gedekte calls schrijven

Gedekt calls schrijven

Bij gedekt calls schrijven worden calls geschreven met de aandelen in portefeuille.

GEDEKT CALLS SCHRIJVEN

Bij een short call gaat u een leverplicht van de onderliggende waarde aan, waarvoor u een premie ontvangt. U hoeft vanzelfsprekend geen margin aanhouden, aangezien u de aandelen reeds in portefeuille heeft. Gedekt calls schrijven is een strategie waar beginnende optiebeleggers ervaring mee kunnen opdoen zonder al te grote risico’s.

Nooit meer verlies op aandelen

Waarschuwing: alleen voor beleggers die exact weten wat ze doen. Wil je niet langer geld verliezen op de beurs met aandelen? Beperk eventuele verliezen met deze uitgekiende optiestrategieën

Gedekte calls worden dus traditioneel geschreven met aandelen als onderliggende waarde. De auteurs van de studie tonen aan dat het schrijven van gedekte calls om een optimaal effect risk-return effect te bereiken best gelijktijdig gebeurt. Wanneer dat in twee stappen gebeurt door eerst de onderliggende aandelenpositie aan te gaan en vervolgens de geschreven calls te selecteren wordt geen optimale risk-return bereikt. Dit werd door de auteurs in de praktijk vastgesteld door eerst portefeuilles bestaande uit gedekte calls op 3 indices samen te stellen en vervolgens door portefeuilles te vormen op basis van 92 Amerikaanse aandelen. Het verkopen van call-opties bleek niet alleen de risico’s te verlagen, maar bood de belegger tevens de kans om een optimaal rendement te realiseren (1).

De titel “De prestaties van een belegging met gebruik van gedekte calls” (2) laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het schrijven van callopties op aandelen in bezit is één van de meest populaire optiestrategieën. Deze studie vergelijkt de prestaties geleverd door het schrijven van calls op aandelen in bezit met de prestaties van de onderliggende aandelenportefeuille. De conclusie klinkt allesbehalve verrassend: beleggers die calls schrijven op aandelen in bezit realiseren hogere returns dan beleggers die gewoon in aandelen beleggen.

Dit beeld wordt alleen niet altijd bevestigd.

Uit onderzoek blijkt wel dat deze strategie vaak veel minder aantrekkelijk is dan sommigen beweren, tenzij de calls die worden geschreven duur geprijsd staan (3).

Gedekt calls schrijven

Stel dat u 100 aandelen DEF heeft gekocht voor € 27 per aandeel en tegelijkertijd een 1-jaars calloptie DEF met uitoefenprijs 30 heeft verkocht voor € 1,50 per contract. U ontvangt derhalve € 150 waarmee u de plicht aangaat om DEF te leveren voor € 30 per aandeel (uiteraard tot expiratie).

DEF stijgt tot € 40

Aangezien u 100 stukken DEF in portefeuille heeft, kunt u aan uw leverplicht voldoen. Als het aandeel bijvoorbeeld stijgt tot € 40 en de geschreven call wordt uitgeoefend door de tegenpartij, dan moet u de stukken leveren voor € 30 per aandeel. Op dat moment heeft u dus een verlies van € 10 – € 1,50 = € 8,50 per optiecontract (*100= €850).

Aan de andere kant zijn de aandelen ook meer waard geworden. De aandelenpositie staat op een winst van € 40- € 27 = € 13 – 100 = € 1300. De totale winst bedraagt op deze positie derhalve +€ 1300 – €850= € 450. Dit bedrag kan ook anders worden berekend, zijnde € 30- € 27 (maal 100) + ontvangen optiepremie ad € 150.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

DEF onder € 30

Als het aandeel DEF daarentegen daalt, danwel beperkt stijgt tot € 30 (op expiratie) dan kan de ontvangen optiepremie ad € 150 geheel worden opgestreken. Hieruit blijkt dat je met een geschreven call toch geld kan verdienen, terwijl het aandeel wel (beperkt) is gestegen.

In het geval dat DEF daalt tot bijvoorbeeld € 20 dan bedraagt het verlies op de aandelen € 700. De ontvangen optiepremie van € 150 kan hiervan worden afgetrokken wat tot een totaalresultaat leidt van -€ 550.

Gedekt calls schrijven wordt ook wel als een defensieve strategie gezien, waarbij wordt geprofiteerd van het verdampen van tijds- en verwachtingswaarde. Op deze wijze kunt ‘passief’ inkomen genereren: u ontvangt optiepremie en eventueel dividend indien het fonds dividend uitkeert.

Er is ook onderzocht onderzocht hoe de belegger de grootste kansen heeft op een hoger rendement dankzij het schrijven van gedekte calls op aandelen in vergelijking met het gewoon aanhouden van de aandelen zonder beroep te doen op opties. De onderzoeker vertrekt vanuit het oogpunt van de goede prestaties van een strategie waarin calls worden geschreven op aandelen in bezit, zoals uit eerder gepubliceerde studies is gebleken. Hij ontwikkelde een nieuw begrip in de optiewereld, namelijk de call risicopremie, waarbij het onderscheid wordt gemaakt tussen de echte waarde van de call en de koers van de call op een bepaald moment. Een sleutelfactor hierbij is het effect van de impliciet gerealiseerde volatiliteitsspread versus het negatieve effect van de risicopremie op aandelen. Eén van de vaststellingen die Figelman deed, is dat de call risicopremie afneemt naarmate de tijd wegvloeit uit de optie. Daarom zijn de returns van deze strategie het hoogst wanneer korterlopende opties worden geschreven op de aandelen in bezit (4).

Het risico van opties

Het risico bij het gedekt calls schrijven, is dat de aandelen in koers dalen. U verliest dat geld op de aandelen. Maar dat risico was er toch al wanneer u de wilde investeren in de aandelen. Het risico is dus niet groter dan bij een belegging in aandelen. Het risico is zelfs kleiner omdat de premie die u ontvangt voor de calls, als een buffer fungeert voor een eventuele daling van de aandelen.

Bij een daling van de aandelenkoers, zal de call niet worden uitgeoefend en is de premie die u hebt ontvangen voor het schrijven van de call, verdiend zijn.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://slim.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

gedekte calls schrijven

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1057/s41260-018-00106-0
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/135184700336937
  3. https://jod.pm-research.com/content/8/3/63.abstract
  4. https://jpm.pm-research.com/content/34/4/81.short