Belasting over beleggingen: zorg dat je dit weet

belasting-over-beleggingen

In dit artikel leggen we je uit hoe de belasting op beleggingen werkt. Van Box 3 tot het heffingsvrij vermogen, van de peildatum tot belastingvrij beleggen. Ook duiken we in de wereld van dividendbelasting en geven we je tips voor je aangifte.

 

Wat zijn beleggingen precies?

Beleggingen zijn een manier om je geld voor je te laten werken. In plaats van je geld op de bank te laten staan, investeer je het in iets dat mogelijk meer oplevert. Dit kan van alles zijn: aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, maar ook kunst of wijn.

Elk soort belegging heeft z’n eigen kenmerken en risico’s. Aandelen kunnen bijvoorbeeld flink in waarde stijgen, maar ook hard dalen. Obligaties zijn doorgaans stabieler, maar leveren vaak minder op. Vastgoed kan zowel inkomsten uit huur als waardestijging opleveren, maar het vergt ook onderhoud.

Hoe werkt belasting over beleggingen?

Belasting op beleggingen kan best ingewikkeld zijn. Het is een onderwerp dat veel vragen oproept. Hoeveel belasting betaal je eigenlijk over je beleggingen? En hoe wordt dat berekend? Dat is wat we je nu gaan uitleggen. We duiken in de belastingregels en maken het zo helder mogelijk voor je. Op die manier kun je beter inschatten wat de fiscale gevolgen van jouw beleggingen zijn.

Box 3: sparen en beleggen

In Nederland vallen je beleggingen onder Box 3, ook wel de box van ‘sparen en beleggen’ genoemd. Hierin wordt je vermogen belast, dus ook je beleggingen.

Aan het begin van het jaar kijkt de belastingdienst naar je totale vermogen. Dit is alles bij elkaar opgeteld: je spaargeld, beleggingen, tweede huis en andere bezittingen. Schulden mag je hier vanaf trekken.

Over dit totale bedrag betaal je dan belasting. Niet over de werkelijke opbrengst van je beleggingen, maar over een fictief rendement. De belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je een bepaald rendement haalt op je vermogen. Dit rendement noemen ze het ‘forfaitair rendement’.

Het tarief dat je betaalt, hangt af van de hoogte van je vermogen. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger het percentage fictief rendement en dus hoe meer belasting je betaalt. Gelukkig is er ook nog zoiets als het heffingsvrij vermogen.

Heffingsvrij vermogen: wat betekent dat?

Het is het bedrag dat je mag hebben zonder dat je er belasting over hoeft te betalen. In 2021 is dat bedrag €50.000 per persoon. Heb je een fiscale partner, dan wordt dit bedrag verdubbeld naar €100.000.

Stel, je hebt €60.000 aan vermogen. Dan betaal je dus alleen belasting over €10.000. Dit is het bedrag boven je heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrij vermogen is dus een soort belastingvrije voet voor je vermogen.

Elk jaar stelt de overheid de hoogte van het heffingsvrij vermogen opnieuw vast. Houd dit in de gaten, het kan namelijk flink schelen in de belasting die je moet betalen.

Tarieven bij belasting over beleggingen

De belastingtarieven voor beleggingen werken als volgt. Je betaalt een vast percentage belasting over je fictieve rendement. In 2021 is dit 31%. Het fictieve rendement is afhankelijk van de grootte van je vermogen.

Voor een vermogen tot €50.000 gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement van 1,9%. Bij een vermogen tussen €50.000 en €950.000 wordt gerekend met een fictief rendement van 4,5%. Heb je een vermogen boven de €950.000? Dan wordt er een fictief rendement van 5,69% gehanteerd.

Even een rekenvoorbeeld. Stel, je hebt een vermogen van €100.000. De eerste €50.000 heeft een fictief rendement van 1,9%. Dat is €950. Over de volgende €50.000 wordt een fictief rendement van 4,5% gerekend. Dat is €2.250. Samen is dat €3.200. Hierover betaal je 31% belasting, wat neerkomt op €992.

Deze tarieven en percentages kunnen elk jaar veranderen. Houd de website van de belastingdienst dus goed in de gaten. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Het belang van de peildatum

De peildatum is een belangrijk begrip bij belasting op beleggingen. Dit is de datum waarop de belastingdienst kijkt naar je vermogen. In Nederland is dit altijd 1 januari. Dus de waarde van je beleggingen op 1 januari is bepalend voor de belasting die je betaalt.

