Beleggen in grondstoffen

Het beleggen in grondstoffen is de afgelopen jaren zeer populair geworden. Beleggen in edelmetalen bijvoorbeeld is door de enorme stijging van de goudprijs sinds het begin van dit millennium weer in beeld gekomen. De prijs van een troy ounce goud steeg van $ 252 in 2001 tot $ 1900. Zeker in deze tijd, waarin de koersen van aandelen daalden, was beleggen in goud vele malen interessanter.

Geldpers

Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door de (roekeloze) acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed is voornemens om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, evenals Japan dat jaren heeft gedaan. Goud kan van deze ‘zirp’-situatie, oftewel ‘zero interest rate policy’, profiteren.

aex

AFM en DNB tegen goud

Goud is niet onomstreden. Zo verbood DNB het beleggen van het pensioenfonds voor de Glasfabrieken. DNB dwong het pensioenfonds per direct haar belegging in goud te verkopen. Volgens DNB mag maximaal 3% in grondstoffen worden belegd, het gemiddelde bij andere pensioenfondsen. Ook de AFM is geen fan van het beleggen in grondstoffen. Er werd zelfs een nieuwsartikel aan gewijd met als titel “Bevangen door goudkoorts?”

Rogers: goud gaat stijgen. Linksom of rechtsom

Superbelegger Jim Rogers is van mening dat je in grondstoffen zoals goud moet beleggen omdat als de economie aantrekt, de commodities je rijk maken. Als de economie niet aantrekt, dan wordt er meer geld gedrukt en zullen door de inflatie grondstoffen ook stijgen.

Buffett: hopen dat iemand anders er meer voor zal betalen

Superbelegger Warren Buffett, het Orakel van Omaha, investeert liever in een vermogenscategorie die productief is en niet afhankelijk is van het potentieel om in prijs te stijgen. Buffet zei dat de gehele goudproductie, die wordt geschat op $ 7000 miljard dollar, zou kunnen worden opgeslagen in een ruimte van 67 kubieke meter. Mensen beleggen in grondstoffen omdat zij hopen dat iemand anders in de toekomst er meer voor zal betalen.

Net zoveel meningen als experts

George Soros is van mening dat de goudmarkt de grootste bubbel van dit moment is, maar aangezien de succesvolle belegger altijd in bubbels belegt, heeft hij afgelopen kwartaal zijn belang in goud nog verder uitgebreid. De truc is volgens Soros om op tijd weer de positie in een bubbel te sluiten.

Wereldbevolking groeit en verandert

De wereld telt momenteel ruim 7 miljard inwoners. De verwachting is, dat de wereldbevolking de komende decennia zal blijven groeien. Daarnaast veranderen opkomende markten hun eetpatroon. Dat biedt kansen voor beleggingen in zogeheten ‘soft commodities’, zoals tarwe, rijst en soja. Schattingen van de Verenigde Naties geven aan dat rond het midden van deze eeuw ongeveer negen miljard mensen zullen leven op de aarde, twee miljard meer dan nu.