20.000 euro. De aan- en verkoopselectie van de optieseries wordt uitgevoerd door een ervaren research team onder leiding van Harm van Wijk. De portefeuille volgens strenge regels beheerd. Door het strikt hanteren van deze methode kunt u jaarlijks een hoog rendement verwachten. Een Iron condor is een optiecombinatie van een (zelfde aantal) Call + Put met verschillende uitoefenprijzen (strikes) en dezelfde expiratiedatum waarbij de geschreven opties worden afgedekt met gekochte opties.
   https://platform.finodex.com/system/35/OptionAlert-Indices

    

   En/of
   https://platform.finodex.com/system/34/TrendPortefeuille-NL-Aandelen

   Spreiding over verschillende aandelen draagt bij aan het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Met een trendvolgende indicator kunnen we dan objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2017 met de Trading Navigator was 19,8%. Een systeem gebaseerd op een modelportefeuille van 20.000 euro.
   https://platform.finodex.com/system/34/TrendPortefeuille-NL-Aandelen

   En/of

   Trading Systeem: TrendPortefeuille NL Opties
   Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2017 met de Trading Navigator was 19,8% met aandelen. In plaats van aandelen, gebruiken we opties. Bijkomend voordeel is dat er voor de Belgische klanten geen TOB ‘taks op beursverrichtingen’, ook wel ‘beurstaks’ genoemd, hoeft te worden betaald. De aandelenstrategie wordt uitgevoerd met synthetische aandelen (derivaten die 1 op 1 bewegen met de aandelen). Omdat er minder kapitaal nodig is, ontstaat een hefboom waardoor het verwachte rendement (veel) hoger is, maar het risico is door de hefboom wel hoger.
   https://platform.finodex.com/system/32/TrendPortefeuille-NL-Opties

   En/of

   Modelportefeuille: TrendPortefeuille NL Turbo (voorheen AandelenAlert)
   Spreiding over verschillende aandelen draagt bij aan het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Met een trendvolgende indicator kunnen we dan objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2017 met de Trading Navigator was 19,8%. In plaats van aandelen, gebruiken we sprinters, Speeders en turbo’s met factor 4-5. Een systeem gebaseerd op een modelportefeuille van 20.000 euro.
   https://platform.finodex.com/system/33/TrendPortefeuille-NL-Turbo

   En/of

   TopPortefeuille
   Het Top-systeem signaleert 1 maal per maand de meest kansrijke aandelen van Nederland en geeft tevens aan of de portefeuille uit het oogpunt van risicobeperking moet worden afgedekt. Hieronder ziet u het resultaat van deze indicator in vergelijking tot een maandelijkse belegging in de AEX-index. Een systeem gebaseerd op een modelportefeuille van 20.000 euro.
   https://platform.finodex.com/system/30/TopPortefeuille

   En/of

   SuperMomentumPortefeuille
   Het SuperMomentumPortefeuille-systeem signaleert 1 maal per maand de meest kansrijke aandelen van Europa en geeft tevens aan of de portefeuille uit het oogpunt van risicobeperking moet worden afgedekt. Hieronder ziet u het resultaat van deze indicator in vergelijking tot een maandelijkse belegging in de AEX-index. Een systeem gebaseerd op een modelportefeuille van 20.000 euro.
   https://platform.finodex.com/system/27/SuperMomentumPortefeuille

   En/of

   DividendPortefeuille
   Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben. Een systeem gebaseerd op een modelportefeuille van 20.000 euro.
   https://platform.finodex.com/system/37/DividendPortefeuille

   En/of

   Nasdaq TrendPortefeuille
   Met dezelfde trendvolgende indicator kunnen we dan objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2018 met de Trading Navigator was 32,9%. Een systeem gebaseerd op een modelportefeuille van 100.000 euro. Veel Amerikaanse aandelen staan boven 1000 dollar, zodat we hier spreiden over over 20 posities van circa 5000 dollar.
   https://iris.nl/signaalbeleggen/modelportefeuilles/trendportefeuille-us-nasdaq-100k-aandelen-2/
   Of met 20.000 euro: https://platform.finodex.com/system/10027/TrendPortefeuille-US-Nasdaq-20K-Aandelen

   Of kijk eens naar de gecombineerde BFM Modelportefeuilles zoals
   https://platform.finodex.com/system/22784/BFM-Modelportefeuille-25k-NL-Opties

   Procedure
    
   Hoe kunt u mee meedoen?

   -1- Neem een abonnement op het systeem (al vanaf 47 euro pm), bijvoorbeeld
   https://platform.finodex.com/system/10027/TrendPortefeuille-US-Nasdaq-20K-Aandelen

   -2- Koppel systeem aan uw IB-broker-rekening (via Mexem of TradersOnly). Deze rekening loopt bij Interactive Brokers, 1 van de grootste brokers in de wereld. Nog geen rekening? Open dan gratis bij MeXeM op https://www.mexem.com/beleggencom
   MeXeM heeft namelijk voor de Beleggers van Beleggen.com een speciale aanbieding. Als welkom ontvangen nieuwe klanten tot aan €500 transactietegoed via https://www.mexem.com/beleggencom 
   MeXeM is één van de Voordeligste Brokers in Nederland. Zie de tarieven op https://www.mexem.com/beleggencom
   -3- Start met volgen via mobiele app. Met 1 klik kan u het signaal bevestigen. Naast dit abonnement zijn, naast de gebruikelijke (lage) transactiekosten bij MeXeM, er verder geen kosten verbonden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.