Verkoop je bijvoorbeeld in februari een deel van je aandelen, dan heeft dat geen invloed op de belasting voor dat jaar. Die was al bepaald op 1 januari. Het kan dus slim zijn om hier rekening mee te houden bij het aan- en verkopen van beleggingen.

Dit geldt niet voor alle belastingen. Bij dividendbelasting bijvoorbeeld, wordt gekeken naar het moment waarop het dividend wordt uitgekeerd. Het is dus belangrijk om per belastingsoort te weten welke datum als peildatum geldt.

Belasting op beleggingen is meer dan alleen percentages en bedragen. Het is ook een kwestie van timing. Door goed op de hoogte te zijn, kun je soms belasting besparen.

Belastingvrij beleggen: kan dat?

Je vraagt je misschien af: is er een manier om belastingvrij te beleggen? Het antwoord is ja. Er zijn verschillende mogelijkheden om te beleggen zonder dat je er belasting over hoeft te betalen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Groen beleggen en belastingvoordelen

Beleggen in groene, of duurzame projecten kan je belastingvoordelen opleveren. Dit wordt ook wel ‘groen beleggen’ genoemd. Hierbij investeer je in projecten die bijdragen aan een beter milieu. Denk aan windmolenparken, zonne-energieprojecten of duurzame bouwprojecten.

De overheid wil groen beleggen stimuleren. Daarom zijn er belastingvoordelen. Zo is er een vrijstelling in Box 3 voor groene beleggingen. In 2021 is deze vrijstelling €60.429 per persoon. Met een fiscale partner is dit zelfs €120.858.

Daarnaast kun je ook profiteren van een heffingskorting in Box 1. Dit is een korting op je inkomstenbelasting. De heffingskorting is ,7% van het bedrag dat je groen belegt.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan groen beleggen. Zo moet je beleggen in door de overheid aangewezen groene projecten. Ook moet je de belegging minimaal een jaar aanhouden. Check dus goed of jouw belegging voldoet aan deze voorwaarden.

Belasting over beleggingen in een BV: een optie?

Als je flink wat vermogen hebt, kun je overwegen om te beleggen vanuit een BV. Dit kan fiscaal interessant zijn. In een BV betaal je namelijk vennootschapsbelasting over de winst. In 2021 is dit 15% over de eerste €245.000 en 25% over het meerdere. Dit kan lager zijn dan de belasting in Box 3.

Een ander voordeel is dat je in een BV alleen belasting betaalt over de werkelijke winst. Dus niet over een fictief rendement, zoals in Box 3. Je moet ook rekening houden met de kosten van een BV. Denk aan de oprichtingskosten en de administratie en vergeet de belasting op uitgekeerd dividend niet.

Dividendbelasting: wat moet je weten?

Dividendbelasting is een belasting die je betaalt over het dividend van je aandelen. Dividend is de winstuitkering die een bedrijf doet aan zijn aandeelhouders. In Nederland bedraagt de dividendbelasting 15%. Dit percentage wordt ingehouden op het moment dat het dividend wordt uitgekeerd.

Dus stel, je ontvangt €1000 aan dividend, dan gaat daar 15% vanaf. Dat betekent dat je €150 aan belasting betaalt en €850 overhoudt. Je kunt de ingehouden dividendbelasting verrekenen met de belasting in Box 3. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting over je beleggingen.

Er is echter één uitzondering. Als het dividend afkomstig is van aandelen die je in een BV houdt, dan kun je de dividendbelasting niet verrekenen. In dat geval betaal je dus wel belasting over het volledige bedrag.

Belasting over beleggingen: tips en tricks

Hoe pas je deze kennis nu toe in de praktijk? Hoe ga je om met de belastingdienst als het op je beleggingen aankomt? In dit deel geven we je enkele handige tips en tricks. We leggen je uit hoe je aangifte doet, wat een voorlopige aanslag is en hoe je hiermee omgaat.

Aangifte doen: zo doe je dat

Je weet nu hoe belasting op beleggingen werkt. Nu is het tijd om aangifte te doen. Dit doe je online via de website van de belastingdienst. Eerst log je in met je DigiD. Vervolgens ga je naar ‘Inkomstenbelasting’ en klik je op ‘Aangifte doen’.

In de aangifte vul je je totale vermogen in. Dit is de waarde van je beleggingen op 1 januari van het belastingjaar. Je vindt deze informatie bij je beleggingsinstelling. Vergeet niet je schulden er vanaf te trekken. Heb je groene beleggingen? Geef dit dan ook aan. Zo profiteer je van de belastingvoordelen.

