deep in the money -Imtech delta tabel Deep in the money optie

Een deep in the money optie gedraagt zich vrijwel hetzelfde als een aandeel. De prijs van de optie beweegt in dat geval vrijwel helemaal mee met de prijsontwikkeling van het aandeel. 

Afhankelijk of een optie intrinsieke waarde bevat, wordt een optie in the money, at the money of out of the money genoemd. Een deep in the money optie en in the money optie bevat intrinsieke waarde en kan daarnaast ook uit tijds- en verwachtingswaarde hebben.

In de optiemarkt worden 3 soorten opties onderscheiden: (deep) in the money, at the money en out of the money. Des te ‘deeper in the money’ een optie is, des te minder tijds- en verwachtingswaarde de optie bevat.

Deep in the money optie

Een deep in the money optie noteert ver af van huidige koers van de onderliggende waarde. Bij een call noteert de koers ver boven de uitoefenprijs. Bij een deep in the money put-optie noteert de koers ver onder de uitoefenprijs. Onderstaand een voorbeeld van opties op Imtech die (deep) in, out of at the money zijn:

deep in the money call Imtech

Koers Imtech: € 9,05.

Ten eerste: IM Call Mei 5: deep in the money

Ten tweede: IM Call Mei 8,60: in the money

Vervolgens: IM Call Mei 9,00: at the mone

Tot slot, IM Call Mei 9,80: out of the money

Imtech deep in the money put

Koers Imtech: € 9,05.

Ten eerste, IM Put Mei 12: deep in the money

Ten tweede, IM Put Mei 9,40: in the money

Daarnaast, IM Put Mei 9,00: at the money

Tot slot, IM Put Mei 8,00: out of the money

Delta deep in the money optie

De delta van een optie geeft de mate van de prijsverandering van een optie weer ten opzichte van de koersverandering van de onderliggende waarde. De delta van een deep in the money optie is bijna 100. Een deep in the money optie gedraagt zich dus vrijwel als een aandeel.

De delta van een deep in the money optie zal in de praktijk (iets) minder zijn dan 100. Een goed voorbeeld is de IM Call Mei 5 bijvoorbeeld, die op het moment van schrijven een delta heeft van 94 (zie bovenstaande tabel).

Delta is hedge ratio

De delta geeft ook wel de hedge ratio aan, oftewel hoeveel aandelen moeten worden gekocht, danwel worden verkocht om een ‘delta neutrale’ positie te krijgen. Een (short) calloptie met een delta van 0,94 is ‘gehedged’ (gedekt) met 94 gekochte aandelen (0,94 maal 100).

Een gekochte deep in the money IM Put Mei 12 met een delta van bijvoorbeeld -0,94 is ‘gehedged’ als er 94 long aandelen in positie zijn. In bovenstaande gevallen is de positie dan ‘delta neutraal’. De deltapositie wordt dus: -94+94 = 0.

Delta’s

Gekochte calls (long) hebben positieve delta’s en long puts hebben negatieve delta’s. In het voorbeeld van de deep in the money IM Call Mei 5 met een delta van 0,94 stijgt de waarde van de call met 94 cent als de onderliggende waarde met 1 euro stijgt.

Naarmate de koers van de onderliggende waarde toeneemt, zal de delta van een call ook toenemen. Een deep in the money call-optie zal weliswaar bij een verdere koersstijging van een onderliggende waarde dan meer in the money raken en dus een hogere delta krijgen, maar de delta stijging zal beperkt zijn. De delta kan dan bijvoorbeeld toenemen van 0,94 naar 0,96.

Som delta’s call en put (meestal) 100

De som van de absolute waarden van de call- en put-delta’s is meestal 100 (1*100). Als bekend is dat de call een delta heeft van 40 (0,40*100) dan heeft de put (normaliter) een delta van -0,60 (-0,60*100). De absolute som van de delta’s hoeft echter niet altijd 100 te zijn. Dit is afhankelijk of een fonds dividend uitkeert. In sommige gevallen kan de absolute som van de delta’s van een (diep in the money) call en de put met eenzelfde uitoefenprijs meer dan 100 bedragen.

HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/