Heb je dividend ontvangen? Dan vul je dit in bij ‘Inkomsten uit aanmerkelijk belang’. De ingehouden dividendbelasting kun je verrekenen. Dat scheelt weer in de belasting die je moet betalen.

Als alles is ingevuld, controleer je de aangifte goed. Klopt alles? Dan kun je de aangifte versturen. Zo simpel is het. En als je er niet uitkomt, kun je altijd hulp vragen. Bijvoorbeeld aan een belastingadviseur. Die kan je wegwijs maken in de wereld van belastingen en beleggingen.

Voorlopige aanslag: wat is het en hoe werkt het?

Een voorlopige aanslag is een voorschot op de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Je krijgt dit als je niet alles via je inkomen regelt, bijvoorbeeld als je inkomsten hebt uit beleggingen. De belastingdienst berekent de voorlopige aanslag op basis van de gegevens die ze van je hebben.

Het kan zijn dat de belastingdienst je een voorlopige aanslag stuurt, maar je kunt ook zelf een voorlopige aanslag aanvragen. Dit kan handig zijn als je al weet dat je belasting moet betalen. Zo voorkom je dat je in één keer een groot bedrag moet betalen.

Je betaalt de voorlopige aanslag in termijnen. De hoogte van de termijnen hangt af van het bedrag van de aanslag. Als je het niet eens bent met de voorlopige aanslag, kun je bezwaar maken.

Belasting over beleggingen in het buitenland

Beleg je ook in het buitenland? Dan krijg je te maken met een heel andere belastingwetgeving. Elke land heeft namelijk zijn eigen belastingregels. Dat kan best ingewikkeld zijn. In dit deel gaan we daar dieper op in. We kijken naar dubbele belasting en hoe je dat kunt voorkomen. Ook gaan we in op belastingverdragen. Zo weet je precies waar je op moet letten bij buitenlandse beleggingen.

Dubbele belasting: hoe voorkom je dat?

Dubbele belasting is precies wat het klinkt: twee keer belasting betalen over hetzelfde inkomen. Dit gebeurt als je belegt in het buitenland. Je betaalt dan belasting in het land waar je belegt, maar ook in Nederland. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Het is belangrijk om te weten dat Nederland met veel landen belastingverdragen heeft. Deze verdragen zijn er om dubbele belasting te voorkomen. Ze bepalen welk land belasting mag heffen over welk inkomen. Vaak is het zo dat het land waar je woont belasting mag heffen. Dus als je in Nederland woont, betaal je in Nederland belasting over je buitenlandse beleggingen.

Soms mag ook het land waar je belegt belasting heffen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dividend. In dat geval betaal je dus in beide landen belasting. Gelukkig kun je de buitenlandse belasting vaak verrekenen met de Nederlandse belasting. Hierdoor betaal je uiteindelijk maar één keer belasting.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de belastingverdragen. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je dat je dubbele belasting betaalt.

Wil je meer leren over beleggen en ontdekken hoe je je financiële kennis kunt vergroten? Schrijf je in voor onze GRATIS online training op Beleggen.com/training en ontvang ons GRATIS boek op Boek.Beleggen.com. Leer de geheimen van beleggen en zet de eerste stap naar een succesvolle beleggingsreis

Belastingverdragen: waar moet je op letten?

Belastingverdragen zijn overeenkomsten tussen twee landen om dubbele belasting te voorkomen. Ze zijn essentieel als je in het buitenland belegt, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Elk belastingverdrag is anders. Ze bevatten allemaal verschillende regels en voorwaarden. Daarom is het belangrijk om het belastingverdrag te lezen van het land waarin je belegt. Zo weet je precies welke belastingregels er gelden.

Ook de manier waarop je de buitenlandse belasting kunt verrekenen, verschilt per verdrag. Soms kun je de belasting verrekenen via je aangifte inkomstenbelasting. In andere gevallen moet je een verzoek indienen bij de belastingdienst van het andere land. Het is dus belangrijk om dit goed uit te zoeken.

Houd ook rekening met veranderingen. Belastingverdragen kunnen veranderen. Landen kunnen nieuwe verdragen sluiten of bestaande verdragen aanpassen. Dit kan invloed hebben op jouw belastingaangifte. Het is dus slim om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Belastingverdragen kunnen best ingewikkeld zijn, maar ze kunnen je ook helpen om belasting te besparen. Dus neem de tijd om ze te begrijpen. Zo weet je zeker dat je geen belastingvoordeel misloopt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.